Svijet
NE ŽELE PLAĆATI PREUZIMANJE VIJESTI

Facebook u Australiji blokira sadržaj novina, prkoseći vladi i medijima
Objavljeno 19. veljače, 2021.

Facebook provodi svoje prijetnje, smanjit će i blokirati dijeljenje novinskih članaka i informativnih emisija u Australiji kao odmazdu za plan zakona koji želi prisiliti platforme da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja.

Australska vlada radi na "obvezujućem kodeksu ponašanja" između tradicionalnih medija, koji su u financijskim teškoćama, i internetskih divova, počevši od Googlea i Facebooka, koji ubiru većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja. Google je također prijetio suspenzijom svojih usluga u Australiji, ali je nedavno objavio da je sklopio sporazum s medijskom grupom Ruperta Murdocha, News Corp, i pristao isplatiti "velike svote" za sadržaje novinskih naslova. To "povijesno partnerstvo" omogućit će im izbjegavanje prisilne arbitraže.

Henry Faure Walker, koji je na čelu britanskog News Media Association, ocijenio je da je australski potez Facebooka "klasičan primjer moći monopola koji se ponaša kao nasilnik u školskom dvorištu i nastoji zaštititi svoj dominantni položaj oskudnim poštovanjem prema građanima i klijentima kojima navodno služi". Kaže da su stoga potrebne jurisdikcije diljem svijeta i koordinacija, kako bi se donijele regulative i stvorila istinska ravnoteža između tehnoloških divova i medijskih izdavača. H
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike