Regija
CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB I KORONA

Manje je korisnika “socijale”, manje i prijavljenog nasilja
Objavljeno 26. veljače, 2021.
VINKOVCI -Svaka promjena generira stres, ali su nakon početnog prilagođavanja i korisnici u sustavu socijalne skrbi i zaposlenici prihvatili okolnosti. Reducirali smo broj direktnih kontakata na najnužnije situacije, a sve ostalo smo nastojali organizirati, ako je moguće, elektronskom poštom, telefonom i slično. Dio naših korisnika čine i osobe sa zdravstvenim problemima, pa smo i zbog toga morali biti oprezni, zbog njihove sigurnosti – rekapitulira prošlu godinu ravnateljica vinkovačkog Centra za socijalnu skrb Nataša Vujčić.

Dodaje kako su u 2019. različita prava u Centru iskoristila 5304 korisnika, od kojih je 770 primalo zajamčenu minimalnu naknadu. U 2020. je 5179 korisnika i 740 korisnika zajamčene minimalne naknade, pa je vidljivo kako su u godini pandemije brojke u padu.

- Broj se nije znatnije mijenjao, čak je nešto manji nego godinu prije. To možemo pripisati i činjenici da se radi o oblicima prava koji su trajnije naravi, odnosno najčešće se koriste duže, u kontinuitetu. Što se tiče osoba koje ostaju bez posla, dio njih ostvaruje određena prava pri službi za zapošljavanje, a dio njih su i korisnici u sustavu socijalne skrbi. Prema strukturi korisnika, ne možemo reći da se povećao broj takvih korisnika, a porast broja takvih korisnika vjerojatno su kompenzirale različite mjere za očuvanje radnih mjesta i druge mjere kojima se interveniralo na tržištu rada, tako da možemo reći da su imale pozitivnog učinka - objašnjava, dodajući kako su nove uvjete rada prvi osjetili socijalni radnici koji obilaze kućanstva, a koji su u vrijeme lockdowna morali biti posebno oprezni.

- Terenski obilazak korisnika važan je sastavni dio našeg rada. No kako je interes zdravlja korisnika i stručnih radnika koji idu na teren na prvom mjestu, morali smo posjete ograničiti samo na najnužnije, dakle na one situacije gdje je potreban neposredan izlazak na teren, u kućanstvo, odnosno gdje se bez terenskog izvida ne može donijeti konačna odluka o adekvatnom obliku pomoći – upozorava Vujčić.

S obzirom na to da krizne situacije utječu na psihičko stanje, moglo se očekivati da su u Centru u prošloj godini zabilježili veći broj slučajeva nasilja u obitelji, no brojke kažu drukčije. Tijekom 2019. registrirana su 143 slučaja nasilja u obitelji, a u 2020. godini 128 slučajeva. Ravnateljica objašnjava kako je koronakriza usmjeravala ljude da borave više u krugu obitelji, što može pozitivno utjecati na obiteljsku koheziju ako se to vrijeme kvalitetno provodi.
M. Flego
Najčitanije iz rubrike