Regija
JEDINI KOJI JE DOBIO VIJEĆNIČKU NAKNADU

Bizarni valpovački presedan: Vijećnik tužio Grad pa dobio naknadu
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Marku Tomokoviću vijećnička naknada za 2020. isplaćena dva dana prije isteka roka za očitovanjem.
VALPOVO - Kada se učini da ne može čudnije i bizarnije, u Gradu Valpovu izroni neki novi incident koji nas iznova iznenadi i zaprepasti - riječi su kojima je posljednja događanja u Gradu prokomentirao najmlađi vijećnik od prošlog tjedna raspuštenog valpovačkog Gradskog vijeća Marko Tomoković, nakon što je prije nekoliko dana postao jedini vijećnik u Valpovu kojemu je u cijelosti isplaćena zakonom propisana vijećnička naknada za 2020. godinu. Glavni razlog tome je - njegova sudska tužba protiv Grada!
Kome se isplaćivalo?
"Istina je sada izišla na vidjelo, istina do koje sam, nažalost, morao doći sudskim putem", otkriva Marko u priopćenju, potvrđujući da mu je 16. veljače iz Grada pristigla uplata za sve zaostale vijećničke naknade, i to samo dva dana prije isteka zakonskog roka koji je Grad Valpovo imao za očitovanje o tužbi. "To je ujedno i najbolji dokaz da su pojedini članovi VNL-a mjesecima obmanjivali građane i medije. S obzirom na činjenicu da sam ja jedini član Vijeća koji je od Grada dobio naknade u cijelosti, i da je ovo povijesni presedan u Valpovu, ako ne i u čitavoj RH, postavljam pitanje jesu li se naknade i ranije isplaćivale samo pojedincima iz redova VNL-a, ako znamo da su se protekle godine u više navrata hvalili ‘donacijama iz vijećničkih naknada‘? Naglašavam da ovim postupkom i tužbom nisam želio nanijeti štetu Gradu, niti ostvariti materijalnu korist za sebe, nego sam htio prije svega ‘natjerati‘ gradonačelnika Šutala da konačno počne raditi sukladno zakonu i isplati naknade svim vijećnicima. Međutim, učinjeno je još gore - naknada je isplaćena isključivo meni", navodi Tomoković. "Da stvar bude bizarnija, Šutalo je od suda zatražio i da me se odbije u zahtjevu za naknadom parničnog troška, čemu sud nije udovoljio, pa je sada Grad dužan isplatiti mi i troškove parničnog postupka, čime je Šutalo gradski proračun nepotrebno ‘olakšao‘ za 1100 kuna. Valja napomenuti da sam u bar četiri navrata na Vijeću upozoravao što će se dogoditi ako se ne bude postupalo sukladno zakonu. Žalosno je nabrajati što se sve događalo u protekle četiri godine mandata Matka Šutala: od raznih pritisaka na vijećnike, manipulacija, javnih ‘pljuvanja‘, pa čak i do najava gradonačelnika da će osobno ići po određenim prigradskim naseljima i mještanima govoriti kako su pojedini vijećnici iz tih mjesta krivi što se određene stvari neće provesti, a što uopće nije istina. Sada, za kraj, i ovaj presedan", ogorčen je Tomoković, unatoč pobjedi koju je izborio na sudu.

I stranke bez novca
Riječi osude za ovaj postupak nije štedio ni sada već bivši nezavisni vijećnik Stanko Milošević, koji iza sebe ima tri mandata u Vijeću. Tvrdi da se u Gradu nikada nisu događale takve stvari kakve se događaju otkada mu je na čelu Matko Šutalo.

- To što vijećnicima za 2020. godinu Šutalo nije isplatio ni kune vijećničke naknade, ni sredstva za rad političkih stranaka, a koje je prema zakonu dužan, jasan je izraz njegove frustracije i odnosa prema gradskim vijećnicima koje konstantno omalovažava i podcjenjuje i na svojevrstan način ovako ‘kažnjava‘ zato što ne želimo dizati ruke za njegova neprestano nova zaduživanja koja bi Grad odvela u potpunu financijsku propast u trenutku kada je 2020. godinu već završio s oko 12 milijuna kuna u minusu, koji nema nijedan grad u okolici. Marko Tomoković svoju je naknadu izborio tek nakon što je protiv Grada ustao sudskom tužbom, pa se pitamo bismo li sada i svi mi ostali bivši vijećnici na takav način trebali ostvariti svoja prava u gradu u kojem živimo i za čiju bolju budućnost radimo - pita Milošević.

Očitovanje o ovom slučaju zatražili smo i od Grada Valpova, no ni ovaj put odgovor nismo dobili.

Lidija Aničić
Pisačić: Svi vijećnici (ni)su jednaki?
Predsjednik raspuštenog Gradskog vijeća u posljednja dva mandata Dejan Pisačić (HDZ), slučaj je nazvao presedanom i prvim u povijesti ovoga grada, bar koliko je njemu poznato. “Naglašavam to s obzirom na činjenicu da se neki valpovački gradski vijećnici hvale naknadama koje daruju u dobrotvorne svrhe, tako da su pojedini vijećnici možda također dobili naknade, pa slučaj Tomokovića nije prvi takav u Valpovu”, izjavio je Pisačić, koji za ovaj najnoviji postupak Grada kaže da je samo još jedna potvrda da u Vijeću Valpova svi vijećnici nisu bili jednaki.
Možda ste propustili...

REKORDER PO POVEĆANJU PRORAČUNSKIH IZDVAJANJA ZA OBRAZOVANJE MLADIH

Grad Đakovo prvi po stipendiranju

USTRAJNO NASTOJE PROMIJENITI NEPOVOLJNE TRENDOVE

Belišće uz Umag i Vrliku među 3 grada s najjačim demografskim mjerama

ZBOG NESLAGANJA S BELJAKOVOM POLITIKOM GUBITAK ZA HSS U ĐAKOVŠTINI

Lončarević po 6. načelnički mandat kao nezavisni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOKALNI IZBORI U OTOKU

Josip Šarić u utrci za osmi mandat

2

NASTAVLJA SE PROŠLOGODIŠNJA MJERA

Županija plaća kamate
na COVID-19 zajmove

3

DV "POTOČNICA"

Vrtić će raditi duže četiri sata dnevno