Osijek
HDZ INICIRAO OLAKŠICU UGOSTITELJIMA

U ožujku se za terase neće naplaćivati zakup
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Gradski vijećnik HDZ-a Vinko Kuduz uputio je početkom ovog tjedna upit gradskoj vlasti o mogućnosti početka rada terasa ugostiteljskih objekata od 1. ožujka i odnosu Grada prema zakupnicima javnog prostora. Naime, Kuduz je sugerirao kako bi se i Grad Osijek, prema uzoru na, primjerice, Beli Manastir, trebao odreći naknade za zakup javnih površina u ožujku, i to zbog toga što su ugostitelji već pretrpjeli određenu štetu, s obzirom na to da već nekoliko mjeseci ne mogu raditi zbog epidemioloških mjera.

- Neki su gradovi odmah donijeli odluku da, ako dođe do odluke da ugostiteljski objekti s 1. ožujka smiju otvoriti terase, ne naplaćuju naknadu za korištenje javnih površina. Budući da su u Osijeku brojni ugostitelji pogođeni koronakrizom, mislim da bi Grad mogao odgoditi naplatu, posebice jer se gradski proračun prošle godine jako lijepo punio, unatoč tome što su mnogi bili oslobođeni komunalnih naknada - uvjeren je Kuduz, koji kaže kako se raspitivao kod pročelnika Siniše Gregorana i kako oni tu odluku još nisu donijeli.

No pročelnica Ureda Grada Marija Garić tu je inicijativu preuzela na sebe i odmah razgovarala s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i njegovom zamjenicom Žanom Gamoš, te je načelno dogovoreno da će se ugostiteljima dopustiti da u ožujku rade bez naknade za korištenje javnog prostora na kojem su terase.

- Za sada je još upitno hoće li uopće doći do popuštanja mjera. Ako i dođe, pitanje je neće li im Nacionalni stožer za 15 dana opet zabraniti rad u slučaju da se epidemiološka slika pogorša. Stoga uistinu ne bi bilo u redu da odmah krenemo u naplatu, kao da smo jedva čekali da otvore pa da ih zaskočimo. Znamo da i oni žele "udahnuti malo zraka" i stoga ćemo, kako je sada dogovoreno, ugostiteljima u ožujku dopustiti korištenje terasa bez naplate - objasnila je pročelnica Garić.
N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike