Sport
NEVJEROJATAN PREOKRET I POBJEDA OSIJEKA

Drama u pet činova: Fantastičan debi Santinija, Mierez pogodio za pobjedu
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Bijelo-plavi uragan u drugom poluvremenu potpuno slomio domaće Varaždince

Infarktnu utakmicu odigrali su nogometaši Varaždina i Osijeka u 23. kolu Prve HNL. Nakon prvih 45 minuta činilo se kako su Osječani upali u rupu iz koje nema izlaska, ali u drugom poluvremenu, nakon što je trener Nenad Bjelica promijenio taktičke i kadrovske stvari, složile su se kockice za veliki preokret.


Sjajan debi imao je Ivan Santini koji je ušao na početku drugog dijela i bio generator potpunog preokreta. Uz njega sjajan je opet bio Ramon Mierez, koji je na svoj konto dodao još dva pogotka i sada je prvi topnik lige sa 16 golova.


Osječani su u Varaždinu pokazali kako su se sposobni vratiti iz gotovo izgubljene situacije, a to ne mogu učiniti baš obične momčadi.
Pola sata spavanja

Već se u početnim minutama moglo naslutiti kako će Osječani imati mnogo problema u Varaždinu. Mlako su bijelo-plavi ušli u utakmicu, što im je brzo počelo stvarati probleme u obliku nesigurnih reakcija ispred vlastitog kaznenog prostora. Domaćin se postavio u vrlo gusti blok protiv kojeg spora igra Osječana nije imala nikakvih izgleda, a uz to Varaždinci su bili vrlo agresivni, stajali blizu igrača, što je gostima dodatno onemogućavalo razvoj bilo kakvih ozbiljnijih napada. No takve smo stvari već viđali od bijelo-plavih u susretima protiv momčadi koje više paze na svoja vrata, ali nismo očekivali toliko propusta u defenzivnim reakcijama. Nakon jedne takve mlake intervencije Igora Silve razvila se akcija iz koje su domaćini poveli. U 15. minuti Igor Silva mogao je izbiti loptu daleko od kaznenog prostora, no nije bio dovoljno odlučan pa je lopta ostala u nogama Varaždinaca, akcija je otišla na lijevu stranu s koje je ubacio Postonjski, a na drugoj vratnici je Peco nadskočio Igora Silvu i glavom poslao loptu u mrežu. Stvari su za Osijek postale još gore samo šest minuta kasnije, i to nakon njihova udarca iz kuta kada je opet Igor Silva loše reagirao i omogućio kontru domaćina koju je Herrera završio pogotkom za udvostručavanje vodstva Varaždina. Osijek je vidno bio šokiran takvim razvojem situacije, pa je u 35. minuti Peco umalo iskoristio nesporazum Škorića i Ivušića na rubu kaznenog prostora, uspio pucati glavom, ali je Lončar stigao loptu neposredno ispred linije praznih vrata. Tek u posljednjih desetak minuta prvog dijela Osijek se trgnuo iz letargije, pa je krenula opsada Horkaševih vrata, ali ona nije dala rezultat. Bočkaj je imao dva slobodna udarca iz svoje zone koja su završila u "živom zidu", udarac Miereza iz teške pozicije otišao je pokraj vrata, Boharov slobodnjak s 20-ak metara obranio je Horkaš, dok je Žaperov pokušaj blokiran. Tako je domaćin na odmor otišao s velika dva pogotka prednosti


Santini i Mierez



Trener Osijeka Nenad Bjelica na poluvremenu je odmah povukao nužne poteze i u igru gurnuo Jurčevića i Santinija, što je posve promijenilo sliku i odnos snaga na terenu. Osijek je zagospodario travnjakom, pa nije trebalo dugo čekati na prva uzbuđenja pred Horkašem. U 49. minuti Santini je bio zamalo neprecizan nakon ubačaja Bočkaja iz kuta, a samo dvije minute kasnije stiglo je smanjenje rezultata. Grgec je u kaznenom prostoru rukama oborio Santinija, pa je Pečarić pokazao na "bijelu točku", a Mierez je zabio svoj 15. pogodak za povratak Osijeka u utakmicu. Nedugo zatim Bohar je promašio nemoguće. Bočkaj je pucao s ruba kaznenog prostora, lopta se odbila od grede na glavu Slovenca koji je s pet metara promašio prazna vrata jer je Horkaš bio na travi. No pritisak koji su Osječani konstantno pravili morao je uroditi plodom. U 68. minuti lijepu akciju po lijevoj strani Jurčević je zaključio odličnim ubačajem koji je pronašao glavu Santnija, a on je u debiju zabio svoj prvijenac u bijelo-plavom dresu za izjednačenje.

Naravno, nisu Osječani stali ni nakon toga jer i remi im je bio malo s obzirom na potrebe koje imaju u borbi za titulu. Napetost je rasla, a vrhunac se dogodio u 79. minuti kada je Škorić poslao visoku loptu u kazneni prostor gdje se sjajno snašao Mierez i iz teške situacije glavom pogodio za konačni preokret. Do kraja su domaćini bacili sve karte u napad, ali je Bjelica imao spreman odgovor na to, pa je Osijek velikim preokretom u drugom poluvremenu došao do sva tri boda koja bi, s obzirom na razvoj cijele utakmice, mogla biti itekako značajna u utrci za prvaka.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
VARAŽDIN – Stadion Varteks. Vrijeme: toplo. Teren: dobar. Bez gledatelja. Sudac: Marko Pečarić (Zagreb) – 6,5. Strijelci: 1:0 Peco (15), 2:0 Herrera (21), 2:1 Mierez (51-11m), 2:2 Santini (68), 2:3 Mierez (79). Žuti kartoni: Pellumbi, Grgec (Varaždin), Lončar, Jugović (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: IVAN SANTINI (OSIJEK)

VARAŽDIN

2 (2)

Horkaš 6, Tkalčić 6, Čelić 5,5, Grgec 5,5 (od 84. Boban -), Pellumbi 6, Urata 6, Senić 6 (od 84. Benko -), Postonjski 6, Đurasek – (od 11. Posavec 6), Peco 7 (od 48. Petković 6), Herrera 6,5 (od 72. Guera -).

OSIJEK

3 (0)

Ivušić 6, Igor Silva 5 (od 46. Jurčević 7), Škorić 6,5, Lončar 7, Miloš 6,5, Žaper 6,5, Jugović 6,5 (od 90. Vuković -), Bočkaj 7, Kleinheisler 6 (od 46. Santini 7,5), Bohar 6 (od 82. Erceg -), Mierez 7,5.
1:0
Ubačaj Postonjskog slijeva Peco je dočekao na drugoj vratnici i glavom pogodio za vodstvo domaćina.
2:0
Posavec je poslužio Herreru, koji je pucao s desetak metara, lopta je zakvačila Škorića i završila iza leđa prevarenog Ivušića.
2:1
Grgec je srušio Santinija u kaznenom prostoru, a Mierez je bio siguran s "bijele točke"
2:2
Jurčević je ubacio na drugu vratnicu, a tamo je bio Santini, koji je glavom poslao loptu u mrežu
2:3
Ubačaj Škorića s poludistance dočekao je Mierez i glavom pucao, a lopta se od vratnice odbila u mrežu
Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

TEŽAK UDARAC ZA ŠKOTSKU

Ferguson neće moći na eurosmotru

Najčitanije iz rubrike