Regija
IZ BIOPOSTROJENJA SE ŠIRI NEUGODAN MIRIS

Smrad je posljedica kvara stroja za preradu otpada
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Stroj je, kaže gradonačelnik Goran Aladić, bio gotovo tri tjedna u kvaru

DONJI MIHOLJAC - Neugodan miris iz bioplinskog postrojenja u Industrijskoj zoni Janjevci, smještenog nedaleko od ulaza u Donji Miholjac, uznemirio je javnost.

Stanovnici Donjeg Miholjca sve više se žale na neizdrživ smrad, a, naravno, strahuju zbog zraka koji udišu, a time i za svoje zdravlje. Gradska vlast odlučila je ispitati problem pa je obavijestila Državni inspektorat. Izvanrednim inspekcijskim postupkom nisu utvrđene nepravilnosti u radu biopostrojenja.

- Zbog zabrinutosti građana za svoje zdravlje, još u siječnju tražili smo da inspekcija ispita stanje u bioelektrani i radi li se sve po zakonu, odnosno sukladno dozvoli za rad. Prije nekoliko dana dobili smo nalaz inspekcije prema kojem je sve u redu što se tiče materijala koji se koristi kao gorivo u elektrani – kazao je gradonačelnik Goran Aladić.

Pokriven i prskan
Na radni sastanak pozvani su i predstavnici VDM Energije d.o.o. Donji Miholjac, tvrtke koja je zadužena za biopostrojenje.

- Predstavnici bioplinare su nam dali svoje viđenje cjelokupne situacije. Oni ne negiraju da je dolazilo i još dolazi do širenja smrada po gradu, posebice kada puše jugoistočni vjetar. Pojasnili su nam i uzrok. Tvrde da je uzrok velika zaliha otpada koja se stvorila zbog kvara stroja za preradu. Naime, stroj koji prerađuje biootpad bio je gotovo tri tjedna u kvaru. Oni su preuzimali tone i tone biootpada i stvarali zalihu, veliku hrpu, koju više nisu mogli kontrolirati. Zbog fermentacije biootpada počeo se širiti smrad. Kada je stroj popravljen, počeli su s preradom i postojeća gomila otpada uvelike se smanjila. Uveli su rad u tri smjene i uskoro bi zalihe trebale nestati, a prerađivat će se dnevne količine koje budu odvezene – rekao je gradonačelnik Aladić.

Navodi da je vodstvo biopostrojenja svjesno problema te je poduzelo određene radnje.

- I sami su shvatili kako je smrad veliki problem, pa su nabavili tekućinu kojom prskaju otpad kako bi neutralizirali njegovo širenje. Također, pokrili su otpad kako bi spriječili širenje maglice koja nastaje fermentacijom. Smatraju da će poduzete radnje spriječiti nastavak širenja smrada - objašnjava gradonačelnik. Između ostalog, kaže da je vodstvo biopostrojenja spremno primiti 20-ak zainteresiranih građana u posjet kako bi im prezentirali način prerade otpada i uvjerili ih da se ne radi ni o kakvom štetnom i otrovnom otpadu, kako se to prepričava u gradu.

Kvaliteta zraka
No bez obzira na to, gradska je vlast odlučila poduzeti aktivnosti kako bi se kvaliteta zraka u gradu počela primjereno pratiti. Grad Donji Miholjac, naime, postavit će mjerne postaje za mjerenje kvalitete zraka.

- Smatramo kako je od vitalnog interesa građana Donjeg Miholjca da se prati kvaliteta zraka koji udišu. Mjerne stanice postavit ćemo na lokacijama kod biopostrojenja. Bez odgovarajućih prikupljenih mjernih podataka nije moguće kvalitetno predlagati niti provoditi mjere za sprječavanje ili smanjivanje onečišćenja zraka, a nije moguće ni utvrditi kvalitetu zraka koji građani udišu. Građanima ćemo omogućiti otvoren i transparentan pristup prikupljenim podacima kako bi bili svjesni kvalitete zraka koji udišu – poručuje gradonačelnik Goran Aladić.

Zbog cijelog ovog problema poslali smo niz pitanja tvrtki VDM Energija d.o.o., ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike