Zdravlje
EIT HEALTH WILD CARD 2021

Zdravlje očiju i vida ovogodišnji izazov
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Ove godine EIT Health četvrti put pokreće program Wild Card radi pronalaska zdravstvenih tvrtki koje će izazvati postojeći status quo u dva područja zdravstva: područje očiju i njege vida te upravljanju boli. Procjenjuje se da samo u geografskom području Europe ima više od 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba. U prosjeku jedan od 30 Europljana doživi gubitak vida. Ovaj problem pogoršava se kod starijih građana gdje se svaka treća osoba starija od 65 godina suočava s gubikom vida. Štoviše, prema studiji od 11 država članica EU-a, procjenjuje se da su izravni troškovi zdravstvene zaštite očnih bolesti u Europi veći od 18 milijardi eura godišnje. Kako bi pomogao pronaći rješenje problema s očima i vidom, EIT Health odabrao je zdravlje očiju i vida kao jedan od svojih izazova u ovogodišnjem programu EIT Health Wild Card. EIT Health poziva darovite inovatore iz cijele Europe da pokušaju pronaći rješenje kako ublažiti, spriječiti i izliječiti stanja oka i oštećenja vida.

Drugi izazov na natjecanju je upravljanje boli (Pain management). U ovom slučaju pitanje na koje treba odgovoriti je: "Kako ublažiti akutno i kronično stanje boli"? Razumijevanjem kako se i zašto bol stvara u raznim uvjetima, inovativna rješenja za bol imat će doista značajan utjecaj na život pacijenta.

Sudionici će svoje rješenje predstaviti panelu lidera u industriji kako bi osigurali mjesto u finalu, nakon čega se natječu za investiciju EIT Healtha kako bi svoju tvrtku inkorporirali i predstavili svoje rješenje na tržištu. "Odabrali smo oči i njegu vida te liječenje boli kao područja koja trebaju inovacije. Potencijal za poboljšanje života pacijenata i građana diljem Europe i šire u rukama je talenata koji bi mogli oblikovati zdravstvenu zaštitu na tim područjima." rekao je Jorge Juan Fernández García, direktor inovacija, EIT Health.
J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike