Osijek
VATROGASCI UPOZORAVAJU:

Oprez pri spaljivanju korova, vatru držite pod kontrolom
Objavljeno 27. veljače, 2021.

Dolaskom toplijih dana brojni građani obavljaju radove na otvorenome, a što, u slučaju neopreza, može dovesti do požara. Kako bi prevenirali takve događaje, kojih je tijekom godine poveći broj, vatrogasci iz Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka upozoravaju da se vatra ostavljena bez nadzora lako može proširiti i na kultivirane površine, ali i na objekte, što može dovesti do materijalne štete.


- Također, vatra može napraviti i probleme u prometu i izazvati prometne nezgode, što može imati za posljedicu ne samo materijalnu štetu nego i ljudske žrtve. Ako je vatra zapaljena na minski sumnjivom prostoru, neće uništiti naprave, nego će u ekstremnim okolnostima natjerati vatrogasce na pogibeljne akcije gašenja. Pri tome mislimo na proširenje požara na električne ili telefonske stupove, dalekovode, šume, voćnjake i sl. - upozoravaju iz JVP-a Osijek, kao i to da upravo zbog velikog broja takvih požara gube spremnost za interveniranje u ozbiljnim događajima poput prometnih nesreća ili požara na objektima.


Stoga građanima upućuju savjete kako sigurno paliti vatru, bez ugroze okolnih prostora, objekata i ljudi. Tako navode da se vatra pali tijekom suhog vremena bez vjetra, a uz neprekidni nadzor preporuča se spaljivanje manje količine biljnog otpada. Prije spaljivanja potrebno je osigurati alate poput lopata, grablji, vila, motika i dr., kao i sredstva za gašenje požara, odnosno vodu, pijesak ili vatrogasne aparate. Dopušteno je, savjetuju iz JVP-a, vatru paliti samo na mjestima na kojima ne postoji mogućnost nekontroliranog širenja, a prilikom spaljivanja veće količine biljnog otpada, odnosno većih površina, prethodno je o tome potrebno izvijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu ili policijsku postaju.


- Upozoravamo da je na snazi županijska Odluka o provođenju mjera zaštite od požara prilikom spaljivanja suhe trave i biljnog otpada na poljoprivrednom i šumskom zemljištu. Odlukom su predviđene prilično velike novčane naknade, čak i odgovornost u slučaju veće materijalne štete ili ozljede uzrokovane paleži – poručuju iz JVP-a. M. Mihelić
Osječki JVP

Upozoravamo da je na snazi županijska Odluka o provođenju mjera zaštite od požara prilikom spaljivanja suhe trave i biljnog otpada na poljoprivrednom i šumskom zemljištu. Odlukom su predviđene prilično velike novčane naknade.
Najčitanije iz rubrike