Osijek
STANARI VIJ. JOSIPA KOZARCA:

Nova kanalizacija treba nam
prije pločnika i kolnika
Objavljeno 24. veljače, 2021.
Vodovodne instalacije ovdje su stare gotovo 60 godina, svaki popravak zahtijeva razbijanje ceste

Najavu Vijeća Gradske četvrti Gornji grad o obnovi infrastrukture na Vij. Josipa Kozarca tamošnji stanari dočekali su s velikim odobravanjem. No, također upozoravaju, naselje ima sve više problema s kanalizacijskim sustavom, što bi se trebalo riješiti prije uređenja nadzemnih površina.

Naselje je useljeno prije nešto više od 50 godina, pa su jednako toliko stare sve osnovne instalcije provučene uz 18 stambenih zgrada. Kao ni bilo što drugo, instalacije nisu mijenjane, ali se život u naselju uvelike promijenio.

- Sustav odvodnje je star, kvarova je posljednjih godina sve više. Najbolje o tome govore brojna razbijanja i krpanja pločnika i kolnika. Mi želimo novi pločnik i kolnik, bili smo presretni kada smo čuli da naša četvrt želi kod nas konačno investirati. Ali baš zbog toga što obnovu dugo čekamo, ne želimo da nam se dogodi da već nekoliko mjeseci nakon što radnici odu, dođu neki drugi, koji će razbijati novu infrastukturu, jer će morati. Kada dođe do kvara u kanalizaciji, nema druge. Onda nismo napravili ništa. Reći će "obnovili smo vam, sada je netko drugi na redu", a sve će biti isto. Ako će se graditi nova cesta, nogostup, parkirališna mjesta, valja prije toga promijeniti instalacije kao što su to učinili u Donjem gradu, u Banovoj ulici. U jednom "potezu" riješili su sve i sada ljudi tamo mogu biti mirni desetljećima - poručuju suvlasnici stambenih zgrada na Vij. Josipa Kozarca.

Njihovu ideju podržava i Vodovod-Osijek d.o.o., iz kojega kažu kako su spremni u dogovoru s Gradom Osijekom pristupiti planiranju rekonstrukcijskih radova.

"Vodovod-Osijek d.o.o., kao javni isporučitelj vodne usluge, kontinuirano radi na unaprjeđivanju vlastitog sustava i poboljšanju usluga svojim korisnicima. Rekonstrukcije postojećih cjevovoda važan su segment kojim se poboljšava kvaliteta vodne usluge. Prilikom izgradnje nove ili rekonstrukcije postojeće cestovne, pješačke i druge infrastrukture poželjno je obaviti sve radove na podzemnim instalacijama kako se naknadnim radovima ne bi raskopavala nova građevina. Vodoopskrbna mreža na Vij. J. Kozarca izgrađena je prije gotovo 60 godina, pa razumijemo ideju da se prije uređenja kolnika rekonstruiraju cjevovodi i priključci, iako za spomenuto naselje nemamo evidentiranu pojavu učestalih kvarova i problema u opskrbi vodom. Činjenica je da je sustav odvodnje u naselju Vijenac Josipa Kozarca građen 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, s profilima 40/60 cm, kao i velika većina drugih kolektora u gradu Osijeku", kažu iz Vodovoda.

Ivana SOLAR
Zakrpavanjem rupa ništa se ne postiže
Podsjetimo, iz Gradske četvrti Gornji grad poručuju kako je njihovo vijeće odlučilo aktivirati projekt uređenja stambenih naselja na svome području prema načelu da se svake godine pristupi generalnoj obnovi jednoga od njih. “Područje koje obuhvaća Gradska četvrt Gornji grad središte gje rada i uistinu je ružno vidjeti u kakvom su stanju naselja, prije svega Vijenac Josipa Kozarca, koji nikada nije infrastrukturno obnavljan. Odlučili smo da krećemo u dugoročni projekt obnove svih naselja, a prvi je na redu upravo Vijenac Josipa Kozarca. Zaključili smo da je bolje svake godine najveći dio proračuna uložiti u jednu lokaciju, jer ako stalno gledamo da istom svotom zakrpavamo rupe, ništa ne postižemo”, kaže predsjednik Vijeća GČ Gornji grad Antonio Lozančić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike