Zdravlje
STUDIJA NAJPROPISIVANIJI LIJEKOVI DANAŠNJICE

Koje namirnice i napitke izbjegavati uz antibiotike
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Stimulativni učinak kave i energetskih napitaka upotreba antibiotika pojačava

Antibiotici su lijekovi koji ubijaju ili usporavaju rast i razmnožavanje bakterija, a na viruse i većinu gljivica nemaju nikakav učinak.

S njihovim izumom spašeni su mnogi životi i može se s pravom reći da otkriće antibiotika znači prekretnicu u povijesti moderne medicine. Najpropisivaniji su lijekovi današnjice, i jedno od najvažnijih medicinskih postignuća. Odluku o primjeni antibiotika uvijek ćemo prepustiti liječniku. Svakako je uputno odabrati djelotvoran antibiotik prema učinjenom antibiogramu. Poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Antibiotici djeluju ne samo na bakterije koje su uzrok upale nego i na zdrave bakterije u našim crijevima. To povećava rizik od gljivičnih infekcija, posebno u žena, pa tijekom i nakon antibiotske terapije treba pripaziti na prehranu. Trebalo bi izbjegavati šećer, bijelo brašno i druge rafinirane ugljikohidrate, industrijske voćne sokove, fermentiranu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistacije i kikiriki. Interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice. Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lijekom jer interakcija može biti opasna. Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lijekova, a lijekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu iznimka. U kombinaciji s alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crijevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje. Mlijeko i ostali mliječni proizvodi remete metabolizam lijekova, uglavnom zbog kalcija. Kalcij poništava učinak mnogih lijekova, posebno antibiotika. Lijekovi se ne metaboliziraju i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakva učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Mliječne proizvode treba izbjegavati dva sata prije i nakon uzimanja antibiotika.

Mineralna voda, gazirana ili negazirana, sadržava kalcij, željezo i magnezij. Minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Sigurnija opcija je popiti lijek s čašom vode iz slavine.

Voćne sokove treba izbjegavati prije uzimanja antibiotika jer sadržavaju određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lijekova u crijevima i jetrima. Učinak stimulativnih napitaka poput kave, crnog i zelenog čaja, kole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i teškoćama u spavanju. Nema općeg pravila kada je najbolje uzimati antibiotike. Neke, poput ampicilina, treba uzimati sat vremena prije jela, a druge, poput cefuroksima, nakon obilnijeg jela. Najbolji odgovor na pitanje kada uzeti propisani antibiotik mogu dati liječnik ili ljekarnik.
Jasminka Knežević
Minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike