Novosti
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO OBŽ-a UPOZORAVA:

Dio ambulanti odbija cijepiti svoje pacijente
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Dr. Dijanić: Pacijenti trebaju liječnika koji odbije cijepljenje prijaviti HZZO-u

Kako doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a, prošlog tjedna na područje Osječko-baranjske županije stiglo je 11.400 doza cjepiva, a ovoga tjedna još oko 2300 doza AstaZeneca cjepiva i 1452 doze Pfizera, dok Moderna ovoga tjedna još nije isporučena. To je ukupno oko 15.000 doza, a prema riječima epidemiologa, dr. sc. Tomislava Dijanića do sada je cjepivo moralo stići u sve ambulante obiteljske medicine koje su ga naručile.



Dosta posla

"Mi imamo ambulante koje su do sada već obavile jako dobar posao i cijepile velik broj svojih kroničnih bolesnika i pacijenata starijih od 65, ali imamo i slučajeve da neke ambulante potpuno odbijaju cijepiti i sve svoje pacijente koji žele cjepivo šalju k nama. No mi ne možemo nikoga cijepiti jer nemamo cjepiva. Znači, mi sve što dobijemo distribuiramo dalje u ambulante obiteljske medicine. Takvi pacijenti trebaju svog liječnika prijaviti HZZO-u jer svaki liječnik ima obvezu cijepiti svoju pacijente i mi ne možemo cijepiti cijele ambulante za nekog drugoga. Znači, cjepiva su distribuirana diljem županije i mi ih raspoređujemo u skladu sa zahtjevima koje dobivamo. Na području Osječko-baranjske županije ima 170 ambulanti i u ovom trenutku je jako teško reći koliko je do sada pacijenata cijepljeno u drugom valu, ali to je nešto što je tek počelo i sjetimo se da je prvi dan cijepljenja bio 10. veljača, te o tom pitanju ima još dosta posla", komentirao je za naš list dr. sc. Dijanić. Iako ovaj epidemiolog nije nikoga želio imenovati, napomenuo je kako problematične ambulante nisu iz Osijeka, nego sa šireg područja županije.


Prema izvješću Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a s utorka na srijedu obrađen je 291 uzorak, od kojih je 19 bilo pozitivno na koronavirus. Šest novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, tri osobe su iz Đakova, po dvije iz Bilja, Čeminca i Čepina, a po jedna živi na području općina Darda, Ernestinovo i Petrijevci te grada Valpova.
Kazna zbog maske

Na bolničkom liječenju nalaze se 53 osobe oboljele od COVID-19, i to 43 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je deset na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je deset pacijenata s tom bolešću. Preminule su tri osobe u dobi od 80, 81 i 92 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutačno nalazi 812 osoba.

Policijski službenici proveli su 19 provjera osoba u samoizolaciji, i to 17 samoinicijativno i dvije po dojavi građana. Jedna dojava je bila točna, pa provjeravanu osobu iz Belišća nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 122 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Policijski službenici uručili su obvezni prekršajni nalog i izrekli novčanu kaznu u iznosu od 500 kuna mještaninu Strizivojne koji je zatečen u vlaku bez zaštitne maske za lice, što je kažnjivo prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Inspektori i službenici civilne zaštite tijekom vikenda obavili su 46 nadzora provođenja epidemioloških mjera (21 ugostiteljski objekt, pet trgovačkih centara, devet prodavaonica, tri pekarnice, a ostalo u drugim objektima), pri čemu su utvrdili jednu nepravilnost te izdali nalog za njezino otklanjanje.


Nefreteta Z. Eberhard
nove žrtve
U 24 SATA PREMINULE TRI STARIJE OSOBE
Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

Najčitanije iz rubrike