Novosti
CIJEPLJENJE STARIJIH OD 65 I KRONIČNIH BOLESNIKA

Beroš i Capak: Nadamo se
da ćemo do početka ljeta
cijepiti 50 posto stanovnika
Objavljeno 23. veljače, 2021.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak kako Hrvatska polako, ali sigurno, ulazi u drugu fazu cijepljenja stanovništva kada na red dolaze građani starije dobi i s kroničnim bolestima. Ministar je obišao punkt za masovno cijepljenje HZJZ-a na zagrebačkom Ksaveru, rekavši kako je siguran "da će ovakvi masovni punktovi cijepljenja apsolutno dati potporu realizaciji našeg plana i programa cijepljenja".

Kaže kako će Hrvatskoj veće količine cjepiva sigurno unaprijediti nastojanja u procjepljivanju prioritetnih skupina stanovništva. "Svjedočimo i pojavi da dio zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika iz sustava, koji se nije inicijalno javio i nije se želio cijepiti, sada to čini. To je izazvalo malu prolongaciju završetka prve faze u pojedinim županijama", naglasio je Beroš.

Ministar je istaknuo težnju da se do ljeta dosegne načelni plan te da se procijepi više od 50 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj. "To je realno, i ako budu stizale dovoljne količine cjepiva mislim da to možemo realizirati", kaže. Dodao je kako je epidemiološka situacija u zemlji "relativno zadovoljavajuća".

"Prema sedmodnevnom prosjeku novozaraženih na milijun stanovnika, Hrvatska se nalazi na drugom mjestu, iza najbolje Danske", objasnio je Beroš.

Komentirao je i anketu zdravstvenih komora, prema čijim se podacima više od 15.000 zdravstvenih radnika ne želi cijepiti, rekavši kako je uvjeren da sami liječnici vjeruju u znanstvene metode i cijepljenje. "Međutim, u bolnici je i dobar dio drugih, nezdravstvenih djelatnika. Ravnatelji su dobili naputak da na sve utječu, naravno ne nagovarajući, nego obrazlažući potrebu cijepljenja", kazao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, podsjetio je kako su već u ponedjeljak liječnici obiteljske medicine u tri doma zdravlja u Zagrebu počeli s cijepljenjem pacijenata. "Ovo je doprinos tome da pokažemo što možemo i kako ćemo organizirati cijepljenje ubuduće, kada budemo imali veće količine cjepiva koje, nažalost, još uvijek ne stižu. Ovaj tjedan stiže do sada najveća količina, nešto više od 90.000 doza. I odmah počinjemo s ovakvim načinom cijepljenja, jer mislimo da je tako najbolje da uspijemo potrošiti sve cjepivo koje nam u tom tjednu dođe", naglasio je Capak.

Dodao je kako u cijepljenju treba napraviti što veći obuhvat osoba koje imaju najveći rizik za obolijevanja od teških bolesti. "Nakon toga idemo na opću populaciju, mlađe ljude bez komorbiditeta. Nadamo se da ćemo uspjeti do početka ljeta, do lipnja, procijepiti 50 posto stanovnika", istaknuo je Capak.

Najavio je uskoro pokretanje platforme za naručivanje na cijepljenje koje će im znatno olakšati organizaciju cijepljenja. Naglasio je kako će ubuduće pozivati ljude na cijepljenje kako se ne bi stvarale gužve, poput one koja se u utorak stvorila na zagrebačkom punktu.

Član Znanstvenog savjeta Vlade epidemiolog Bernard Kaić, kazao je kako bi se terase kafića mogle otvoriti 1. ožujka. H/D.Pav.
ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA U DUBROVNIKU
Ministar Beroš komentirao je i slučaj ravnatelja bolnice u Dubrovniku gdje postoje navodi kako su se ondje cijepili ljudi preko reda i plana cijepljenja. Naveo je kako zdravstveni inspektori upravo provjeravaju opsežnu medicinsku dokumentaciju koja datira još iz prosinca te su začuđeni njezinim opsegom iste. U utorak je održan i sastanak povjerenstva koje provjerava dokumentaciju o cijepljenju koje su dostavile zdravstvene ustanove. “Nisam osobno slao medijima ničiju dokumentaciju, zatražili smo očitovanje ravnatelja nakon medijskih napisa. Imam obvezu dalje postupati”, poručio je Beroš.
ZA DIJABETIČARE
Osobe s dijabetesom pripadaju u rizičnu skupinu bolesnika i zato je važno da se cijepe, rečeno je na okruglom stolu, organiziranom u povodu početka cijepljenja kroničnih bolesnika. Istaknuto je i kako su sva tri odobrena cjepiva jednako učinkovita protiv razvijanja težeg oblika bolesti. “Osobe sa šećernom bolešću posebno su osjetljiva populacija i ugroženi su toliko što razvijaju težu kliničku sliku, češće završavaju na respiratoru i smrtni ishod je mnogo češći. Naša preporuka je apsolutno da bi se osobe sa šećernom bolešću, a pogotovo one koje imaju pridružene i ostale bolesti, trebale svakako cijepiti”, rekli su predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac i predsjednik Društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a Dario Rahelić.

U Hrvatskoj je registrirano više od 315 tisuća bolesnika sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da ih je mnogo više, odnosno i do 500 tisuća.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana