Novosti
GOSPODARSKI CENTAR OSIJEK

Novi sajamski prostor, ali i unaprjeđivanje poduzetničke klime
Objavljeno 27. veljače, 2021.
Zamišljen je kao kompleks od pet sajamskih hala, poslovni centar, kongresni prostor, multifunkcionalna zgrada i garaža

Sve je bliži trenutak kada će započeti izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku. Tijekom idućih nekoliko dana Osječko-baranjska županija otvara ponude za izgradnju te čim se stvore pravni uvjeti, potpisat će ugovor s najpovoljnijim izvođačem radova. Rezultat je to višemjesečne pripreme ovog, za cijeli istok Hrvatske, gospodarski značajnog projekta.


Gospodarski centar u Osijeku ima za cilj razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, osigurati prostore za gospodarske manifestacije i sajmove, kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Osječko-baranjske županije, a i šire. Inicijator i nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a zemljište na kojemu će se graditi je u vlasništvu Grada Osijeka.


Projekt će doprinijeti unaprjeđivanju poslovnih pomoćnih usluga kao i osigurati infrastrukturu za osnivanje, razvoj i širenje poslovanja i povećati promicanje poduzetništva u društvu kroz poboljšanje poduzetničkih vještina.


Gospodarski centar gradit će se najvećim dijelom europskim novcem, a prostirat će se na površini od 128.000 četvornih metara zemljišta, odnosno 56.000 četvornih metara neto poslovnog prostora, a bit će smješten u blizini “S” ceste. Zamišljen je kao kompleks od devet zatvorenih objekata – pet sajamskih hala, poslovni centar, kongresni prostor, multifunkcionalna zgrada i garaža s 500 parkirnih mjesta.


Sajamske hale predviđene su kao multifunkcionalni izložbeni prostor kroz pet povezanih zgrada između kojih su otvoreni izložbeni prostori. Hale su koncipirane s mogućnošću prilagodbe veličini i zahtjevima događaja. U poslovnom centru koji će se prostirati na 10.000 “kvadrata” predviđen je prostor za obrte i proizvodne djelatnosti, poslovni prostor, prostor za startup i inkubator.


Niz kongresnih dvorana imat će mogućnost prilagodbe veličini kongresa. Prva zgrada je multifunkcionalna zgrada koja će se prostirati na površini od 4950 “kvadrata” i sastojat će se od prostora za startup poslovanje, inkubatora, kongresnog i sajamskog prostora, koncertnog prostora i ugostiteljskih sadržaja.


Za potrebe korisnika i posjetitelja Centra predviđena je izgradnja garaže na 10 etaža s 500 parkirnih mjesta kao i izgradnja 500 vanjskih parkirnih mjesta. Gradnja Gospodarskog centra odvijat će se u dvije faze. U travnju ove godine planira se započeti s izgradnjom multifunkcionalne zgrade te uređenjem vanjskog izložbenog prostora, izgradnja trga, parkirališta kao i uređenje krajobraza. Procijenjena vrijednost investicije prve faze izgradnje iznosi 64 milijuna kuna. U drugoj fazi planirana je izgradnja ostalih sajamskih hala, poslovnog centra, kongresnih dvorana i garaža koji se prostiru na ukupno 51 tisuću četvornih metara. U ovoj fazi nastavit će se i uređenje vanjskih izložbenih i demonstracijskih prostora, pristupnih cesta i putova te sadržaja za posjetitelje na zelenim površinama.


Izgradnjom Gospodarskog centra osigurat će se novi prostor za poslovanje poduzetnika, otvoriti potencijal za 500 novih radnih mjesta u prostoru poslovnog centra, dolazak novih domaćih i stranih investitora u osiguranu infrastrukturu, osigurati prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva, te prostor za kongresna događanja, čiji kapaciteti trenutno nedostaju na cijelom ovom području, odnosno postojeća infrastruktura je nedovoljna za zahtjevnija međunarodna događanja. Uz prometnice, dobro opremljena i razvijena poduzetnička infrastruktura, blizina europskih država i brz pristup međunarodnim tržištima bit će pozivnica i poticaj domaćim i stranim poduzetnicima za poslovanje kako u Osječko-baranjskoj županiji, tako i ostalim slavonskim županijama, koje će izgradnjom ovog kompleksa imati mogućnost za poslovanje, te neposrednu promociju i prodaju vlastitih proizvoda, predstavljanje vlastitih resursa i kapaciteta, širenje tržišta stvaranjem novih poslovnih partnerstava na kongresnim događanjima i međunarodnim sajamskim manifestacijama.
Važnost ovog projekta ogleda se i u mogućnostima brendiranja Osijeka i Osječko-baranjske županije u smislu pozitivnog i poticajnog poduzetničkog okruženja.


Dario Kuštro
Važnost ovog projekta ogleda se i u mogućnostima brendiranja Osijeka i Osječko-baranjske županije u smislu pozitivnog i poticajnog poduzetničkog okruženja
ODRŽIVA GRADNJA
Procijenjena ukupna vrijednost investicije prema novim procjenama projektanta iznosi 500 milijuna kuna. Važno je napomenuti kako je Gospodarski centar projektiran na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije na principu gotovo nulte energije u zgradama.
Najčitanije iz rubrike