Mozaik
ZLATNI GLOBUSI DODIJELJENI VIRTUALNO

“Nomadland” i “Borat”
odnijeli najviše nagrada
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Film s najviše nominacija, Netflixov “Mank” Davida Finchera, ostao je praznih ruku

Najveći pobjednici 78. dodjele Zlatnog globusa su filmovi "Nomadland" i "Borat Subsequent Moviefilm", koji su nagrađeni za najbolju dramu i najbolju komediju.

Među vrhuncima dodjele ostat će zapamćena Chloe Zhao, koja je postala prva žena što je osvojila Zlatni globus za režiju svojeg filma "Nomadland" još od davne 1984. godine kad je tu nagradu dobila Barbra Streisand za "Yentl".

- Ponekad se ono prvo što dobiješ čini kao da si to dugo čekala jer nekako već imaš osjećaj: Pa bilo je i vrijeme! Sigurna sam da je i prije mene, u ovih 37 godina stanke, bilo redateljica koje zaslužuju ovu nagradu. Ako ovo znači da će više ljudi poput mene dobiti priliku da živi svoje snove i radi ovo što ja radim, ja sam sretna - rekla je Zhao, kojoj mnogi prognoziraju i nominaciju za Oscara, ako ne i osvajanje te prestižne nagrade.

Boseman i rokeri
Naime, nakon Oscara, Zlatni globus predstavlja najvažniju nagradu u filmskoj i televizijskoj industriji, nominirane i pobjednike odabiru članovi Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA), a dodjela je ove godine bila zasjenjena i prigovorima zbog manjka predstavnika crne boje kože u 87-članoj udruzi. Unatoč tome, lijep je broj Zlatnih globusa dodijeljen glumcima crne boje kože. Dobili su ih: John Boyega ("Small Axe"), Daniel Kaluuya ("Judas and the Black Messiah"), Andra Day ("The United States vs. Billie Holiday") i pokojni Chadwick Boseman ("Ma Rainey‘s Black Bottom"), koji je prošlog ljeta preminuo od raka. Nagradu je u Bosemanovo ime prihvatila njegova udovica Taylor Simone Ledward, a na virtualnoj dodjeli održala je i emotivan govor.

- On bi zahvalio Bogu i svojim roditeljima. Zahvalio bi i svojim predcima na vodstvu i žrtvama. Rekao bi nešto lijepo, nešto nadahnjujuće, nešto što bi pojačalo onaj mali glas u svima nama koji nam govori da nešto možemo i da moramo gurati dalje. Nemam njegove riječi, ali moramo iskoristiti svaki trenutak da slavimo one koje volimo - rekla je u suzama.

Uz to, afroamerički je glazbenik Jon Batiste zajedno s rokerima Trentom Reznorom i Atticusom Rossom dobio nagradu za najbolju filmsku glazbu za animirani film "Soul", koji je proglašen najboljim u svojoj kategoriji i tako osigurao trofeje svojim tvorcima, redateljima Kempu Powersu i Peteu Docteru.

Mnogi su dobitnici svoje govore iskoristili kako bi naglasili važnost raznovrsnosti i inkluzije u filmskoj industriji. Primajući svoju nagradu za najbolju komediju za "Borat Subsequent Moviefilm", Sacha Baron Cohen zahvalio je "bijeloj organizaciji Hollywood Foreign Press" i "zvijezdi filma", republikancu Rudyju Giulianiju, koji je igrom slučaja glumio u najšokantnijem segmentu skrivene kamere koji je prikazan u filmu.

- Hvala i mojoj nevjerojatno strpljivoj supruzi, koja podnosi sve moje ludilo - rekao je Cohen, koji je u braku s australskom glumicom Islom Fisher. Nekoliko minuta kasnije dobio je i drugi Zlatni globus za najboljeg glumca.

- Donald Trump ne priznaje rezultate. Kaže da je glasalo puno mrtvaca, a to je jako ružno reći za Hollywood Foreign Press Association - našalio se Cohen u svom stilu primajući drugu nagradu preko Zooma.

Trijumf Britanaca
Osim što je Netflix odnio najviše, čak deset nagrada, dodjelom su dominirali Britanci. Najboljim glumce i glumicom u dramskoj seriji proglašeni su Josh O‘Connor i Emma Corrin, koji glume princa Charlesa i Dianu u "Kruni", koja je proglašena najboljom dramskom serijom. Za seriju je nagrađena i Amerikanka Gillian Anderson kao najbolja sporedna glumica za ulogu premijerke Margaret Thatcher. Mlada Corrin, koja je za konkurenciju imala stariju cijenjenu kolegicu Oliviju Colman, koja glumi kraljicu, bila je šokirana kad je čula svoje ime. Kolegu O‘Connora nazvala je svojim "princem na bijelom konju" i odala je počast Diani.

- Hvala, Diana, naučila si me suosjećanju i empatiji većoj nego što sam mogla zamisliti - rekla je Corrin. O‘Connor je rekao da se zabavio kao nikad u životu glumeći princa Charlesa, a kolegicu Corrin opisao je kao "iznimno talentiranu i duhovitu".

Najviše nominacija imao je "Mank" redatelja Davida Finchera, film koji govori o koscenaristu "Građanina Kanea" Hermanu Mankiewiczu, ali nije osvojio ni jednu nagradu.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike