Mozaik
STANKO FERIĆ, KOSCENARIST DOKUMENTARNOG FILMA O DINAMITIMA

Osijek nije provincija, nego je metropola rock-glazbe i kulture, zaslužio je muzej rock-baštine
Objavljeno 20. veljače, 2021.
Film će biti prikazivan u programu Hrvatske televizije, a nadamo se premijeri u Osijeku

Ekipa Hrvatske radiotelevizije ovih je dana boravila u Osijeku gdje je snimala dokumentarni film koji kroz priču o VIS-u Dinamiti govori o Osijeku šezdesetih godina.

Filmska priča vodi gledatelje u vrijeme kada se rađala osječka rock-scena i kada su stasali osječki rockeri koji su imali bitan utjecaj na razvoj rock-glazbe i rock-kulture u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji i svojim stvaralaštvom gradili temelje glazbenog rock-izričaja koji je danas nacionalna kulturna stečevina, ali i neodvojivi dio kulturnog i zavičajnog identiteta Osijeka. Film snima ekipa HTV-a koju vode Aleksej Pavlovsky, urednik emisija o popularnoj i tradicijskoj kulturi Programskog odjela Kultura, i producentica Sanja Ivančin. Redatelj je Ivan Mokrović, snimatelj i direktor fotografije Ivan Kovač, majstori tona i rasvjete su Dario Maćešić i Zoran Pisačić, a Snježana Kundija Purgarić je asistent režije. Film se temelji na sinopsisu novinara istražitelja i koscenarista Stanka Ferića, urednika časopisa za kulturu sjećanja "Volim Šibenik" iz Šibenika, koji je rođeni Slavonac. O filmu, koji svi Osječani, ali i poznavatelji povijesti hrvatskog rocka, dugo očekuju popričali smo s Ferićem.

Odakle ideja za ovaj film i koje teme obrađujete u njemu?

- Da osječki Dinamiti i osječka rock-scena pripadaju među krucijalne povijesne činjenice nije neko senzacionalno "arheološko otkriće". Za njih se zna i točno ih se vrednuje, ali su ostali malo izvan fokusa rock-historiografije. Poticaj za snimanje dokumentarca došao je kroz rad na dokumentarnom filmu o grupi Mi kada smo, očekivano, uz Korni grupu, Indexe, Mlade leve i druge izvrsne glazbene skupine iz tih vremena, nailazili na Dinamite, a presudan je bio rad na autobiografiji Dade Topića u kojoj je njegovo osječko glazbeno razdoblje najvažnije i najopsežnije.


Kako je prošlo snimanje u Osijeku? Jeste li mogli ostvariti sve planirano?

- Snimanje je proteklo sjajno usprkos teškoćama zbog epidemioloških mjera. Uspjeli smo dobiti čak i više nego što smo očekivali zahvaljujući Osječanima koji su nam pomagali na svakom koraku i pronalazili rješenja za probleme s kojima smo se suočavali. Ideja dokumentarca o Dinamitima naišla je u Osijeku na toplo odobravanje i potporu. Ne bismo uspjeli bez Berislava Vinarevića, vlasnika hotela Waldinger, Antuna Endriha, vlasnika kluba Oxigen, Dražena Dragušice, Ivice Bilca Žuće, Zlatka Pavoševića... Ma svi su nam pomagali, i uprava groblja i osnovna škola u koju su išli Dado i Boček. Drago mi je što je zanimanje za tu temu pokazala Žana Gamoš, dogradonačelnica Osijeka. S njom smo imali inspirativnu razmjenu misli i ideja koje bi mogle uroditi nekim zanimljivim projektima.

Bila je namjera okupiti Dinamite, jeste li to uspjeli?

- Da, bila je ideja da se okupe Dinamiti, Topić - Krasnić - Boček - Divjak, i da ponovno zajedno zasviraju, ali smo u startu znali da to neće biti lako ostvariti u okolnostima koronavirusa. No glavni cilj filma bio je prikaz Osijeka kao metropole rock-kulture kroz priču o Dinamitima pa okupljanje benda nije bilo od presudnog značenja.

Na kojim ste sve lokacijama snimali u Osijeku?

- Snimali smo na svim ključnim lokacijama prateći topografiju povijesti Dinamita i osječke rock-kulture te u dijelovima Osijeka iz kojih su potekli članovi Dinamita uključujući oba njihova saziva; Kićin i Dadin.

Kakva je vaša osobna veza s glazbom toga vremena?

- Ne pripadam naraštaju koji je rock otkrivao u vrijeme Dinamita. Mladost sam proveo u Slavonskom Brodu gdje me je rock-glazbom zarazila druga generacija brodskih rockera, a definitivno sam sazrio s prvim albumom grupe Time. Dakle, nemam generacijsku vezu s glazbom i vremenom o kojemu govori film, pa ni s Osijekom u kojemu sam kratko djelovao početkom osamdesetih godina kao aktivist Književne omladine Hrvatske. Međutim, kao novinar bavim se istraživanjem početaka rock-glazbe i fenomenologijom rađanja rock-kulture. Iz tog mog rada proistekla su dva rockumentarca u produkciji HTV-a. Filmovi o grupi Polaris, jednom od najstarijih bendova u svijetu, i film o fenomenu šibenske grupe Mi.

Radite na biografiji Dade Topića, recite nam nešto više o tome?

- Dado Topić je umjetnik, glazbenik, skladatelj i pjesnik nacionalnog značenja. Ikona rock-glazbe i jedan od stupova hrvatske rock-kulture. Već odavno je zaslužio da njegov život i stvaralaštvo budu sabrani u biografsko-memoarskoj knjizi. Mnogi dijelovi njegova života i karijere potpuno su nepoznati, a oni poznati prilično su zagubljeni u labirintu proizvoljnih interpretacija, pa i zatrpani copy paste glupostima. Rad na njegovoj autobiografiji nije lak jer je imao kompleksan život, a umjetnička su ga lutanja vodila nepredvidivim putevima koje nije jednostavno pratiti. Imamo još puno posla, no već sada je sigurno da će najzanimljivija biti prva četiri poglavlja: djetinjstvo u rodnom Siveriću i Novoj Gradiški, mladost te glazbeno i umjetničko sazrijevanje u Osijeku, nesporazum s JNA, zatvor i neobična glazbena karijera u JNA te nastanak grupe Time i stvaranje prvog albuma.


Zašto je, prema vašem mišljenju, Osijek marginaliziran kada je riječ povijesti rock-glazbe u Hrvatskoj, iako je ključan u njezinu razvoju?

- Čini mi se da smo mi Slavonci, naime i ja sam Slavonac, rodom sam iz Starih Mikanovaca, previše samozatajni i kao da se ustručavamo reći koliko vrijedimo. Rock-kultura u Osijeku je živa i potentna, što se vidjelo i na sjajnoj manifestaciji Povijest osječkog rocka. To je bilo super, ali nije probudilo zanimanje za potrebu institucionalizacije rocka kao kulturne stečevine. Vidim i na internetu da Osječani jako drže do tog dijela svoje povijest i kulture, ali nekako pri tomu ostaju u sferi generacijske i zavičajne autonostalgije. Mislim da se to može promijeniti uz malo truda i pogledom na rock-baštinu iz drukčijeg rakursa. Osijek nije provincija, nego je metropola rock-glazbe i kulture. Odavno je zaslužio muzej svoje rock-baštine. Recimo, za svoju rock-baštinu, rock-tradiciju i kulturu itekako su se dobro pobrinuli Županja i Slavonski Brod. Pa ako to Brod i Županja mogu, moje je mišljenje da Osijek mora. Osijek je arkus rock-glazbe i rock-kulture u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Dinamiti pripadaju među očeve rock-glazbe kao umjetnosti i rock-kulture na ovim prostorima. I prije njih bilo je skupina koje su svirale rock-glazbu, ali upravo su Dinamiti bili jedna od prijelomnih točaka i premosnica između ranog rock and rolla kao (samo) zabavne plesne glazbe i rocka kao okvira za umjetnički izraz. Tu je posebno važan Dado Topić, koji se kao glazbenik formirao u Osijeku, jer je on u svoje kompleksne skladbe proizišle iz uvezene glazbene tradicije unio svoj originalni umjetnički izraz i snažnu introspektivnu poeziju, što je bilo svojevrsna kulturna revolucija. Upravo su Dinamiti postavili nove idiome u rock-glazbi na našim prostorima. Odmaknuli su se od američkih i britanskih uzora i počeli stvarati nešto autentično unoseći u rock-izričaj elemente ozbiljnijih glazbenih formi propuštajući ih kroz osobnu kreativnu i umjetničku retortu. Tako su stvarali nešto novo, drukčije, vrijedno i autentično. Dinamiti su bili važna i utjecajna glazbena skupina i dok su bili primarno koncertna atrakcija, a sve ovo o čemu govorim prenijeli su kao svojevrsni osječki rock-pelcer u druge sredine. Dinamite i njegove članove definirao bih kao arkuse naše rock-glazbe i kulture. Zahvaljujući (i) njima, naša rock-glazba nije bila više samo kopija stranih uzora. Počeli su kao i svi drugi, kopiranjem uzora, ali kada su svladali gradivo, stvorili su nešto novo što je kroz rad u grupama Time, BP Convention, Indexi, Korni grupa, pa i prvom albumu Josipe Lisac... stvorilo originalna glazbena djela visoke umjetničke vrijednosti.

Kada i gdje će se moći pogledati ovaj film?


- Na dinamiku finalizacije filma utječu epidemiološke mjere, no očekujem da će biti završen možda već do Osječkog ljeta. Bit će prikazivan u redovnom programu Hrvatske televizije, a moći će ga se pogledati i po želji na HRTi multimedijskoj internetskoj usluzi dostupnoj i na mobilnim uređajima. Moguća je i premijera u Osijeku.

Planirate li još nešto uskoro snimati u Slavoniji?

- Već krajem svibnja snimamo novi dokumentarni film u Slavonskom Brodu, a još su u razradi projekti dva dokumentarna serijala koji će tematski zahvatiti Osijek i Slavoniju, no još je rano tomu govoriti. Trenutno je u prvom planu autobiografija Dade Topića. Volio bih da se prvo predstavljanje knjige o njegovu životu dogodi upravo u Osijeku i da se tada, ako već nije bilo moguće sada, okupe i zasviraju Dinamiti.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

USKORO REIZDANJE ALBUMA DARKA RUNDEKA

Dvostruki “Apocalypso” na prozirnim vinilima

“1970 (50TH ANNIVERSARY COLLECTION)”

Dylan izdao trostruki album

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana