Novosti
POPIJTE KAVU NA TERASI I ČITAJTE GLAS SLAVONIJE

Ugostitelji pripremili svoje terase za otvaranje, čekaju odluku i o glazbi
Objavljeno 1. ožujka, 2021.

U ponedjeljak, 1. ožujka, u primjeni su nove epidemiološke mjere u Hrvatskoj koje donose otvaranje terasa kafića i restorana te dopuštanje treninga u zatvorenom prostoru.

Protekli su vikend brojni osječki ugostitelji proveli u pripremama za otvaranje - postavljale su se terase, prali i razmicali stolovi. Sudeći prema njihovim pripremama, ali i vremenskoj prognozi, u ponedjeljak bi terase mogle biti pune, a gosti zadovoljni što omiljene rituale ispijanja kave i drugih pića i napitaka ne moraju izvoditi držeći papirnatu čašu i stojećki na ulici, ili pokraj kante za otpatke.

Promotivnom akcijom i Glas Slavonije pružit će podršku svojim partnerima, vlasnicima kafića i ugostiteljskih objekata te od 1. do 6. ožujka dostavljati Glas Slavonije, odnosno darovati im pretplatu kako bi njihovi gosti uz kavu na terasi mogli pročitati najčitanije novine Slavonije i Baranje. Od ponedjeljka u akciju su uključeni svi ugostitelji pretplatnici u Osijeku, a od utorka u cijeloj Slavoniji i Baranji.

Podsjetimo kako se novom odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite gosti smiju posluživati na terasama ugostiteljskih objekata, od 6 sati do 22 sata. Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak. Stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol. Iako je prvo bilo najavljeno da nije dopušteno puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze, ta bi odluka mogla biti promijenjena. Glazba bi se smjela puštati, ali tiho.

Glasnogovornik ZAMP-a Milan Majerović Stilinović rekao je Hini da je Hrvatsko društvo skladatelja uputilo ministrici kulture reakciju na odluku Stožera o zabrani puštanja glazbe na terasama kafića, objašnjenje situacije te upozorenje o tome kakve bi posljedice zbog toga mogli imati glazbenici. Iako još nisu dobili službenu potvrdu od stožera, Majerović Stilinović kaže kako su stigle "neformalne informacije" da bi to tako trebalo biti, a očekuje da bi najkasnije službena potvrda trebala biti u ponedjeljak.

Ugostitelji smatraju da u razmaku od tri metra, koliko prema epidemiološkim mjerama između stolova mora biti, glazba ima minorni učinak na širenje zaraze koronavirusom, jer se neće stvarati atmosfera grljenja, ljubljenja, nadvikivanja.

Vlada je, unatoč popuštanju epidemioloških mjera, odlučila nastaviti s mjerama za očuvanje radnih mjesta i u ožujku, a ugostitelji mogu računati i na nadoknadu fiksnih troškova. D.Pav.
PRAVILA ZA TRENINGE U ZATVORENOM
Kada je riječ o epidemiološkim mjerama vezanim uz sport, od 1. ožujka dopušteni su treninzi u zatvorenome, ali bez kontakata među sportašima. Dvorane se moraju redovito provjetravati i smije biti jedna osoba na 20 metara četvornih te o tome mora biti izvješena obavijest. Treninzi grupnih sportova, poput nogometa, rukometa, košarke..., te kontaktnih sportova, mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt. Tako, primjerice košarkaši, mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, bez utakmica u kojima dolazi do kontakta. Obvezno je nošenje zaštitnih maski prilikom dolaska i odlaska te vođenje evidencija, a sprave na kojima se vježba moraju se redovito dezinficirati, a prostorije prozračivati. Tijekom treninga ne treba nositi zaštitne maske. Svlačionice i tuševi ne smiju se koristiti, a ako je nužno onda tamo ne smiju biti više od dvije osobe istovremeno, navodi Nacionalni stožer civilne zaštite.
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren