Osijek
DOBRI REZULTATI MOGU BITI JOŠ BOLJI

Kadar i porezna politika usporavaju rast u ICT-u
Objavljeno 24. veljače, 2021.
TOMIĆ: Županijska ICT scena raste u prihodima, zaposlenicima i broju tvrtki

Hrvatska gospodarska komora nedavno je predstavila Analizu hrvatske ICT industrije za 2019. godinu, koja je još jednom pokazala da je taj sektor perjanica hrvatskog gospodarstva, s ukupnim prihodom od 27 milijardi kuna, uz godišnji rast od 12,4 posto.

Osijek je inkubator
Što se tiče analize po županijama, ako izuzmemo Grad Zagreb, koji je priča za sebe (80 posto sektora koncentrirano je u glavnom gradu), Osječko-baranjska županija, uz Istarsku, Primorsko-goransku, Splitsko-dalmatinsku, Varaždinsku i Zagrebačku, označena je kao jedna od onih koje s pojavom novih ICT tvrtki bitno poboljšavaju svoje performanse.

ICT je u Osječko-baranjskoj županiji u 2019. godini ostvario ukupni prihod od 341,91 milijuna kuna, uz godišnji rast od čak 15,7 posto. Te su izvrsne brojke povod da o aktualnom stanju lokalne ICT industrije porazgovaramo s novim predsjednikom Osijek Software Cityja, Mihaelom Tomićem, ujedno i dizajnerom i front end developerom u osječkoj tvrtki Mono.

- Generalna klima u ICT industriji Osječko-baranjske županije izrazito je pozitivna. Osječke tvrtke, kao i one u stranom vlasništvu, svojim trudom i tehničkim znanjem pružaju vrlo kvalitetnu uslugu. Također nam pomaže činjenica što smo na razmeđu Istoka i Zapada, a kulturološki smo bliži Zapadu. Osijek je u regiji prepoznat kao mjesto gdje se cijeni znanje, i to dokazujemo kontinuiranim rastom i povećanjem broja tvrtki. Usudio bih se reći da je Osijek sredina koja je odličan inkubator za ICT tvrtke. Ipak, treba biti realan i reći da se unutar sektora i dalje 80 posto prihoda na nacionalnoj razini ostvaruje na području Zagreba, što pokazuje koliki je potencijal za rast - kazuje Tomić.

Iako je riječ o pozitivnom trendu, ističe se i da još uvijek prilično zaostajemo za konkurencijom u EU-u. Da bi se taj zaostatak smanjio, potrebne su korjenite promjene, u prvom redu u obrazovnom sustavu i poreznoj politici.

- Promjene, kao što znamo, kreću iz temelja. Krenimo od školstva, koje usporenim korakom prepoznaje potrebu tržišta rada. Tu su nam potrebne promjene u cijeloj odgojno-obrazovnoj vertikali. Činjenica je da IT industrija u Hrvatskoj raste četiri puta brže od BDP-a, no i dalje zaostaje za prosjekom EU-a. Porezna bi politika svakako trebala slijediti trend rasta ove gospodarske grane. Neke države, koje su u digitalizaciju krenule kasnije od nas, danas postižu bolje rezultate. Postoje dva problema koja će dovesti do stagnacije ako se hitno ne promijeni pristup: preveliko ukupno porezno opterećenje rada i neravnopravno oporezivanje istih vrsta rada kroz različite poslovne modele, što dovodi do sve jačeg usitnjavanja sektora. Srednje i velike tvrtke koje ne rade s državom dovedene su u potpuno neravnopravan položaj u odnosu prema stranim poslodavcima te postoji opasnost od premještanja poslovanja u inozemstvo - ističe Tomić.

Rast postoji na svim poljima, uz širok spektar poslova kojima se osječke ITC tvrtke bave raste i njihov broj, a time i udruga Osijek Software City, kojom odnedavno predsjeda Tomić.

Suradnja sa Sveučilištem
- Županijska ICT scena raste na svim poljima - u prihodma, zaposlenicima i broju tvrtki. To je dovoljan razlog za zadovoljstvo. Udruga Osijek Software City također je rasla i napreduje odlično. Trenutno imamo više od 80 članova, od kojih je više od 40 pravnih članica. Kao što sam napomenuo, spektar poslovanja je širok - od automotive industrije, bankarstva, medicine, elektroenergetike, računalne inteligencije, primjene blockchain tehnologije, razvoja mobilnih aplikacija za razne gospodarske grane, izrade velikih intranet i internetskih sustava, osnivanje raznih startupa - do razvoja hardwarea - kaže predsjednik OSC-a.

Zbog nedostatka radne snage lokalna ICT industrija već pokušava uspostaviti što kvalitetniju suradnju sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

- Rekao bih da je to i dalje gorući problem s kojim se susreće svaka tvrtka u Osijeku koja zapošljava. Nedostaje gotovo sveg kadra iz IT industrije, pretežito developera. Nadamo se da ćemo daljnjom komunikacijom sa Sveučilištem, uz postojeće fakultete, vidjeti još novih fakulteta ili studija koji će nastati kao odgovor na izazov tržišta rada. Naravno, tu su i srednje škole s kojima smo već blisko (kao Osijek Software City) surađivali na pripremanju učenika za upis na fakultete vezane uz ICT industriju - dodaje Tomić.

Ivan Alilović
341,91

milijun kuna ICT je ostvario u 2019. godini u Osječko-baranjskoj županiji
BUDUĆI IT PARK
Rastu bi svakako trebao pridonijeti i budući IT park. Uz Mono, gradnju bi, prema informacijama iz gradske uprave, trebale započeti i neke druge tvrtke. - IT park neće biti samo skupina zgrada, bit će to simbol uspjeha, odricanja i napretka svih osječkih IT tvrtki. Mono će biti prva tvrtka koja će se useliti u IT park, i to će se svakako odraziti na poslovanje i ozbiljnost, koja će sada dobiti novo lice. S druge strane, bit će nam jednostavnije zapošljavati jer imamo prostor za 150 radnih mjesta - zaključuje Tomić.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana