Svijet

U Francuskoj buja epidemija britanskog soja, slijedi zatvaranje u nekim regijama
Objavljeno 26. veljače, 2021.

PARIZ - Francuska je u četvrtak registrirala 25.000 novih slučajeva covida-19, 3000 više nego prije tjedan dana, a gotovo polovica ukupno zaraženih inficirana je zaraznijim birtanskim sojem koronavirusa, objavili su dužnosnici i najavili zatvaranje u nekim regijama.

 Ministar zdravstva Oliver Veran izjavio je na konferenciji za novinare da je u posljednjem tjednu poništen sav napredak koji je zemlja ostvarila u ranija dva tjedna i za to je okrivio britanski soj.

Tim sojem sada je zaražena gotovo polovica svih inficiranih osoba u Francuskoj, istaknuo je premijer Jean Castex.

Prije tjedan dana ta je varijanta činila manje od 40 posto svih slučajeva, a sada se strahuje od eksplozije soja.

"Znamo već od kraja siječnja da se širi potiho i da može u datom trenutku izazvati epidemijsku eksploziju jer je zarazniji", rekao je šef francuske vlade.

Britanski soj je već prevladao u području Dunkerquea na sjeveru gdje su zaraze buknule prije dva tjedna zbog čega su vlasti za vikend nametnule zatvaranje.

Castex je rekao da nacionalno zatvaranje nije opcija, ali da će se se početkom ožujka oštre mjere preko vikenda uvesti u Parizu i u još 19 regija.

Francuzi moraju biti pojačano oprezni kako bi se suzbilo širenje virusa dok još nisu svi cijepljeni, istaknuo je premijer.

Lokalne vlasti su u Nici i u Dunkerqueu zabranile napuštanje kuće tijekom vikenda, postavile kontrolne točke na aerodromima te rastjerivale ljude koji su se okupljali i pooštrile mjere nošenja maske na otvorenom.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike