Zdravlje
JAJA BOGATA VITAMINOM D

Visokovrijedna namirnica
Objavljeno 1. ožujka, 2021.

Jaje je vrijedna namirnica, važno je samo koliko ga često jedemo i kako je pripremljeno. Jaja su odličan izvor selena, joda, fosfora, vitamina B2, B5, B12 i vitamina D, dobar su izvor visokovrijednih bjelančevina te nekih nezasićenih masnih kiselina.

Zbog iznimno dobrog nutritivnog sastava jaje je poželjna namirnica i preporučuje se od navršene prve godine. Žumanjak je najveći izvor kolina, sadržava lutein i druge karotenoide, koji sprječavaju pojavu makularne degeneracije i katarakte. Unatoč općeprihvaćenom mišljenju da jaja podižu razinu kolesterola, umjerena konzumacija od najviše dva jaja dnevno ne utječe na lipidni profil. Na razinu kolesterola prije svega utječu zasićene, a ne nezasićene masnoće, koje prevladavaju u jajima.

Kako bismo ubili bakterije, jaja se moraju kuhati najmanje deset minuta (tvrdo kuhana jaja). Ako se oko žumanjka pojavi zeleni prsten prilikom kuhanja, ne brinite se, to samo znači da se jaje prekuhalo, pa je došlo do reakcije sumpora i željeza iz žumanjka. Isto se može javiti i ako jaja kuhate u vodi bogatoj željezom. Svježa jaja moraju se čuvati u hladnjaku na maksimalno 10 °C. Pazite na rok uporabe, koji je obično mjesec dana.

U hladnjaku ih možete čuvati u originalnoj ambalaži ili u zatvorenoj plastičnoj posudi. Jaja se ne smiju prati, jer im skidamo zaštitni omotač i u njih možemo unijeti mikroorganizme. Kuhana jaja izgubila su zaštitni omotač i postala porozna. Čuvati ih možete u hladnjaku do tjedan dana, a na sobnoj temperaturi ne duže od dva sata. Žumanjak sadržava 300 grama kolina, proteina koji pridonosi zdravlju živčanog sustava, moždanih stanica. Jaja su jedan od najboljih izvora vitamina D, nužnog za apsorpciju fosfora, drugog važnog sastojka kostiju i zuba. Kako su bogat izvor minerala i vitamina, jačaju nokte i kosu.

Veličina i boja žutanjka ovisi o tome čime se i kako kokoši hrane. Ako u hrani prevladava pšenica, žutanjak će biti svijetle boje, a kokoši hranjene kukuruzom nest će jaja čiji će žutanjak biti intenzivne narančaste boje. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike