Osijek
IZ BRAČNE LUKE U PANDEMIJSKOJ GODINI

U Osijeku se lani razvelo 210 parova. Bi li razvoda brakova bilo više da Sud nije radio u koronarežimu?
Objavljeno 25. veljače, 2021.
U 2019. bilo je 207 razvoda. Hoće li biti porasta nakon pandemije?

Prema podatcima Matičnog ureda Osijek, u 2020. godini zabilježeno je 210 razvoda braka, a kada taj podatak usporedimo s 2019., godinom prije pandemije, razvidno je da je razlika minimalna - tada je bilo 207 razvoda. U 2018., pak, nešto više nego 2020. i 2019., bračnu je luku napustilo 215 parova. Gledajući suhoparnu statistiku dalo bi se zaključiti kako je pandemija ipak broj razvoda ostavila na razini prosjeka. Je li doista?

Razvod na "čekanju"
Bilo je, naime, onih koji su, s obzirom na promijenjene uvjete obiteljskog i profesionalnog života, predviđali kako bi nova kontekstualizacija bračnog života mogla prouzročiti poplavu razvoda. Jer, za one koji su do tada bježali od problema i meli ih pod tepih, situacija kada su 24 sata zajedno u četiri zida mogla je izvući na površinu mnoge do tada zatomljavane nesuglasice. No, statistika pokazuje da se, ako se navedeno i dogodilo, ako je doista bilo uzburkanih bračnih voda, pa čak i osječkih inačica "Rata ruža", to u 2020. ipak nije odrazilo na broj razvoda. S druge strane, ljudi su u godini koja je iza nas odgađali štošta, čak i važne zdravstvene preglede, pa su možda i za tako stresan korak kakav je razvod braka odlučili pričekati kraj pandemije.

U Centru za socijalnu skrb Osijek iznose podatak kako su u 2020. godini imali manje obiteljskih savjetovanja koje prethode zahtjevima za razvod braka na Općinskome sudu Osijek nego godinu prije. Odvjetnica Vlatka Mišljenović Dasović, pak, tvrdi kako podatak o broju razvoda realiziranih u 2020. ne prikazuje realno stanje, jer se brakorazvodni postupci, prema njezinim riječima, nisu mogli redovito provoditi.

- Ako se broj razvoda u odnosu prema prethodnoj godini nije povećao, razlog za to je činjenica da je Općinski sud u 2020. radio manjim kapacitetom. Ožujak i travanj možemo "otpisati", u srpnju i kolovozu Sud ne radi, pa je logično da je sve išlo sporije. Uz to, suci su radili raspoređeni na parne i neparne dane, što znači da su tijekom mjeseca na raspolaganju umjesto 22 radna dana imali samo 11 te nisu fizički mogli stići održati uobičajeni broj rasprava. Nama odvjetnicima broj rasprava smanjio se za više od 80 posto! Da je došlo do značajnog zaostatka pokazuje i podatak da se za sporazumni razvod rasprave sada zakazuju za studeni 2021. godine - iznosi svoje viđenje situacije odvjetnica Mišljenović Dasović, pojašnjavajući kako je uobičajeno vrijeme za početak (prve) rasprave šest mjeseci. Kod parova s djecom postupak razvoda braka značajno se može odužiti, a naša sugovornica kaže da mnogim parovima nije lako donijeti odluku o razvodu braka. Prošlogodišnji je lockdown, smatra, to dodatno usporio.

- Centar za socijalnu skrb radio je skraćeno, a sud je radio u parne, odnosno neparne dane. Vjerujem da je bilo slučajeva da su zbog tih izvanrednih okolnosti parovi odgađali predaju zahtjeva za razvod braka, jer općenito je riječ o osjetljivoj temi na koju se čovjek nerijetko priprema mjesecima. To nije laka odluka, a radno vrijeme na koje građani nisu naviknuli prije pandemije vjerojatno je utjecalo i na trenutak podnošenja zahtjeva - zaključuje iskusna odvjetnica.

Razvodu braka u kojem postoji zajedničko maloljetno dijete prethodi obvezno obiteljsko savjetovanje prilikom čega roditelji trebaju potpisati plan roditeljske skrbi. Ako žele, mogu se prijaviti i u medijaciju u Obiteljski centar, no za razliku od obiteljskog savjetovanja u CZSS-u, medijacija nije obvezna. Dakako, ako se potpiše plan roditeljske skrbi, sam postupak razvoda bit će kraći, no u slučaju konfliktnih razvoda braka, postupak razvoda braka zna se poprilično odužiti.

Nepridržavanje dogovora
U Centru za socijalnu skrb Osijek u 2020. godini bilo je urudžbirano 297 zahtjeva za obiteljsko savjetovanje, a godinu ranije čak 351, dok je 2018. godine taj broj bio 345. Opadanje broja zahtjeva za obiteljsko savjetovanje vidljivo je i u ovoj godini, pa je tako od 1. siječnja do 22. veljače zaprimljeno 43, a u istom razdoblju prošle godine 63 zahtjeva.

- Zakonski je rok za rješavanje tih zahtjeva 60 dana, a nakon provedenog obiteljskog savjetovanja na roditeljima je hoće li pokrenuti sudski postupak za rastavu braka. Nakon savjetovanja sastavlja se zapisnik u kojem se napiše jesu li se sporazumjeli oko povjere skrbi djeteta, oko visine alimentacije i slično, i katkad se nakon obiteljskog savjetovanja roditelji premišljaju, odnosno zastanu s postupkom razvoda braka - kaže Ivka Kaurinović, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb. Dodaje kako se unatoč napisanim planovima o roditeljskoj skrbi parovi nerijetko ne pridržavaju dogovora, pa s vremenom dolazi do problema. Osobno je, prisjeća se, kao socijalna radnica imala slučajeve da su se parovi rastavili pa pomirili i ponovno vjenčali, no nakon drugog vjenčanja ponovno je uslijedio razvod. I tako tri puta!

- Tada smo se šalili da kod njih nastaju problemi nakon što se vjenčaju, a kad nisu vjenčani sve je u redu. Čak su se i oni sami smijali na to, no šalu na stranu, u cijeloj je situaciji najteže djeci, i stoga su obiteljska savjetovanja vrlo korisna. Roditeljima kažemo da prestankom braka nisu prestali biti roditelji svojoj djeci, i da to moraju uvijek imati na umu kako se djeca ne bi dodatno traumatizirala ionako stresnom činjenicom da im se roditelji razvode - zaključuje Kaurinović.

Marija Mihelić
statistika
NE POKAZUJE

ODStUPANJA

OD PROSJEKA
Vlatka Mišljenović Dasović

odvjetnica

Da je zbog izvanrednih okolnosti došlo do značajnog zaostatka pokazuje i podatak da se za sporazumni razvod rasprave sada zakazuju za studeni 2021. godine.
OBITELJSKO NASILJE
Je li odluci o razvodu braka prethodilo obiteljsko nasilje, teško je reći. No, evidentno je da je prema podatcima CZSS-a, prošle godine bilo 285 prijava obiteljskog nasilja, četiri više nego godinu ranije. U tom je broju prijava bilo 239 žrtava i 219 počinitelja.

- Manji broj počinitelja nego prijava pojašnjava se činjenicom da su se tijekom godine počinitelji ponavljali, odnosno da je riječ o recidivistima - pojašnjava ravnateljica Kaurinović, dok je u 2019. godini broj prijava izjednačen s brojem počinitelja, uz 318 osoba evidentiranih kao žrtve obiteljskog nasilja.
KADA je obvezno SAVJETOVANJE?
Razvod braka pokreće se tužbom jednog bračnog druga ili prijedlogom oba bračna druga za sporazumni razvod braka. Bračni drugovi koji imaju zajedničku maloljetnu djecu dužni su prije podnošenja prijedloga na sudu za razvod braka, podnijeti zahtjev u centru za socijalnu skrb za obvezno savjetovanje. Svrha obveznog savjetovanja je upoznavanje bračnih drugova s mogućnosti da se prethodno uključe u obiteljsko odnosno bračno savjetovalište, upoznavanje s pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka, upućivanje u dobrobit djeteta prilikom donošenja odluka u brakorazvodu te izrada plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Ako bračni drugovi u postupku obveznog savjetovanja nisu postigli plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, obvezni su sudjelovati i na prvom susretu obiteljske medijacije, osim u slučajevima tvrdnje o postojanju obiteljskog nasilja. Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi je pisani sporazum kojim su roditelji dogovorili zajedničko ostvarivanje roditeljske skrbi po prestanku zajedničkog života. U slučaju nepostizanja sporazuma, sud donosi odluku o roditeljskoj skrbi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike