Magazin
THIERRY BRETON POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE ZA UNUTARNJE TRŽIŠTE

Europa će i dalje postavljati globalne standarde
Objavljeno 27. veljače, 2021.

Europska komisija predstavlja Akcijski plan za postizanje sinergije između civilne, obrambene i svemirske industrije kako bi dodatno povećala tehnološke prednosti Europe i poduprla njezinu industrijsku bazu. Akcijski plan osmišljen je u kontekstu mogućnosti da se prvi put uz financiranje EU-a istraži i iskoristi potencijal tehnologija koje se koriste u obrambene, svemirske i civilne svrhe (primjerice oblak, procesori, kibertehnologije, kvantna i umjetna inteligencija), i tako unaprijedi europska inovativnost.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager, u povodu izjavila je:

- U okviru Europskog fonda za obranu postoji velik potencijal za ostvarivanje sinergije između inovacija u području svemira i obrane te civilnog istraživanja. To nam je potrebno za mnoge ključne tehnologije. S pomoću ovog Akcijskog plana sustavno i metodološki pristupamo sinergijama između ključnih tehnologija u sva tri područja. Njegova je svrha da se inovacije sustavno koncipiraju za različite upotrebe i da se omogući iskorištavanje golemoga inovacijskog potencijala istraživača i novoosnovanih poduzeća.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, također je naglasio sljedeće:

- Zahvaljujući iskorištavanju mogućnosti Europskog fonda za obranu i sinergiji između obrambene, svemirske i civilne tehnologije potaknut će se revolucionarne inovacije, a Europa će i dalje postavljati globalne standarde. Smanjit će se i naša ovisnost u području ključnih tehnologija te ojačati vodeći industrijski položaj koji nam je potreban za oporavak od krize.

Na pitanje koji su ukupno uzevši glavni ciljevi Akcijskog plana, iz EK kažu:

- To su produbljivanje komplementarnosti programa i instrumenata EU-a koji obuhvaćaju istraživanje, razvoj i primjenu kako bi ulaganja bila učinkovitija, a rezultati djelotvorniji (sinergije); senzibilizacija europskih građana za gospodarske i tehnološke koristi koje donosi financiranje EU-a za istraživanje i razvoj, između ostaloga i u području obrane i svemira (spin-offs); i olakšavanje primjene rezultata istraživanja iz civilne industrije i inovacija koje dolaze iz civilnog sektora u europskim projektima obrambene suradnje (spin-ins).

Iako je područje primjene Akcijskog plana ograničeno na programe i instrumente EU-a, mogući su slični pozitivni učinci na nacionalnoj razini budu li države članice sufinancirale projekte EU-a. Transatlantsko partnerstvo i suradnja sa zemljama sličnih stavova također mogu pridonijeti radu EU-a u tom području. (EK/DJ)
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike