Kultura
“SLATINSKA DIGITALNA RAZGLEDNICA”

Gradski motivi fotografa Roberta Turkalja ukrasili su zgradu starog kotara
Objavljeno 2. ožujka, 2021.

Jedinstveni kulturni događaj svojim sugrađanima priredili su Zavičajni muzej Slatina i gradska Turistička zajednica. Riječ je o prvoj autorskoj izložbi fotografija slatinskih motiva Roberta Turkalja "Slatinska digitalna razglednica", postavljenoj na fasadi reprezentativne uglovnice, zgrade starog kotara, u kojoj djeluju te dvije ustanove.

Izložba je najavljena za ovogodišnju Noć muzeja, ali zbog jakih naleta vjetra nije mogla biti održana. Tada je najavljeno da će biti postavljena kad to vremenske prilike dopuste pa je ovaj vikend bio pravo vrijeme za to. Izloženo je 17 fotografija veličine 1,5 x 2 metra, izrađenih na kvalitetnoj ceradi i prigodno osvijetljenih, i to je prva takva, "fasadna", izložba u gradu.

- U ovo vrijeme ograničenja izložbeni program Zavičajnog muzeja Slatina ponudili smo građanima i posjetiteljima našega grada na malo drukčiji način. Kao izložbeni prostor poslužila nam je fasada zgrade starog kotara, kojim Muzej fizički izlazi iz unutrašnjosti zgrade, ali i metaforički se otvara svim ljudima - rekao je o. d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić, istaknuvši da su rezultat dugotrajne suradnje s Robertom Turkaljem predavanja i fotografije muzejskih eksponata u brojnim katalozima i publikacijama Muzeja.

- Ovaj put komunikacija autora s publikom ostvarena je samostalnom izložbom odabranih fotografija snimljenih digitalnim fotoaparatom, koje nam daju novu sliku motiva Slatine i njezine okolice - rekao je Đuričić.

Direktor Turističkog ureda gradske Turističke zajednice Jurica Bosak izrazio je veliko zadovoljstvo što su organizatori u ovim izazovnim vremenima i uvjetima uspjeli pripremiti izložbu koja je upravo zbog takvih uvjeta drukčija, posebna i jedinstvena.

- Sretan sam što smo godinu započeli uspješnom realizacijom prvoga projekta predviđenog našim Programom rada, za razliku od prošle godine, kada je većina projekata morala biti otkazana zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Iskreno se nadam da ove godine to neće biti slučaj - rekao je Bosak i zahvalio ravnatelju Muzeja Srđanu Đuričiću na uzajamnoj potpori i uspješnoj poslovnoj suradnji, a gradonačelniku i predsjedniku TZ-a Denisu Ostrošiću na potpori projektima Turističke zajednice.

- Hvala Robertu Turkalju na dugogodišnjem uspješnom radu na prikazivanju našega grada u onom svjetlu koje zaista i zaslužuje, kao jednoga lijepog i pitomog slavonskoga grada koji je otvoren za sve posjetitelje i u kojemu se svi zajedno imamo čemu diviti. Roberta poznajem od svoje rane mladosti i uvijek sam se divio njegovoj pozitivnoj energiji i spremnosti za suradnju, kao i velikoj požrtvovnosti i usmjerenosti ciljevima u kojima je, prije svega, vidljiva briga za opće dobro i prosperitet naše Slatine - rekao je direktor Jurica Bosak.

Autor izloženih fotografija, inače direktor Slatinskog informativnog centra, svestrani Robert Turkalj istaknuo je osnovnu ideju izložbe, a to je predstavljanje Slatine i u nekim drugim gradovima, s dodatcima proizvoda koje Slatina može ponuditi kao dio svoga turističkog potencijala.

- Volio bih da građani Slatine pogledaju ove fotografije i da se odnosimo prema svome gradu na ovako lijep način - rekao je autor.

Prisjetivši se svoga prvog susreta s dugokosim Robertom Turkaljem prije mnogo godina, gradonačelnik Denis Ostrošić rekao je da u nekim novinama i nekim izdanjima nailazimo na fotografije za koje uopće ne znamo da su njegove.

- Godinama je vrlo samozatajno radio, ne samo za Muzej, ne samo za Grad nego i za udruge i cjelokupnu zajednicu, i sad ima prvu samostalnu izložbu nakon što u svojim softverskim datotekama vjerojatno ima možda na milijune fotografija - rekao je gradonačelnik Ostrošić i proglasio izložbu otvorenom.

Cilj suradnje Zavičajnog muzeja Slatina i gradske Turističke zajednice u ovom projektu promocija je grada Slatine kao turističke destinacije i digitalne fotografije kao medija koji je najvjernije predstavljaju. Za veljaču vedro i iznadprosječno toplo vrijeme bilo je idealna pozivnica za večernju šetnju do središta grada i razgledanje jedinstvene "Slatinske digitalne razglednice".

Petar Žarković
Volio bih da građani pogledaju ove fotografije i da se odnosimo prema svome gradu na ovako lijep način
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike