Kultura
DODIJELJENE GODIŠNJE NAGRADE HDLU-A

Nagrađeni Osječanka Vlatka Škoro i Đakovčanin Ivica Župan
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Godišnje nagrade i priznanja za postignuća u likovnoj umjetnosti Hrvatskog društva likovnih umjetnika dodijeljene su u petak u Muzeju za umjetnost i obrt, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija. Biserka Baretić Petlevski, akademska slikarica, dobitnica je Nagrade za životno djelo. Nagradu za najbolju izložbu dobila je akademska slikarica Koraljka Kovač za "Unutrašnje prostore" u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i akademski snimatelj i fotograf Fedor Vučemilović za "Otvorene fotografske koncepte" u galerijama Prsten i PM (HDLU).


Za najbolje mlade umjetnike nagrade su dodijeljene Osječanki Vlatki Škoro, akademskoj kiparici, i Ivanu Preradu, akademskom slikaru. Odbor za dodjelu nagrada - Robert Šimrak, Zlatan Vrkljan, Ivana Jurić i Danko Friščić - posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijelio je Ivici Županu iz Đakova i Art magazinu KONTURA.


- U ovim specifičnim vremenima specifične su i svečane prigode, susrećemo se u malome broju s maskama i pod strogim mjerama. Međutim, meni se čini da unatoč svemu nikad kao danas nije bilo važno prepoznati i nagraditi izvrsnost, trud, ali i spremnost umjetnika da nastave djelovati u ovim krajnje teškim i izazovnim okolnostima - rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Dodala je da je upravo zato Ministarstvo sa zadovoljstvom ove godine preuzelo pokroviteljstvo godišnjih nagrada i na taj način željelo doprinijeti revalorizaciji umjetničkog djelovanja u vremenu obilježenom neizvjesnošću na svim razinama društva, umjetnosti posebno.


- Tijekom cijele protekle godine, a to ćemo raditi i dalje, pokušali smo raspisivati ad hoc natječaje posebnih programa, umanjiti učinke krize i pomoći umjetnicima kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom bilo i još uvijek jest onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničkog djelovanja - istaknula je.


Predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak zahvalio je Ministarstvu kulture na partnerstvu, istaknuvši kako je jednoj takvoj instituciji, koja djeluje više od 150 godina, zaista važno da ima partnere u temeljnim institucijama za kulturu Republike Hrvatske i nada se da su i oni svojim trudom pokazali da žele i da će napraviti promjenu.


- Već sam 63 godine član udruženja, a dobiti nagradu od kolega je nešto izuzetno. Puno sam dobila nagrada, no ova me je jako iznenadila - rekla je laureatkinja Nagrade za životno djelo na dodjeli. Mladima je poželjela "da im se Bog smiluje", a to im, dodala je, govori iz iskustva svog dugog života. Kako se ističe u obrazloženju, dobitnica Nagrade za životno djelo Biserka Baretić Petlevski (Zagreb, 1933.) nacionalno je i internacionalno poznata, višestruko nagrađivana hrvatska slikarica i grafičarka.


Nagrađena samostalna izložba "Unutrašnji prostori" Koraljke Kovač predstavila je novi umjetnički ciklus iz 2020. godine s 45 radova kojima autorica istražuje intimne procese svojih stvaralačkih poriva. Kako se naglašava, tom izložbom Koraljka Kovač (Zagreb, 1971.) ponovno je potvrdila kontinuitet svog stvaralaštva koji čini referentnu točku hrvatske suvremene umjetnosti.


U obrazloženju nagrade za retrospektivnu izložbu "Otvoreni fotografski koncepti" fotografa, vizualnog i konceptualnog umjetnika Fedora Vučemilovića (Split, 1956.) kaže se da je na analitičan i iznimno pregledan način prezentiran njegov umjetnički opus od 1975. godine do danas, ali i daje uvid u povijest hrvatske suvremene fotografije i proširuje horizonte razumijevanja i doživljaja aktualnih fotografskih djela.


Mlada umjetnica Vlatka Škoro (Osijek, 1987.) nagrađena je za ciklus "Životinje" u kojemu je za motiv odabrala organsku strukturu životinje koja predstavlja imperativ za studiozan pristup materiji slijedeći vlastiti nagon.


- Kiparica stvara fascinantne prizore/ambijente u kojima dominira izmjena punih i praznih prostora, poigrava se razmještajem figure u prostoru i time gradi ideju prirodnog jedinstva - napominje se u obrazloženju. Kako je ocijenjeno, njezina kontinuirana prisutnost na likovnoj sceni, originalnost i maštovitost u likovnom izražaju, spoj bizarnosti, realnosti i komedije osiguravaju joj posebno mjesto među mlađom generacijom umjetnika.


Mladi umjetnik Ivan Prerad nagrađen je za izložbu "Imaginarni muzej" na kojoj je promatrače suočio s prizorima drevnih skulptura prikazanim na originalan i nadasve suvremen način.


Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dobio je Ivica Župan, koji je tijekom tridesetogodišnje karijere likovnog kritičara i kustosa ispisao više od tisuću osvrta na likovna ostvarenja domaćih stvaratelja, novinskih prikaza, eseja i studija te objavio trinaest knjiga s područja likovnosti. Riječ je o autoru "vrlo širokih raspona i zagovorniku različitih poetika, tematskih zasebnosti i stilsko-morfoloških opredjeljenja, agilnom tumaču i zagovaratelju avangardnog, eksperimentalnog izričaja i novih medija".


- U njegovim je interpretacijama uvijek manje stručne strogosti, a više maštovitosti, slobode i asocijativnosti nego suhoparnih teoretskih rasprava - napominje se.


Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijeljeno je i Art magazinu Kontura, u tridesetoj godini kontinuirana i neprekinuta izlaženja časopisa posvećenoga likovnoj umjetnosti te praćenju i promociji likovnih umjetnika. S pozicije HDLU-a, Konturino kontinuirano praćenje etabliranih umjetnika, ali i najnovijega stvaralaštva, koje se ogleda i u sustavnom predstavljanju novih generacija umjetnika, također zaslužuje isticanje i našu pohvalu, istaknuto je. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana