Svijet
ZANIMA IH SAMO HRVATSKA GRANICA I ODLAZAK PREMA ZAPADU

Grade kamp, a migranti žele otići
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Migrantski kamp Lipa na sjeverozapadu BiH pokušava se pretvoriti u stalni prihvatni centar, ali njegovi stanovnici čine sve kako bi ga napustili i krenuli u novu "igru", kako nazivaju pokušaj prelaska hrvatske granice i odlazak na zapad Europe. U Lipu, udaljenu dvadesetak kilometara od Bihaća, u četvrtak je stigla povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johannson. Inače, kamp je izgorio u požaru u prosincu prošle godine. "Ono što je izgorjelo obnavlja se. To će biti stalni kamp koji će imati kontejnere, vodu, struju, sanitarije i sve što je potrebno", rekao je europski izvor u BiH. Izbjeglice i migranti trenutačno borave u šatorskom naselju koje su uz kamp u gradnji podigli pripadnici vojske BiH, ali unatoč tome što imaju smještaj, oni žele dalje, odlazak prema zapadu Europe.

Europska unija uložila je u rješavanje migrantskog pitanja u BiH od 2015. nešto manje od 90 milijuna eura. Ukupno je u BiH oko 8000 migranata, od kojih većina upravo u Unsko-sanskom kantonu. U Lipi je trenutačno između 700 i 900 osoba, a taj broj varira jer migranti svaki dan odlaze. Ako ne uspiju prijeći granicu RH, pokušavat će "ponovno, ponovno i ponovno", kažu.

Građani Bihaća primili su migrante otvorena srca 2015., ali u međuvremenu osjećaj se mijenjao. Danas ima i antagonizama prema njima. Od 2018. BiH je glavni pravac kretanja desecima tisuća ljudi koji bježe pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku, u Aziji i Africi. H
Najčitanije iz rubrike