Kultura
POČEO MJESEC HRVATSKOG JEZIKA U DIGITALNOM OBLIKU

Do 17. ožujka virtualni “Sat hrvatskoga jezika u Institutu” za sve školarce
Objavljeno 22. veljače, 2021.

Mjesec hrvatskoga jezika počeo je u nedjelju, a iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pozvali su sve osnovne i srednje škole da do 17. ožujka dođu na virtualni "Sat hrvatskoga jezika u Institutu".

Mjesec hrvatskoga jezika manifestacija je koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika, koji je proglasio UNESCO 1999. godine, i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. U Mjesecu hrvatskog jezika posebna pozornost usmjeruje se na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta - hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti, ističe Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Zbog epidemioloških okolnosti mnoge aktivnosti obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika iz ranijih godina, nažalost, neće biti moguće provoditi, ali je Institut odlučio, prilagođavajući se situaciji, pozvati sve osnovne i srednje škole da do 17. ožujka dođu na virtualni "Sat hrvatskoga jezika u Institutu". Institutski će znanstvenici tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika održavati brojna predavanja iz hrvatskoga jezika na digitalnim platformama, i to prema dogovoru i rasporedu s profesorima i nastavnicima hrvatskoga jezika, najavili su iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zato poziva sve zainteresirane učitelje, nastavnike i profesore hrvatskoga jezika da im se jave na adresu e-pošte ured@ihjj.hr kako bi se dogovorili za termin predavanja.

Istaknuto je da su znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje priredili brojne zanimljive teme iz svih područja proučavanja hrvatskoga jezika, primjerice: Povijest hrvatskih pisama, Podrijetlo osobnih imena, Anglizmi u hrvatskome jeziku, Germanizmi u hrvatskome jeziku, Kako nastaje rječnik?, Jezični savjeti, Veliko i malo početno slovo, Mrežni jezični izvori i jezične igre, Hrvatski dijalekti i njihovo očuvanje, Jezik društvenih mreža i brojne druge.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje poziva sve govornike hrvatskoga jezika da zajedno s njima obilježe Mjesec hrvatskoga jezika o te Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače, koji je na prijedlog te središnje nacionalne ustanove za proučavanje i normiranje hrvatskoga jezika proglasio Hrvatski sabor u spomen na prvu tiskanu hrvatsku knjigu: Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. H
Institutski će znanstvenici održavati brojna predavanja iz hrvatskoga jezika na digitalnim platformama
Možda ste propustili...

OTVORENA IZLOŽBA “CRVENA ŠKOLA” DUBRAVKE UGREŠIĆ

Promišljanje o svijetu početnice

PROFIL: NOVE KNJIGE ANN PATCHETT, REZE ASLANA I KAREN M. MCMANUS

Tri zanimljiva noviteta u knjižarama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK:

Vrhunska izvedba “Bube u uhu” nasmijala osječku publiku

2

U KABINETU GRAFIKE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izložba Vukovarke Ane Sladetić

3

OTVORENA IZLOŽBA “CRVENA ŠKOLA” DUBRAVKE UGREŠIĆ

Promišljanje o svijetu početnice