Mozaik
ZDENKA KOVAČIČEK IZDALA “KONSTATACIJU JEDNE MAČKE”

Mom su albumu posebnu
energiju mlađe generacije
dali pomno birani gosti
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Ponovna suradnja poslije 15 godina s tvorcem mog najvećeg hita Markom Tomasovićem urodila je ovim posebnim albumom

Dugoočekivani album hrvatske prve dame jazz-rocka Zdenke Kovačiček "Konstatacija jedne mačke", napokon je objavljen. Etiketa "dugoočekivani" nije tek tako priljepljena za ovo posebno izdanje, s obzirom na to da je ovo prvi Zdenkin soloalbum od 2004. godine. Tada je izbacila album "To Be Zdenka", na kojem se nalazi njezin nanovo snimljen hit iz 1999. "Žena za sva vremena".

Duet s Gopcem
Novo izdanje jedinstvene dive najavljivano je u nekoliko etapa. Prvu etapu obilježila je pjesma "Jutarnja frka", nasljednica pjesme "Frka", iz 1981. godine, koja je revitalizirana 2017. godine od strane elektropop dvojca Nipplepeople. Pripremanje terena za veličanstveni album nastavilo se sa singlom "Pozitivan primjerak", u kojem je gostovala Remi iz Elementala, a zatim je uslijedio singl zavodljivog latinoameričkog ritma "Adut". Potom je na red došao moćni rock-soul singl "Love, Love, Love", koji je premijerno predstavljen na Dori 2020., u izravnom prijenosu HRT-a. Pjesma se plasirala na visoko 5. mjesto prema glasovima publike te na 6. mjesto u sveukupnom poretku. Možemo reći da su navedeni singlovi obilježili eru pr.kr. (prije korone, točnije prije "lockdowna").

Vlasnica jednog od najupečatljivijih vokala na ovim prostorima krajem prošle godine objavila je singl i prateći animirani videospot "Konstatacija jedne mačke", prema kojem je naslovljen album. Početak 2021. godine obilježio je, pak, aktualni singl "Jaka", koji je začinio neponovljivi Davor Gobac. Koliko je singl "Jaka" jak potvrđuje činjenica da je singl odmah u prvom tjednu emitiranja ušao u Top 40 najslušanijih hrvatskih singlova na radiopostajama. Pjesma i dalje drži zavidnu poziciju na vrhu ljestvice, a spot pjesme ima zavidan broj pregleda. Osim navedenih pjesama, na izdanju će se pronaći još šest pjesama: "Stare Fore", "Nova ja", "Hoćeš li se sa mnom", "Kost", "Nisam dobra sa zbogom", i "Tvoje usne", u kojoj gostuje Matija Cvek. Zdenka Kovačiček ističe kako je nastao album upravo onakav kakav je željela, zahvaljujući podršci koju je imala.

- Prije svega, zahvaljujući diskografskoj kući Dancing Bear, dobili smo priliku za ostvarenjem ovog odličnog projekta i na tome im jedno golemo hvala! Ponovna suradnja poslije 15 godina s tvorcem mog najvećeg hita Markom Tomasovićem urodila je ovim posebnim i drugačijim albumom. S vrhunskim autorskim timom koji su činili Marko Tomasović, Daniela Borovnjak, Hrvoje Grčević (aranžer i producent), kao i moji specijalni gosti Davor Gobac, Remi, Matija Cvek, Damir Šimić, Vatroslav Šego, i moj fenomenalni Greenhouse Blues Band, kreirali su album upravo takav kakav sam željela - izjavila je Zdenka.

Generacija Z
- Sve u svemu, riječ je o albumu koji neće prigrliti isključivo jazz, blues i rock-kužeri. Riječ je o albumu koji je namijenjen svima koji si vole lijepim melodijama zasladiti život, kao i tekstovima pjesama koji pale lampice u glavi. Takvi tekstovi osobito su dobrodošli u ovim hektičnim vremenima kada se ponekad zaboravimo u potpunosti prepustiti čarima glazbe te kada glazbu konzumiramo lako i brzo poput fast fooda. Želim da moja glazba potakne ljude na razmišljanje o svome životu, tuđem životu, o prošlosti, o budućnosti, s dozom cinizma, ali i optimizma - ističe Zdenka.

Žena za sva vremena, koja je u Osijeku nastupila u sklopu manifestacije HeadOnEast prošle jeseni, vjeruje kako će njezin album biti interesantan milenijalcima te generaciji Z, kao i svim drugim generacijama, dakako, jer je ovo glazbeno izdanje za ama baš sve:

- Moja intuicija da sačuvam knjige Slavice Maras iz koje je nastao golemi hit “Frka”, pokazala se opet idealnom. Nastale su pjesme provokativnog teksta koje će sigurno zaintrigirati mlađu publiku, kao što je to bio slučaj s “Frkom”, jer je sada pravo vrijeme za takve pjesme. Nekoliko životnih, nježnih balada na tekstove Daniele Borovnjak doprijet će do mnogih ženskih duša, a pomno odabrani gosti dali su mom albumu posebnu energiju mlađe generacije te potvrdili da glazba spaja ljude, generacije i svemire. Neka vas ove pjesme ispune pozitivom, bez obzira na to što ima i tužnih stihova. Sve je to život. Nadam se da će vam ga bar malo uljepšati glazba koju smo stvarali s mnogo strasti i ljubavi. Ugodno slušanje, vaša Zdenka.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOJI I GUSTAV

Pronađeni psi Lady Gage

2

MILJENIK SLAVNIH

Umro dizajner Fred Segal

3

PRVA DAMA JAZZ-ROCKA ZDENKA KOVAČIČEK

Album s potpisom glazbene dive