Novosti
CARINA SE OPRAŠTA OD MANGA

Otišao vrhunski nos, noćna mora za dilere droge
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Labrador je punih 11 godina uz pratnju vodiča tražio razne droge na više graničnih prjelaza

Labrador Mango-Max godinama je bio strah i trepet za švercere droge. U svom je radnom vijeku, koji je trajao punih 11 godina, Mangov nos na ranim graničnim prijelazima Hrvatske sa susjednim državama, nanjušio 1225 kilograma raznih vrsta droga. Mango-Max je 2019. godine otišao u zasluženu mirovinu, a prije nekoliko dana stigla je tužna vijest da je simpatični labrador otišao u - pseći raj.


Mangova carinska priča počela je 2008. godine, kada je Carinska uprava međuagencijskom suradnjom s Ministarstvom obrane dobila na korištenje prvog službenog psa za detekciju droga – Manga, koji je ujedno i licenciran i obučen u Obučnom centru vojne policije za obuku vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“. Dresura je počela dok je Mango još bio štene, a dreseri su odmah shvatili da je njegov nos poseban. Nakon šestomjesečne obuke Mango je dodijeljen Željku Milošu, vodiču pasa i zaposleniku Carinske uprave. Njegov je profinjeni njuh odmah dao rezultate, pa je postao prava noćna mora za švercere narkotika. Spremno je Max pozirao svaki put nakon veće zaplijene droge, no uvijek je pogledavao prema vodiču, svake sekunde spreman za igru. Nije labrador bio vezan samo uz jedan granični prijelaz, išao je s vodičem uvijek tamo gdje je trebalo, a statistika je na kraju kazala da je spriječio šverc ukupno 1225 kilograma raznih vrsta droga. Bilo je tu marihuane, heroina, kokaina, amfetamina...


Godine su učinile svoje, pa je Mango u ljeto 2019. otišao u zasluženu mirovinu. Naravno, ostao je kod svojeg vodiča Željka Miloša, s kojim je bio sve vrijeme službe. Miloš je pak nastavio svoj posao vodiča, ovoga put s njemačkom ovčarkom Kalom, također dresiranoj u Obučnom centru vojne policije, kao prvi pas u Hrvatskoj koji traži i drogu i oružje. I Kala se pokazala kao zahvalna suradnica Carine, a u slobodno vrijeme kao prava prijateljica za igru s Mango-Maxom.

Vijest o odlasku simpatičnog labradora ražalostila je djelatnike Carinske uprave, jer su njegovim prisustvom znali da su jači u borbi protiv švercera droge. "Nadamo se da ćeš na nebeskoj psećoj livadi imati mnogo vremena za igru. Hvala ti za sve Mango-Max", oproštajna je poruka djelatnika Carine.


Milan Bugarić
2008.

godine počela je carinska služba za Manga
1225

kilograma ranih vrsta droge nanjušio je tijekom radnog vijeka simpatični labrador
Mangova nasljednica Kala, njemačka ovčarka, obučena je za detekciju droga, ali i oružja
Možda ste propustili...