Novosti
OD 1. OŽUJKA NOVA EPIDEMIOLOŠKA PRAVILA

Stožer: Popuštanja mjera će biti, ali sigurno nećemo sve otvoriti
Objavljeno 23. veljače, 2021.
U HZJZ-u se nadaju da će naručeno cjepivo biti dovoljno za cijepljenje 50 posto stanovništva do lipnja

Epidemiološke mjere uvedene 14. veljače istječu u nedjelju, 28. veljače, i vjerojatno u ponedjeljak, 1. ožujka, hrvatski građani i poduzetnici mogu očekivati određeno opuštanje restrikcija, ali još nije poznato kako će nove mjere izgledati.



Normalizacija

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović, izjavio je da su započeli razgovori o popuštanju epidemioloških mjera, ali sigurno je da se 1. ožujka neće otvoriti sve, kao što je bilo prije epidemije koronavirusa.


"Ključni razgovori na razini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Sve, kao i od početka, ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je dobra unatoč ovim određenim povećanjima broja zaraženih", rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Naglasio je kako je Hrvatska u vrhu zemalja po niskoj incidenciji, ali da se mora nastaviti pratiti što se događa u Hrvatskoj i oko nje. U tom smislu, dodao je, nastavit će se razgovarati s resornim ministrima s namjerom da se što više toga normalizira u našim životima i da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti. Istaknuo je da Nacionalni stožer prati i lokalnu situaciju. Upitan o čemu se konkretnije razgovara, Božinović je naveo činjenica da smo u koronakrizi jedna od najotvorenijih zemalja Europske unije i da nema još puno toga o čemu razgovaraju. "Naravno da, kad govorimo o restrikcijama, postoje restrikcije koje se odnose na neke djelatnosti koje su već i otvorene pa se odvijaju pod određenim restrikcijama", rekao je uz poruku da popuštanje treba biti postupno, racionalno i u kontekstu ukupne epidemiološke situacije.


Ministar zdravstva Vili Beroš na upite novinara o prekorednim cijepljenjima izvijestio je kako su došla gotovo sva izvješća iz zdravstvenih ustanova. Preliminarno, većina ih navodi kako nije bilo većih stručnih propusta u provedbi cijepljenja, što znači da nije bilo cijepljeno previše mlađih osoba bez komorbiditeta koje nisu u prioritetnoj skupini, dodao je. "Osim stručnog elementa u samom postupanju pri provedbi cijepljenja, postoje određene moralne i etičke dileme i očekujem da će se druge institucije, poput Hrvatske liječničke komore, prema potrebi uključiti u evaluaciju. Upućena je zdravstvena inspekcija zbog specifičnosti događaja u Dubrovnik", rekao je Beroš. ​Podsjetimo, u Dubrovniku je otkriveno da je ravnatelj tamošnje bolnice preko reda cijepio više članova svoje obitelji. "Povjerenstvo mora detaljno proći sva izvješća i utvrditi je li još negdje bilo propusta, kao i razinu odgovornosti", rekao je Beroš.


Na konferenciji za novinare istaknuto je kako je do sada utrošeno 166.146 doza cjepiva, a cijepljeno 108.311 osoba. Za 57.835 osoba cijepljenje je završeno. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je kako u ovom tjednu trebamo primiti 23.400 doza Pfizera, 16.800 Moderne i 52.658 AstraZenece. Moderna je najavila da će 25. veljače isporučiti 16.800 doza. Do kraja ožujka trebali bismo primiti još 508.630 doza cjepiva, a Capak je istaknuo kako imaju čvrsta obećanja da će ono što je obećano posve sigurno biti isporučeno. Dodao je kako su naručili više cjepiva nego što nam je zapravo potrebno pa se nada da ćemo s alokacijama u drugom kvartalu pokriti naše potrebe i uspjeti cijepiti 50 posto stanovništva do početka turističke sezone, odnosno do lipnja. Istaknuo je kako je u Zagrebu prelazak u drugu fazu cijepljenja na punktovima malo kasnio, ali sada je završena prva faza.

U bolnici 792 osobe

Nacionalni stožer je izvijestio da su u ponedjeljak potvrđena 72 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 20 osoba. U Hrvatskoj je trenutno 2111 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Među njima su 792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata.


U Kliničkom bolničkom centru Osijek u nedjelju je obrađeno 87 uzoraka od kojih je 13 bilo pozitivno na koronavirus. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je da se na bolničkom liječenju nalazi 59 osoba oboljelih od COVID-19, i to 43 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je osam bilo na respiratoru) te 16 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminule su dvije osobe u dobi od 71 i 85 godina. Na području Osječko-baranjske županije zaključno s nedjeljom u samoizolaciji se nalazilo 729 osoba. Policija je utvrdila jedno kršenje samoizolacije, i to kod državljanina Srbije koji je prekršio rok za tranzit kroz Hrvatsku te mu je na graničnom prijelazu Erdut izdan prekršajni nalog. Obavili su i 192 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite tijekom vikenda obavili su 167 nadzora provođenja epidemioloških mjera (100 ugostiteljskih objekata, 26 trgovačkih centara, 17 prodavaonica, šest tržnica, pet pekarnica, četiri benzinske postaje, a ostalo u drugim objektima) pri čemu su utvrdili dvije nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.

Ohrabrujuće vijesti dolaze iz Vukovarsko-srijemske županije gdje je bila samo jedna pozitivna osoba od 28 testiranih. Preminulih nije bilo. U toj je županiji hospitalizirana 31 osoba.


I.Alilović/M.Flego/H
faze
DO SADA JE UTROŠENO 166.146 DOZA CJEPIVA
I DALJE SVI TREBAJU NOSITI MASKU
Vezano za informacije da one osobe koje se cijepe AstraZenecinim cjepivom neće morati nositi masku, Krunoslav Capak je pojasnio da je tip imuniteta koji štiti našu sluznicu od virusa, da on na njoj ne može obitavati i razmnožavati se, drukčiji od onog koji se razvija nakon cijepljenja. AstraZeneca je prva objavila takvo ispitivanje da njihovo cjepivo štiti i od transmisije virusa, a za druge proizvođače se još ne zna. "U ovom trenutku ne bismo nikome rekli da ne nosi masku, svi bi trebali nositi masku. Učinkovitost ni jednog cjepiva nije 100 posto. Dok nam se značajno ne smanji transmisija virusa i brojke oboljelih, dotle je svima preporuka da nose maske", poručio je Capak.
Krunoslav Capak

ravnatelj HZJZ-a

PO STOPI INCIDENCIJE HRVATSKA JE NA TREĆEM MJESTU U EU-u

Krunoslav Capak istaknuo je kako se nastavlja blagi početak platoa jednakog broja oboljelih ili vrlo blagog porasta u odnosu na prethodne tjedne, a imamo dva posto više novooboljelih nego tjedan prije. Incidencija za Hrvatsku u 14 dana je 111,2. Najnižu - 30,2 ima Istarska županija, a najvišu - 219,4 Dubrovačko-neretvanska. Po toj stopi je Hrvatska na trećem mjestu u Europskoj uniji, a nižu imaju samo Danska i Finska, dok najvišu ima Češka - 1109,7. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1331,9 i po tome smo na 19. mjestu od 27 zemalja EU-a. HALMED je od početka cijepljenja zaprimio 927 prijava sumnji na nuspojave, od toga je 822 na Pfizerovo cjepivo, 48 na Modernino i 57 na AstraZenecu.
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

Najčitanije iz rubrike