Regija
ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ

Likvidambari će krasiti Miholjac
Objavljeno 27. veljače, 2021.
Sadnice likvidambara gradu je donirao Rasadnik Milić, u dvije ulice bit će ih posađeno gotovo 160
DONJI MIHOLJAC

Prije nekoliko dana djelatnici tvrtke Doroslov d.o.o. za komunalne djelatnosti Donji Miholjac krenuli su u sadnju drvoreda u dvije gradske ulice, u čemu sudjeluju i djelatnici javnih radova.

Donji Miholjac dobit će oko 160 novih stabala, a bit će posađena u Kolodvorskoj i Ulici Vladimira Nazora. Sadnice je donirao Rasadnik Milić d.o.o. za proizvodnju sadnog materijala ukrasnog bilja Donji Miholjac.

- Ovo je projekt koji je još prije tri godine dogovoren s Mariom Milićem iz tvrtke Rasadnik Milić. Tada je Milić ponudio da će pripremiti mlade sadnice drveća i donirati ih te se tako, kao puno puta, stavio na raspolaganje svom gradu. Drvored će biti zasađen na zapadnoj strani Kolodvorske ulice te na južnoj i sjevernoj strani Ulice Vladimira Nazora. Procjenjujemo da će ukupno biti zasađeno više od 160 mladica stabala - kazao je gradonačelnik Goran Aladić i poručio da se sadnjom novih drvoreda Grad Donji Miholjac priključio nacionalnoj akciji "Zasadi drvo, ne budi panj!".

Bit će posađene sadnice likvidambara (Liquidambar styraciflua). Izbor stabala dogovoren je i s Alkom Turalija s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, koja je proučavala vrtlarstvo miholjačkih vlastelina Prandau-Mailath.

Likvidambar je izrazito otporno i nezahtjevno brzorastuće drvo s obzirom na tlo, količine padalina, osunčanost i gradska zagađenja, što ga čini atraktivnim za uređenje ulica. Najlakše ga se prepoznaje po peterokrakim zvjezdastim listovima sjajno zelene boje, koja u jesen prelazi u žutu, crvenu i ljubičastu te se lišće dugo zadržava na drvetu, a slično je listu javora. Plodovi su okrugli, tvrdi, bodljikavi i zadržavaju se na stablu cijele zime i ukrašavaju ga.

Krošnja je podložna orezivanju i oblikovanju. Korijen mu nije agresivan te se može saditi na javnim površinama ili uz stazice i terase. Osim što je dekorativno i nezahtjevno, ovo drvo ne stvara alergene.

Snježana Fridl
Revitalizacija
Donji Miholjac poznat je kao grad parkova, perivoja, drvoreda i cvijeća. Zaštitni znak grada je parkovna arhitektura. Kao svi gradovi, i Donji Miholjac ima znatan broj starih i bolesnih stabala, koja su zbog narušene statike opasnost za ljude i imovinu te ih je zbog toga potrebno ukloniti. Sva uklonjena stabla obnavljaju se zamjenskom sadnjom.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike