Regija
ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ

Likvidambari će krasiti Miholjac
Objavljeno 27. veljače, 2021.
Sadnice likvidambara gradu je donirao Rasadnik Milić, u dvije ulice bit će ih posađeno gotovo 160
DONJI MIHOLJAC

Prije nekoliko dana djelatnici tvrtke Doroslov d.o.o. za komunalne djelatnosti Donji Miholjac krenuli su u sadnju drvoreda u dvije gradske ulice, u čemu sudjeluju i djelatnici javnih radova.

Donji Miholjac dobit će oko 160 novih stabala, a bit će posađena u Kolodvorskoj i Ulici Vladimira Nazora. Sadnice je donirao Rasadnik Milić d.o.o. za proizvodnju sadnog materijala ukrasnog bilja Donji Miholjac.

- Ovo je projekt koji je još prije tri godine dogovoren s Mariom Milićem iz tvrtke Rasadnik Milić. Tada je Milić ponudio da će pripremiti mlade sadnice drveća i donirati ih te se tako, kao puno puta, stavio na raspolaganje svom gradu. Drvored će biti zasađen na zapadnoj strani Kolodvorske ulice te na južnoj i sjevernoj strani Ulice Vladimira Nazora. Procjenjujemo da će ukupno biti zasađeno više od 160 mladica stabala - kazao je gradonačelnik Goran Aladić i poručio da se sadnjom novih drvoreda Grad Donji Miholjac priključio nacionalnoj akciji "Zasadi drvo, ne budi panj!".

Bit će posađene sadnice likvidambara (Liquidambar styraciflua). Izbor stabala dogovoren je i s Alkom Turalija s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, koja je proučavala vrtlarstvo miholjačkih vlastelina Prandau-Mailath.

Likvidambar je izrazito otporno i nezahtjevno brzorastuće drvo s obzirom na tlo, količine padalina, osunčanost i gradska zagađenja, što ga čini atraktivnim za uređenje ulica. Najlakše ga se prepoznaje po peterokrakim zvjezdastim listovima sjajno zelene boje, koja u jesen prelazi u žutu, crvenu i ljubičastu te se lišće dugo zadržava na drvetu, a slično je listu javora. Plodovi su okrugli, tvrdi, bodljikavi i zadržavaju se na stablu cijele zime i ukrašavaju ga.

Krošnja je podložna orezivanju i oblikovanju. Korijen mu nije agresivan te se može saditi na javnim površinama ili uz stazice i terase. Osim što je dekorativno i nezahtjevno, ovo drvo ne stvara alergene.

Snježana Fridl
Revitalizacija
Donji Miholjac poznat je kao grad parkova, perivoja, drvoreda i cvijeća. Zaštitni znak grada je parkovna arhitektura. Kao svi gradovi, i Donji Miholjac ima znatan broj starih i bolesnih stabala, koja su zbog narušene statike opasnost za ljude i imovinu te ih je zbog toga potrebno ukloniti. Sva uklonjena stabla obnavljaju se zamjenskom sadnjom.
Možda ste propustili...

KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA SLATINE IGOR FAZEKAŠ

Prozvao aktualnog gradonačelnika da je uveo grad u dužničko ropstvo

NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI PITOMAČE

Gradi se aglomeracija vrijedna 262 milijuna kn

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRAĆA MARIĆ - PUT DO USPJEHA

Pod Papukom za tov uzgajaju 130 fajferica

2

ANDRIJA BOŠNJAK PASIONIRANI CARPATHIOLOG

Brodolomce s Titanica spašavali su i Baranjci

3

SUSREO SE S KANDIDATIMA HDZ-A

Podrška Anušića Tomislavu Čamagajevcu i Mihaelu Sučiću