Regija
GRAD VIROVITICA DONIRAO

Bolnici transportni respirator i High Flow uređaj za intenzivno liječenje
Objavljeno 24. veljače, 2021.
VIROVITICA


Opća bolnica Virovitica dobila je 165 tisuća kuna vrijedan novi transportni respirator koji može služiti i kao fiksni te oko 35 tisuća kuna vrijedan Oxygen High Flow uređaj. Riječ je o donaciji Grada Virovitice koji je uređaje nedavno kupio bolnici za borbu protiv epidemije koronavirusa. Uz oboljele od koronavirusa uređaji će i nakon pandemije ostati dio nužne opreme na virovitičkoj Jedinici intenzivnog liječenja:


- Oba uređaja već se koriste i zahvaljujem Gradu i gradonačelniku Ivici Kirinu na brzoj reakciji i dobroj volji u ovom slučaju. Cijelo smo vrijeme nastojali biti korak ispred situacije. Tijekom ljeta ulagali smo u prostorne kapacitete, prenamjenjujući određene prostore za zbrinjavanje pacijenata pozitivnih na koronavirus, a krajem prošle godine, kako se njihov broj povećavao, ukazala se i potreba za novim respiratorima. Na potrebu je odgovorio Grad Virovitica, pa smo zahvaljujući njihovoj donaciji od 200 tisuća kuna kupili transportni respirator marke Draeger s oksimetrom i kapnometrom, koji ima šest modova ventilacije i koji može služiti i kao fiksni respirator, a čija cijena iznosi približno 165 tisuća kuna. Kupljen je i Oxygen High Flow uređaj vrijedan oko 35 tisuća kuna, a koji ima važan zadatak – dodatno olakšati liječenje pacijenata sa srednje teškim simptomima, koji mogu profitirati od terapije visokim protocima i kisikom, kao i od lakšeg odvajanja pacijenata od respiratora. Budući da osigurava veći protok kisika do pluća u budnom stanju, ima važnu ulogu i u bržem oporavku od kritičnih stanja – kaže ravnatelj Bolnice Dinko Blažević.


Bolnica u ovom trenutku ima 17 respiratora, što fiksnih, što mobilnih na raspolaganju, a dva nova uređaja omogućila su liječnicima kvalitetniju opremu za rad s pacijentima. Gradonačelnik Ivica Kirin ističe kako je bolnica od početka pandemije prioritet i Grada i Županije te da su svakodnevno u kontaktu s ravnateljem, Županijom i stožerima kako bi pratili situaciju i potrebe ovih zdravstvenih ustanova koje su na prvoj liniji obrane od koronavirusa.


– Dogovorili smo se da nabavimo uređaj koji će biti funkcionalan i onda kada epidemija koronavirusa prestane. Posljednjih godina energetski obnavljamo zgrade, gradimo nogostupe, ceste, ulažemo u opremu i sve je to dobro, no kada se čovjek razboli, postane svjestan važnosti dobrog zdravstvenog sustava i kvalitete usluge. A ona, uz uređaje i opremu, koji jesu važni, svakako ovisi i o kvalitetnom kadru. Svima nam je cilj ulaganjima u bolje uvjete rada, novu opremu te školovane ljude još više podići standard. Želimo tako pacijentima omogućiti da u našoj, virovitičkoj bolnici, dobiju jednako kvalitetnu uslugu kao i u većim bolnicama i centrima u Hrvatskoj, i da zbog toga ne moraju više putovati u druge gradove – rekao je gradonačelnik Kirin.


Bolnicu uskoro čeka energetska obnova A, B i C zgrade, u okviru projekata Virovitičko-podravske županije. Za okoliš i parkirališta, najavio je Kirin, pobrinut će se Grad.
Drveće, zelene površine, ukrasno grmlje, ali i nova parkirališta, na popisu su ulaganja za koja će se sredstva izdvajati iz virovitičkog proračuna. V.Grgurić
200

tisuća kuna donirao je Grad Bolnici za dva važna uređaja
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike