Novosti
SUKOB MLADIĆA IZ NUŠTRA I CERIĆA

Mladići se potukli, a očevi “zaradili” kaznene prijave
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Vukovarsko-srijemska policija je zbog otmice te prijetnji prijavila dvojicu roditelja sudionika tučnjave

Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj trebalo je više od 48 sati kako bi razmrsila nuštarsko-cerićki rašomon oko sukoba dvije skupine tinejdžera iz Nuštra i nekoliko kilometara udaljenog Cerića u koji su se, pokazao je policijski očevid, uključili i roditelji nekih od sudionika obračuna, a obje strane imale su dijametralno različita viđenja događaja.

Naime, otac 14-godišnjaka iz Nuštra novinarima je izjavio kako je njegov sin u nedjelju navečer na prijevaru namamljen u kuću u njihovu susjedstvu gdje ga je pretukla šesteročlana skupina maloljetnika iz Cerića. Nuštarac tvrdi kako je sukob izbio zbog djevojke te da je odvezao dječaka iz Cerića kako bi njegovim roditeljima ispričao što se dogodilo i neka pripaze na sina, ali dječakov otac mu je zaprijetio da će ga ubiti sjekirom te optužio Nuštarca za otmicu i zlostavljanje sina. Cerićanac, kako je rekao novinarima, negira prijetnje i optužuje Nuštarca i njegova sina da su tukli malog Ceričanca tijekom vožnje prema Ceriću.

Policija nije imala lak zadatak utvrditi tko je što kome rekao i napravio, ali nakon završenog kriminalističkog istraživanja utvrdila je kako je sve počelo u nedjelju oko 22.30 u Nuštru u Ulici Krste Frankopana kada je došlo do sukoba između više maloljetnika koji je zaustavio 38-godišnjak iz Nuštra. Nakon prestanka sukoba, kada se većina razišla, 38-godišnjak iz Nuštra zadržao je jednog od maloljetnika te ga smjestio u stražnji dio svog automobila, gdje je posjeo i svoga sina, koji je, prema izvješću policije, u sukobu pretrpio fizičko nasilje.

"Potom je 38-godišnjak u svom automobilu vinkovačkih registracijskoh oznaka odvezao te predao maloljetnika njegovim skrbnicima u Cerić u Ulici Josipa Kozarca, no nakon rasprave 45-godišnjak iz Cerića verbalno je prijetio usmrćivanjem 38-godišnjem Nuštarcu, povodom čega je policijskim službenicima podnio kaznenu prijavu za kazneno djelo prijetnje. Policijski službenici su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili sumnju kako je 45-godišnjak iz Cerića počinio kazneno djelo prijetnje na štetu 38-godišnjaka iz Nuštra, dok je daljnje kriminalističko istraživanje ukazalo da postoji i sumnja kako je 38-godišnjak iz Nuštra počinio kaznena djela prijetnje i protupravnog oduzimanja slobode na štetu maloljetnika iz Cerića", navodi se u policijskom priopćenju i dodaje kako je policija u utorak uz kaznenu prijavu predala 38-godišnjaka iz Nuštra pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Policija navodi i da će protiv dva maloljetnika biti podnesen optužni prijedlog zbog sumnje u kršenje odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U PU vukovarsko-srijemskoj podsjećaju kako je u srijedu diljem Hrvatske obilježen Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, programom prevencije vršnjačkog nasilja i obilježava se posljednje srijede u veljači. Nasilje se događa u školama, na ulici, u obiteljskim domovima, na internetu, na sportskim stadionima i na brojnim drugim mjestima i postalo je, nažalost, naša svakodnevica. Vođene time, policijske službenice za prevenciju PU vukovarsko-srijemske organizirale su online predavanja za učenike od 5. do 8. razreda u sedam osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije. Policijske službenice za prevenciju s djecom su razgovarale o problemu nasilja, što je sve nasilje, kako ga prepoznati i kako se zaštititi, kao i o zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja.

Miroslav Flego
OPASNOSTI VRŠNJAČKOG NASILJA
“Ne bismo samo danas nego stalno trebali isticati da je vršnjačko nasilje opasno i da ono ostavlja trag za cijeli život. Na tome bismo trebali raditi svi, na prevenciji i na razgovoru, u školama i vrtićima, jer nema te riječi koja će biti višak ako je uspjela spriječiti bar jedno nasilje, jedan traumatičan dan ili jedno traumatično iskustvo”, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić na obilježavanju Dana ružičastih majica u Vinkovcima.