Regija
NATJEČAJ ZA VIŠEGODIŠNJI ZAKUP POPOVAČKOG RIBNJAKA

Osim uzgoja ribe, Popovčani žele da ribnjak potakne razvoj turizma
Objavljeno 24. veljače, 2021.
POPOVAC - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 14. veljače ove godine natječaj za zakup ribnjaka u državnom vlasništvu na području općine Popovac.

Kako stoji u natječaju, površine poljoprivrednog zemljišta koje su Programom raspolaganja predviđene za zakup ribnjaka, daju se u zakup na rok od 25 godina, s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Riječ je o površini nešto većoj od 20 hektara, smještenoj na sedam katastarskih čestica od kojih se dvije (1,7 hektara) vode kao livada. Sveukupna početna zakupnina u natječaju iznosi 2106,92 kune godišnje, a svi zainteresirani ponude na adresu resornog ministarstva mogu slati 30 dana od raspisivanja natječaja. Povjerenstvo će odluku donijeti u roku od 60 dana od isteka roka za slanje ponuda. Općinu Popovac o raspisivanju natječaja obavijestilo je Ministarstvo, a za sada ne znaju tko je sve zainteresiran za zakup. Popovački je ribnjak svojevremeno u zakupu imala tvrtka Makler.

- Ribnjak u ovome trenutku nema zakupoprimca, a dok država ne raspiše natječaj, bivši zakupoprimac ima pravo na takozvano privremeno korištenje - govorio je još 2018. godine načelnik Općine Popovac Zoran Kontak, potvrđujući priču dijela mještana koji su bili nezadovoljni načinom na koji se upravlja ribnjakom koji se sjajno uklapa u turističku orijentaciju općine. Slično priča i danas, naglašavajući kako od (novog/starog?) zakupoprimca koji bude izabran putem natječaja očekuje da ribnjaku posveti više pažnje.

- Ne bismo htjeli da se bavi samo uzgojem i eksploatacijom ribe (koje na ribnjaku već duže nije bilo, nap. a.), nego i nekim turističkim segmentima - kaže Kontak, objašnjavajući kako je ribnjak blizu mjesta, u neposrednom podnožju Banske kose, koja ima golem turistički potencijal te kako će vrlo brzo tamo proći i županijska cesta koja će Popovac spojiti s Kamencem. Ove godine, naime, očekuje se raspisivanje natječaja za gradnju posljednje faza te ceste koju su na području općine Popovac ‘‘kočili‘‘ imovinsko-pravni odnosi, ali su oni konačno riješeni. Podsjeća i kako se Općina nema pravo javiti na natječaj te na ranije izrečena razmišljanja kako bi, primjerice, dio ribnjaka mogao poslužiti za elitni ribolov na način uhvati i pusti, što bi bio svojevrsni mamac potencijalnim investitorima koji bi u okolici mogli graditi bungalove i druge oblike smještajnih kapaciteta. Misli kako bi koristi imao i budući zakupoprimac. Kako bilo da bilo, o svemu će ipak odlučiti - zakupoprimac.

A dok čekaju na rasplet situacije, u Općini rade svoj uobičajeni posao. Planiraju gradnju nerazvrstane ceste do TV tornja te ishođenje građevne dozvole za prometnicu prema Branjinom Vrhu. Nadalje, ove će godine biti sanirani nogostupi u Popovcu te završena gradnja javne rasvjete. Novo krovište trebala bi dobiti crkva u Branjini, a obnovljena će biti unutrašnjost katoličke crkve u Kneževu. U tom bi mjestu, u dogovoru s Osječko-baranjskom županijom, s radom trebao početi prvi dječji vrtić na području općine i to u zgradi osnovne škole.

- Uz pripremu za natječaje raznih fondova, planiramo i čitav niz manjih projekata. Mislim da će s relativno skromnim proračunom, koji iznosi 15-ak milijuna kuna, dosta toga biti realizirano - podvlači Kontak. Ivica Getto
2100

kuna početna je cijena godišnje zakupnine za popovački ribnjak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike