Ekonomija
EUROZONA

Novi udarac za sektor usluživanja
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Gospodarska aktivnost u eurozoni pala je i u veljači, zakočena mjerama suzbijanja koronavirusa koje su negativno utjecale na dominantni uslužni sektor, pokazalo je istraživanje londonske tvrtke Markit. Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone bio je u veljači gotovo nepromijenjen u odnosu prema prethodnom mjesecu i iznosio je 48,1 bod.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

"Kontinuirane mjere blokade zbog COVID-19 zadale su u veljači novi udarac uslužnom sektoru eurozone, što je povećalo izglede za pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u prvom tromjesečju“, rekao je glavni ekonomist Markit Chris Williamson.

Udarac je ublažio ubrzani rast u aktivnosti u industriji, pa bi u prvoj polovini ove godine pad ipak trebao biti znatno slabiji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dodaje Williamson.

Uz svakodnevni rast broja zaraženih, vlade su poticale građane da ostanu kod kuće i zatvorile su veliki dio ugostiteljskog sektora dok su tvornice ostale otvorene. Potražnja za industrijskom robom snažno je porasla, a opskrba je ipak bila ograničena, što je rezultiralo najsnažnijim rastom proizvođačkih cijena u industriji od svibnja 2018. godine "Trenutačno cjenovne pritiske u cjelini ograničava slaba potražnja potrošača, posebno za uslugama, ali čini se vjerojatnim da će inflacija ubrzati u predstojećim mjesecima", ističe Williamson.

Poslovni čelnici pokazali su veći optimizam, predviđajući rast aktivnosti, ponajprije u očekivanju uspješne kampanje cijepljenja protiv COVID-19 u idućim mjesecima. "Pod pretpostavkom da, usporedno sa snažnim sektorom proizvodnje, cijepljenje potakne rast i u uslužnom sektoru, u drugoj polovini godine trebalo bi doći do snažnog oporavka", zaključuje poslovni ekonomist Markita. H
Vlade su poticale građane da ostanu kod kuće i zatvorile su veliki dio ugostiteljskog sektora
Možda ste propustili...

UKLJUČILI I RIJEKU

Lufthansa širi ljetni program

PROTOK NOVCA NA ŠTEDNIM RAČUNIMA SVE VEĆI

Manje troše i više štede u pandemiji

Najčitanije iz rubrike