Novosti
UDARAC NA PROIZVOĐAČE DILJEM EUROPE

Širenje ptičje gripe poskupilo jaja
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Širenje ptičje gripe pogodilo je ponudu jaja u Poljskoj zbog gubitka kokoši nesilica, a bolest je izazvala probleme i u drugim velikim proizvođačima u Europi.

Bolest je pronađena u nekoliko europskih zemalja i desetkovala jata. Azija također bilježi epidemiju izuzetno zaraznog H5N8 soja, dok se stočarski sektor oporavlja od epidemije afričke svinjske kuge. Rusija je prošlog vikenda priopćila da je prvi put zabilježila slučaj prijenosa virusa ptičje gripe A (H5N8) na ljude. Zaraženo je sedam radnika na farmi peradi, potičući zabrinutost da bi virus mogao mutirati u bolest koja se prenosi s čovjeka na čovjeka.

U Poljskoj, velikom proizvođaču peradi u EU-u, već je usmrćeno oko pet milijuna ptica. Ukupna brojka predstavlja samo mali dio jata u EU-u, i još nema znakova nestašice piletine. Prema statistikama agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, u 27 članica EU-a zaklano je u 2019. godini 6,4 milijarde kokoši za potrebe proizvodnje mesa. Gubitak koka nesilica smanjio je ipak ponudu jaja i povećao cijene. Cijena jaja u veleprodaji u Poljskoj porasla je krajem siječnja 18 do 20 posto, rekla je direktorica Nacionalne komore proizvođača peradi i stočne hrane Katarzyna Gawronska.

Podaci koje je objavila Europska komisija pokazuju da cijene jaja rastu i u drugim zemljama EU-a, uključujući Francusku i Njemačku, dok su u Španjolskoj, također velikom proizvođaču, još uvijek niske. H
Možda ste propustili...

JEDINSTVEN PROJEKT U HRVATSKOJ

Svim učenicima osnovnih škola besplatan obrok

PRIJATELJI ŽIVOTINJA POKRENULI PETICIJU

Zabrana držanja pasa na lancu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana