Osijek
SELIDBA IZ GRADA U SELO

Ernestinovačka je adresa poželjna mladim obiteljima
Objavljeno 24. veljače, 2021.
Gotovo su svakodnevni upiti za doseljavanje mladih i za subvencioniranje kredita, kaže Junušić

Prirodna smjena starijih mještana općine Ernestinovo novim naraštajima pridonosi valu zainteresiranosti za kupnju kuća i doseljavanje u naselja Ernestinovo, Divoš i Laslovo. Takav se val već dogodio prijašnjih godina, kada je bila formirana i nova laslovačka ulica, a i sada se gotovo svakodnevno ljudi interesiraju prodaju li se kuće u toj atraktivnoj općini nadomak Osijeku, pa se mnogi raspituju i u općinskoj upravi kako mogu postati Ernestinovčani. No, trenutačno takva baza podataka u Općini ne postoji, kaže načelnica Marijana Junušić, ali bi oni svakako željeli pripomoći i olakšati ljudima potragu kako bi se omogućilo doseljavanje, posebice mlađih obitelji.

Junušić pojašnjava otkud toliki interes za preseljenjem iz grada na selo, a među glavnim razlozima drži da je sada život na selu sasvim drukčiji u odnosu na neke davne godine. "Trudimo se, u skladu s našim mogućnostima, pratiti potrebe mještana od infrastrukture do poticanja ostanka na selu i demografske obnove. Tako potičemo obitelji od samog rođenja njihovog djeteta kroz naknadu za novorođene koju smo povisili s tisuću na tri tisuće za prvo i drugo dijete, a s pet tisuća Općina pomaže svako sljedeće dijete. Mlade obitelji potičemo dostupnim predškolskim odgojem, sufinanciramo dječji vrtić, učeničke i studenske karte, tako su im škole i fakulteti nadohvat ruke za nekih desetak minuta vožnje, stipendiramo ih… A nedavno smo, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, potpisali sporazum o sufinanciranju kamata na kredite za kupnju kuća i možemo reći da u posljednje vrijeme često dobivamo upite za kuće koje se prodaju, ljude zanima imamo li saznanja o tome, pa da im ukažemo koje su to kuće na prodaju. Doista su povoljne kamatne stope, banke nude od 2,5 do 3,5 posto, sa sufinanciranjem Županije od jednog postotnog poena, i još jednog postotnog poena od strane Općine Ernestinovo kamate su na kredit do 0,5 posto za prvih deset godina otplate kredita, što je izrazito povoljno i privlačno, naravno, za mlade obitelji ili nekakvu drugu bračnu zajednicu - kaže Junušić, potvrđujući da i sami usput prikupe informacije o nekim nekretninama, pa ih mogu prenijeti zainteresiranima.

No, Općina ne može imati sve podatke, ili pak biti posrednik, ali nije im problem uputiti ljude s informacijama koje imaju, mnogo se dozna u šetnji naseljem, jer, kako se kaže, selo je malo - sve se zna.

Važno je naglasiti i prometnu povezanost i samu blizinu Osijeka, što sve dodatno motivira doseljavanje, ali ujedno motivira i domaće da preparceliraju svoja imanja, odnosno da smanje postojeće okućnice i na ostatku formiraju nove placeve za prodaju. Time idu na ruku i sebi sa zaradom, ali i privlačnim cijenama za novopridošle u obećavajuću općinu.

Darko Pejić
0,5 %

mogu biti kamate na stambeni kredit uz subvencije Općine i Županije
Placevi 8000 eura, kuće od 20 tisuća
- Trudimo se gradnjom infrastrukture i društvenih kapaciteta ponuditi ljepšu i ugodniju svakodnevicu svim našim mještanima i onima koji planiraju doseliti se. Smatramo da su neki upravo to i prepoznali kroz protekle godine, pa je stoga i potražnja za kućama sve veća. Ima i starih kuća u koje se nije ulagalo godinama, pa takve kuće dulje ostaju na tržištu jer su njihovi vlasnici većinom iz inozemstva.

Potpuno uređene katnice prodaju se za cijenu od 25.000 do 60.000 eura. Cijene placeva kreću se od od 8000 do 10.000 eura – komentira Marijana Junušić.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana