Osijek
NEURONAVIGACIJSKE OPERACIJE U KBCO-U

Operacija kralježnice 75 minuta, idući dan pacijent je na nogama
Objavljeno 20. veljače, 2021.
Prednost je neuronavigacije u tome što se skraćuje cijela operacija, kao i izloženost pacijenta pretjeranom zračenju

Ovoga je tjedna na Klinici za neurokirurgiju obavljena prva neuronavigacijska operacija kralježnice, koju je predvodio dr. sc. Nenad Koruga. U prilogu tomu koliko takva operacija pomaže pacijentima s instabilitetima i pomacima trupa kralježaka, a kojima je operacija kralježnice indicirana, govori činjenica što je 60-godišnja pacijentica operirana u srijedu već sljedećeg dana ustala, a ovoga vikenda ide kući.

Naime, KBC Osijek još je u srpnju prošle godine dobio uređaj za neuronavigaciju te suvremeni operacijski mikroskop Leica, ukupne vrijednosti od gotovo šest milijuna kuna. Kako je tada objasnio predstojnik Klinike, prof. dr. sc. Ivan Hećimović, riječ je o nečemu što je u neurokirurgiji sada već standard.

- S pomoću tog uređaja mi najtočnije možemo planirati operaciju u predoperativnom pristupu te potom odraditi kontrolu kirurškog pristupa tijekom operacije. Time se dobiva minimalno invazivan kirurški pristup i minimalno se oštećuje tkivo. Neuronavigacija nam zapravo pomaže da izaberemo najpoštedniji operativni put za pacijenta. Sam uređaj funkcionira tako da se na sam dan ili dan uoči operacije odrade snimke glave, a mi onda u operacijskoj sali s pomoću neuronavigacije vidimo zraku kroz tu snimku koja pokazuje gdje točno trebamo rezati. To je najbolji način operacije za pacijenta, jer ne moramo pogađati gdje bismo otprilike trebali rezati. Naši su mlađi kolege edukaciju za rad s neuronavigacijom prošli još tijekom specijalizacije u Zagrebu, a velik se broj nas obučavao i u inozemstvu. Treba znati da obuka neurokirurga nikada ne prestaje - naglašava prof. Hećimović.

Upravo je jedan od tih mlađih neurokirurga i dr. sc. Koruga, koji je sada odradio operaciju na kralježnici.

- Protokol je do sada bio etabliran za intrakranijske operacije, a za kralježnicu je on nešto kompliciraniji i uveli smo ga tek sada. On podrazumijeva oslikavanje kralježnica prema posebnom protokolu i onda se te slike spajaju u kompletniju sliku, te se može slikati i prije i u vrijeme operacije kako bi se dobila prava vizualizacija. Prednost je neuronavigacije u tome što smanjujemo dužinu cijele operacije te ekspoziciju pacijenta, cijelog tima i svih u sali pretjeranom zračenju. Dakle, takva je operacija do sada trajala oko dva i pol sata, a u srijedu smo četiri vijka ugradili za sat i 15 minuta. Riječ je o operaciji koja se sada radi s apsolutnom preciznošću jer točno znamo gdje idemo - naglašava dr. sc. Koruga.

Prema riječima osječkih neurokirurga, ovakav se način operacije inicira kroz ambulantu.

- Ove su operacije do sada rađene s puno ozračivanja intraoperacijskog traženja pravog traktorija za plasiranje vijka, a sada se samo prisloni uređaj i vidimo u kojem smjeru može ići, što bitno skraćuje operaciju i izloženost pacijenta vanjskim utjecajima. Svatko tko ima dijagnozu gdje su u pitanju instabiliteti prouzročeni spondilolistezom i pomacima trupa kralježaka pravi je pacijent za ovu vrstu operacije. Sada više nemamo ograničenje da za nekoga možemo reći da nije kandidat. Naravno, nije isto operirati pacijenta od 60 i onoga od 120 kilograma i o tome će ovisiti i trajanje operacije, ali sada se može svakog operirati na ovaj način. Jedina okolnost koja za sada usporava ovaj oblik operacija jest epidemija, zbog koje je na našem odjelu smanjen broj ležajeva, pa se na cijeli proces nešto duže čeka, ali pozitivno je što smo u okolnostima epidemije uveli posve novi protokol i način operacije kako bismo našim pacijentima približili sve načine suvremenih operacijskih metoda - naglašava dr. sc. Koruga.

Nefreteta Z. Eberhard
Stari mikroskop otpisan nakon 19 godina
Nabavom suvremenog operacijskog mikroskopa Leica nadomješten je stari operacijski mikroskop, koji je otpisan nakon 19 godina uporabe. Nedostatak jednog operacijskog mikroskopa onemogućio je neurokirurški rad u dvije operacijske dvorane tijekom proteklog razdoblja, što je posljedično produljilo liste čekanja za zahvate. Inače, od srpnja se uređajem za neuronavigaciju omogućava precizan, a za pacijenta poštedan pristup duboko lokaliziranim patološkim procesima u mozgu jer se trodimenzionalnim prikazom dobiva precizna informacija o lokalizaciji tumora.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike