Regija
NAKON 27 GODINA VELIK ZAOKRET

Hotel je od 1. travnja Blažin dom za starije
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Otvoren 1993., Blaža je bio prvi privatni hotel u RH. Dom će raditi kao ustanova, s 30-ak djelatnika, odabranih natječajem
ĐAKOVO

Nakon punih 27 godina đakovački hotel Blaža, otvoren 1993. kao prvi privatni hotel u Hrvatskoj i prvi s tri zvjezdice istočno od Zagreba, 1. travnja, a nakon preuređenja i prilagodbi, vrata otvara kao Blažin dom, dom za starije. Potvrdila nam je to Blaženka Spajić, koja sa suprugom Markom i obitelji vodi taj obiteljski posao.

Kao što je te, 1993. godine otvaranje prvog privatnog hotela bilo gospodarsko-društveni događaj broj jedan u Đakovu, ali i šire, vijest da Blaža postaje Blažin dom za starije vijest je koja potiče znatiželju sugrađana, kao i vlasnika drugih smještajnih kapaciteta u gradu.

Dom je ustanova
Iako iza otvaranja Blažina doma stoji privatna, obiteljska inicijativa, djelovat će kao ustanova, a koja se osniva i djeluje prema Zakonu o ustanovama. Drugim riječima, ustanova je sve što ima više od 20 smještajnih jedinica i podliježe spomenutom zakonu, kao i "državni", odnosno županijski, domovi, kakav u gradu postoji još otprije, odnosno Zakonu o socijalnoj skrbi. Iz zakona proizlazi i sistematizacija radnih mjesta, koja se popunjavaju preko javnih natječaja. Tako Blažin dom zahtijeva ravnatelja, koji se također bira natječajem, uostalom kao i medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut, čistačice. Angažiran je i liječnik, kao i psihijatar, koji, kaže Spajić, u dom dolaze jednom tjedno.

- Svi natječaji za radna mjesta u Blažinu domu su pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - dodaje Spajić.

- Uvjeti su za ravnatelja, za kojeg je natječaj raspisan, da mora imati pet godina radnog iskustva te pravni ili fakultet socijalne skrbi - kaže Blaženka Spajić užurbano odrađujući finalne aktivnosti uoči otvaranja doma, koji će zapošljavati 25 - 30 djelatnika, no broj ipak ovisi o iskorištenosti kapaciteta doma, a čije je popunjavanje korisnicima počelo.

- Osim odavde zovu nas ljudi i iz drugih dijelova zemlje, poput Zadra i dr. - dodaje Spajić.

Apartmani za parove
- Kapacitet u pokretnom dijelu je 50 osoba, a za nepokretne korisnike uređena je dosadašnja desna sala u prizemlju. Sve je preuređeno, prilagođeno, kupljen je novi namještaj. Postojeću smo infrastrukturu hotela prilagodili – restoran u lijevoj sali u prizemlju, kuhinja, "vešeraj" i dr., sve smo novo kupili - kaže Spajić. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne, a tu su i dva apartmana za bračne parove koji starost žele provesti u instituciji a da su i dalje zajedno, kao u malom kućanstvu. Svaka soba ima svoju kupaonicu, TV, mali hladnjak. Zgrada ima i prostor za rekreaciju sa spravama i opremom prilagođenima dobi korisnika Blažina doma, poput bicikla, masažne fotelje i dr., a vani je, desno od ulaza, na postojećoj zelenoj površini, koja je sada ograđena, uređen prostor za šetnju, sa sjenicama i drugim.

Blaženka Spajić kaže kako je terasa u stražnjem dijelu zgrade, koja gleda na gradske bazene, zadržana, također za odmor i opuštanje vremešnih korisnika.

Suzana Župan
zanimanje
ZOVU LJUDI

I IZ DRUGIH

DIJELOVA RH,

NPR. ZADRA
Epidemija koronavirusa bila je točka na “i”
Na naš upit što je dovelo do odluke da hotel preurede u dom za starije, Blaženka Spajić kaže kako je točka na “i” bila epidemija koronavirusa, zbog koje su, uz njezin utjecaj na hotelijerstvo, turizam i putovanja, stale i svadbene svečanosti, a za koje je hotel iznajmljivao salu u prizemlju. “No ionako smo htjeli preurediti objekt”, dodaje Spajić te kaže da iza preuređenja hotela u Blažin dom stoje vlastita sredstva, ne otkrivajući iznos, odnosno da iza ovog posla stoji obrt Blaža, čiji je vlasnik od lani njezin suprug Marko Spajić.
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike