Novosti
REZULTATI ISTRAŽIVANJA UGODNO IZNENADILI I ZNANSTVENIKE

Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 i u stvarnom je životu iznimno učinkovito
Objavljeno 25. veljače, 2021.

Prvo veliko istraživanje u stvarnom životu cjepiva Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa pokazuje da je ono visoko učinkovito u sprječavanju COVID-19, što bi moglo biti presudno za zemlje koje očajnički žele ukinuti mjere ograničenja i otvoriti svoja gospodarstva.


Do sada je većina podataka o učinkovitosti cjepiva bila rezultat kontroliranih kliničkih istraživanja što je ostavljalo neodgovorena pitanja u kojoj će se mjeri ti rezultati potvrditi u stvarnom svijetu uza sve nepredviđene varijable koje prati svakodnevni život.


Istraživanje u Izraelu, zemlji koja je u dva mjeseca najmanje jednom dozom cjepiva Pfizer cijepila polovinu stanovnika, a trećina je dobila i drugu dozu, pruža obilje podataka i pokazuje da su dvije doze Pfizera smanjile simptomatski COVID za 94 posto u svim dobnim skupinama, te gotovo isto toliko i teški oblik bolesti. Istraživanje koje je obuhvatilo više od 1,2 milijuna stanovnika također je pokazalo da je samo jedna doza cjepiva učinkovita u 57 posto slučajeva u zaštiti od simptomatske infekcije već nakon dva tjedna, prema podatcima objavljenima u New England Journal of Medicine. Istraživanje je prošlo znanstvenu recenziju. Rezultati studije istraživačkog instituta Clalit potvrđuju prijašnje rezultate kliničkih istraživanja koji su utvrdili da su dvije doze Pfizer/BioNTecha učinkovite 95 posto.


"Bili smo iznenađeni jer smo očekivali da u stvarnom životu, u kojemu se hladni uvjeti transporta (cjepiva) ne mogu idealno održavati i gdje su ljudi i stariji i bolesniji, nećemo dobiti tako dobre rezultate kao u kontroliranim kliničkim istraživanjima", kaže voditelj studije Ran Balicer za Reuters.


Klinička ispitivanja druga dva cjepiva odobrena u Europskoj uniji također pokazuju smanjenje transmisije virusa.


Istraživanje cjepiva Moderna pokazalo je da je testiranje brisa kod osoba cijepljenih jednom dozom dovelo do pada od dvije trećine asimptomatskih infekcija. No, kako su ti brisevi uzeti svaka dva tjedna, stručnjaci poručuju da je potrebno rezultate potvrditi češćim uzimanjem briseva. Istraživanje utjecaja cjepiva AstraZenece na širenje virusa pokazalo je da je uočeno 50-postotno smanjenje aspimtomatske zaraze kod cijepljenih nakon uzimanja brisa svakog tjedna. Tvrtka je početkom veljače objavila da su prvi rezultati treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva AstraZenece, koje je obuhvatilo britanske dobrovoljce, pokazali da se transmisija virusa smanjila do 67 posto nakon prve doze, a 50 posto nakon druge doze. Učinkovitost toga cjepiva, prema novijim rezultatima istraživanja, uz razmak od više od 12 tjedana između dvije doze cijepljenja, raste do 82 posto. Cjepivo se, prema analizi rezultata programa cijepljenja u Škotskoj, pokazalo najučinkovitijim u sprječavanju hospitalizacija zbog teškog oblika COVID-a u skupinama starijih od 80 godina. Već nakon četiri tjedna od prve doze AstraZeneca pokazala se u pogledu sprječavanja tih hospitalizacija učinkovitom 94 posto. H

TESTIRANJE TREĆE DOZE CJEPIVA

Pfizer i BioNTech testiraju treću dozu svoga cjepiva protiv COVID-19 kako bi bolje razumjeli imunosni odgovor protiv novih sojeva virusa. Također su u pregovorima s regulatorima po pitanju testiranja cjepiva koje je poboljšano kako bi posebno štitilo protiv vrlo prijenosnog novog soja pronađenog u Južnoafričkoj Republici i drugdje, poznatog kao B.1.351. Tvrtke vjeruju da će njihovo trenutno cjepivo koje se uzima u dva navrata djelovati protiv južnoafričkog soja, kao i onog pronađenog u Velikoj Britaniji.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”