Zdravlje
NUTRICIONIZAM PREHRANA U PROLJEĆE

Dijeta koja čisti organizam i vraća energiju
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Jogurt umjesto mlijeka i med umjesto šećera mogu pomoći u održavanju zdrave crijevne flore

Proljeće samo što nije stiglo, a doći će i ljeto, vrijeme koje uvijek želimo dočekati spremni, bez suvišnih kilograma i puni snage. No, iako su dijete naizgled najlakši put do vitke linije, organizam, koji se ulijenio tijekom zime, izgladnjivanjem će samo oslabjeti.

Umjesto toga, tijelu treba pomoći da se oslobodi štetnih sastojaka i pokojeg suvišnog kilograma nakupljenog tijekom hladnih dana, a za to je najprikladnija dijeta koja vraća energiju i čisti organizam.

Proljeće sa sobom nosi i kronični umor, pospanost i nedostatak koncentracije, a to se događa zbog usporene prilagodbe organizma na prelazak iz hladnijeg u toplije razdoblje. To je ujedno i cijena pojačane aktivnosti metabolizma koji se zimi usporava zbog hladnoće i manjka dnevne svjetlosti. No, u brzom vraćanju energije uvelike pomaže pravilna prehrana kojom se također mogu istopiti kilogrami viška.

Manje masti i šećera
Dolazak toplijeg vremena za naš metabolizam znači potrebu za nutrijentima koji daju energiju za novu kondiciju. Stoga izgladnjivanje može biti samo štetno. Prvo se pravilo zato odnosi na izbjegavanje hiperkalorične hrane i smanjenje unosa namirnica koje su bogate masnoćama i šećerima poput salama, sireva i slatkiša. Osim toga što pridonose gomilanju kilograma, ove namirnice ujedno otežavaju probavu, povećavajući tako osjećaj umora.

U borbi protiv toksina nužan je odgovarajući unos tekućine. Juhama, sokovima, čajevima i čistom vodom tijekom detoksikacije potrebno je dnevno unijeti oko dvije litre tekućine. Odličan izbor su povrtne juhe te voćni i povrtni sokovi. Istodobno osiguravaju prijeko potrebnu tekućinu, ali i brojne mikronutrijente i fitokemikalije koje pogoduju detoksikaciji tijela.

Ono što organizmu treba u proljeće jesu hranjive tvari korisne za aktiviranje svih metaboličkih funkcija - riječ je o vitaminima i mineralima. Primjerice, vitamin B1 od temeljne je važnosti za proizvodnju energije u tijelu, a može ga se pronaći u namirnicama kao što su integralne žitarice, mahunarke i suncokretove sjemenke, što su ujedno namirnice koje vam mogu pomoći u borbi s viškom kilograma. Također, ne može se zaobići ni uloga vitamina C, koji sadrže agrumi, brokula, kupus, jagode, kivi, mango, papaja, paprike, rajčice, crni ribiz i špinat.

Ne zaboravite voće
Dakle, prehranu usmjerite k laganoj hrani koja sadrži obilje vitamina. Konkretno, počnite dan pravim mikronutrijentima: svježim i sušenim voćem, integralnim žitaricama, bademima ili lješnjacima. Možete konzumirati jogurt umjesto mlijeka i med umjesto šećera, jer oni pomažu intestinaloj flori. Tijekom dana valja pripremati lagane obroke u kojima uvijek treba biti svježeg ili kuhanog povrća. Primjerice, prvo jelo u vrijeme ručka može biti miješana salata s integralnim kruhom, a za večeru možete konzumirati juhu s drugim jelom koje je bogato proteinima. Nikako nemojte zaboraviti voće koje treba konzumirati u međuobrocima. Želimo li imunitet osnažiti, trebamo birati kvalitetne izvore proteina i dobrih masnoća te antioksidansa, probiotika i prebiotika, a ponekad treba posegnuti i za posebnim dodacima prehrani.

Osim pravilne i dijetne proljetne prehrane, postoji još nešto što vam može pomoći u borbi s viškom kilograma. Naime, dolazi lijepo vrijeme koje omogućava boravak na otvorenome, tjelovježbu i rekreaciju. Od obične šetnje preko džogiranja, pa do različitih sportova, proljeće omogućava zdrave tjelesne aktivnosti.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike