Kultura
MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

Vrlo raznolik program koji se obraća publici svih godišta i žanrova
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Muzički biennale Zagreb je od 1961. godine najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj u cijelosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Svake neparne godine Zagreb se na deset dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Ove godine zbog pandemije koronavirusa organizatori su odlučili predstaviti nešto drukčiji oblik festivala.

Od travnja do rujna ove godine 31. Muzički biennale Zagreb održat će se u četiri programska bloka - Furioso!, Shifting, le sacre de l été i Celebration! Detaljan program festivalskih blokova predstavit će umjetnička ravnateljica Muzičkog biennala Zagreb, Margareta Ferek Petrić, na online konferenciji za medije 15. ožujka ove godine.

- Muzički biennale Zagreb će se u takozvanom kontinuumu održati u četiri festivalska bloka raspoređena između travnja i rujna ove godine. Vrlo raznolik program koji se obraća publici svih godišta i žanrova održat će se na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu. Dijeljenjem na blokove nadamo se omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama usred pandemije i posljedicama potresa - rekla je umjetnička ravnateljica festivala, Margareta Ferek Petrić. Uz umjetničku ravnateljicu festivala, programski odbor 31. MBZ-a čine Davor Hrvoj, Tomislav Oliver i Ivan Josip Skender.

Slavljeničko izdanje festivala predstavit će pluralizam skladateljskih škola, stilova i karaktera te podsjetiti na mnogobrojne etablirane skladateljske ličnosti druge polovine 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene umjetnosti. Festivalskim programom preispitat će se i mogućnosti i perspektive budućnosti glazbe, koja se prije svega naslanja na razvoj tehnologije i njezino implementiranje u kreativne procese. U program Muzičkog biennala Zagreb ove će se godine implementirati festival Jazz.hr/proljeće, a publika će na MBZ-u imati priliku poslušati cijelu lepezu djela, od solističkih koncerata pa sve do opere.

MBZ nastavlja i sa skladateljskom majstorskom radionicom, koja je prvi put održana u travnju 2019., a ponovno će se održati i ove godine. Prijaviti se mogu svi skladatelji neovisno o zemlji boravka, skladateljskom iskustvu i dobi. Rok za slanje prijave je 5. ožujka 2021. Prijavnice s naznakom s kojim od mentora prijavitelj želi surađivati potrebno je poslati na adresu mbz_masterclass@hds.hr. MBZ i mentori zadržavaju pravo odabira sudionika. Više detalja o skladateljskoj majstorskoj radionici možete pronaći na službenim stranicama i na društvenim mrežama Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog društva skladatelja. T.K.
Od travnja do rujna ove godine 31. Muzički biennale Zagreb održat će se u četiri programska bloka
Možda ste propustili...

ZORAN ŠIMUNOVIĆ O EU PROJEKTU “FOTO MUZEJ” GRADSKOG MUZEJA

Želimo u Vukovaru mlade koji će se razviti u profilirane autore

OBJAVLJENI KANDIDATI ZA PRESTIŽNU NAGRADU IVAN GORAN KOVAČIĆ

Među 5 finalista je Marijana Radmilović iz Vinkovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK:

Vrhunska izvedba “Bube u uhu” nasmijala osječku publiku

2

U KABINETU GRAFIKE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izložba Vukovarke Ane Sladetić

3

OTVORENA IZLOŽBA “CRVENA ŠKOLA” DUBRAVKE UGREŠIĆ

Promišljanje o svijetu početnice