Regija
DOMAĆI KOLAČI I TORTE IZ SVETOG ĐURĐA

“Medena” je nekad odbijala narudžbe, sada preživljava
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Za vikend su pekli 200 kg kolača i 20 torti, danas 5 - 10 kg kolača i torta

SVETI ĐURAĐ - Pečenje kolača kod kuće kao posao odabrala je Mirjana Balić iz Svetog Đurđa kod Donjeg Miholjca.

Iskoristila je potporu za samozapošljavanje i registrirala se za samostalno poduzetništvo. Na pokretanje vlastitog posla odlučila se prije deset godina, kada je, s navršenih 48 godina, ostala bez posla.

- Nakon 20 godina rada u Tekstilnoj školi u Osijeku ostala sam bez posla. Dvije godine sam lutala razmišljajući čime se baviti. Oduvijek sam voljela peći kolače, a susjedama i prijateljicama u selu šarala sam, odnosno ukrašavala torte. Počela sam peći kolače i za suprugove radne kolege. I onda sam jednog dana rekla: zašto ne bih otvorila obrt za pečenje kolača?

Prekvalificirala sam se i 2013. godine otvorila obrt "Medena". Garažu i ljetnu kuhinju prenamijenila sam u funkcionalan prostor za pečenje kolača, nabavila potrebnu opremu, od čega je jedan dio profesionalan, i krenula u biznis - priča 58-godišnja Mirjana, koja je završila i tečaj izrade ukrasa za torte.

"Gole" torte hit
Njezini su kolači ukusni, domaći, pripremljeni onako kako su to radile naše bake i majke. No nije se ograničila samo na suhe i kremaste kolače, gužvare i kiflice, već pravi i torte, svatovske, ali i za sve druge prigode. Torte ukrašava besprijekornom glazurom, šlagom te jestivim ukrasima od fondana. Mirjana kaže kako su posljednjih godina hit "gole" torte na kojima se vide kore i fil.

- To su torte blago omazane da se vidi biskvit. Za njihovo se ukrašavanje koristi i živo cvijeće - pojašnjava Mirjana.

Posao je širila iz godine u godinu. Od prodaje vlastitih kolača i torti dobro je zarađivala. U obiteljski posao uključio se i suprug Ivica, koji je u međuvremenu također ostao bez posla, a pomagala su i djeca, sve dok nisu napustila roditeljski dom. Sin se oženio i s obitelji živi u Vinkovcima, a kćerka Lucija i zet Antonio u Šibeniku.

Mirjanini kolači i torte nalazili su kupce u Našicama, Slatini, Donjem Miholjcu, Valpovu… Paketi njihovih kolača poštom su se slali u Njemačku, Austriju, Nizozemsku.

- Jedan čovjek iz Rotterdama pronašao nas je na internetu, stupio je u kontakt i naručio kolače švalerovo oko. Puno gastarbajtera vraćalo se s našim paketima kolača. U ovih osam godina svašta smo doživjeli. Uspona i padova. Pečemo kolače za svatove, a onda nam upadne narudžba gužvara ili slanih kiflica za karmine ili poslovni domjenak - kaže Mirjanin suprug Ivica, koji je zadužen za obavljanje administrativnih poslova, nabavu namirnica, popravak alata i opreme te isporuku kolača.


Spas je škola
Koronakriza pogodila je i Marijin obrt, jedva preživljavaju, a zahvaljujući redovitoj isporuci kolača u osnovnu školu u Podgajce Podravske, gdje se učenicima nude kao desert.

- Držimo glavu iznad vode i ovo je sada samo preživljavanje. Imali smo vikende kada smo ispekli i po 200 kilograma kolača i 20 torti za svatove. Znali smo i odbiti narudžbe jer smo znali da ih nećemo moći izvršiti. A sada jedna torta i 5 - 10 kilograma kolača. Lani smo imali 70 posto manje narudžbi. Počeli smo raditi u svibnju i imali smo samo troje svatove. Bilo je ugovoreno 30 svatova, od kojih je dio prebačen u ovu godinu, a imamo i nove narudžbe za svatove. U ovom našem poslu najveći je problem ili izazov imati kontinuitet proizvodnje. I to je ono što bismo htjeli imati - zaključuju supružnici Ivica i Mirjana Balić. Dodaju da bi voljeli proširiti suradnju i na škole u drugim naseljima te vrtiće.

Priznaju da nisu požalili ulazak u samostalan posao iako je to donijelo puno rizika i nesigurnosti.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike