Kultura
U SLAVONSKOM BRODU OD 20. VELJAČE

18. Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Unatoč pandemiji publika će moći uživati u kvalitetnim plesnim predstavama, projekcijama plesnih filmova i plesnoj radionici

Kraj je veljače u Slavonskome Brodu već 18 godina zaredom rezerviran za plesnu umjetnost. Brođani, ali i svi oni koji posjete Slavonski Brod, bilo kao publika ili izvođači, slave najveću, najnadareniju i svjetski priznatu hrvatsku plesnu umjetnicu.

Mia Čorak Slavenska rođena je u Brodu na Savi (sadašnji Slavonski Brod) 20. veljače 1916. i upravo na taj datum, 105 godina nakon njezina rođenja, započet će 18. Dani plesa Miji u čast. Mia je svoj plesni put gradila od pozornice Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, gdje 1934. godine postaje prva hrvatska primabalerina, a odlaskom iz Zagreba 1936. nastavila je osvajati svjetske scene.

Uz nužne mjere
- Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj jedna su od najvažnijih slavonskobrodskih kulturnih manifestacija, a zasigurno i jedna od najvažniji plesnih manifestacija u Republici Hrvatskoj. Ove će se godine, unatoč otegotnim okolnostima izazvanim pandemijom koronvirusa, manifestacija održati uz kvalitetan plesni program u kojemu će slavonskobrodska, ali i sva druga publika, moći uživati u kvalitetnim plesnim predstavama, projekcijama plesnih filmova i plesnoj radionici - najavila je Sanja Nuhanović, ravnateljica Kazališno-koncertne dvorane "Ivana Brlić-Mažuranić" u Slavonskome Brodu, dodavši pri tome kako je iznimno ponosna na cijeli tim Dvorane koji se u ovim nepredvidivim uvjetima odlično prilagođava izmjenama programskih aktivnosti i epidemioloških mjera. Naime, u Brodsko-posavskoj županiji na snazi su nužne epidemiološke mjere koje ograničavaju broj gledatelja na kulturnim događanjima na 50. Uz to, na snazi su i mjere Nacionalnoga stožera koje zahtijevaju od publike nošenje maske u zatvorenim prostorima, mjerenje temperature, dezinfekciju i obvezno poštovanje razmaka. Kako bi interes publike koja si ne bude mogla osigurati ulaznice za plesne predstave bio zadovoljen, neki će programi biti dostupni i online.

A program počinje 20. veljače u 19 sati postavljanjem vijenca na spomen-ploču rodne kuće Mije Čorak Slavenske u Starčevićevoj ulici. Kao i dosadašnjih godina, vijenac će položiti predstavnici Grada Slavonskoga Broda i Kazališno-koncertne dvorane "Ivana Brlić-Mažuranić", no bez brojnih malih plesača Studija za moderni i klasični ples "Brodski leptirići", koji zbog epidemioloških mjera, koje se odnose na amaterske ansamble, neće moći uveličati ovo događanje niti će moći nastupiti na programu plesnih večeri koje su do ove godine tradicionalno priređivali u okviru manifestacije.

Večer plesa i baleta
Istog dana s početkom u 19.30 na programu je plesna predstava "Individue(t)". Istraživački plesni projekt u produkciji "Sabmarine" izvode plesni umjetnici Lara Frgačić i Endi Schrotter. U isto vrijeme svi oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati programu moći će na YouTube kanalu i facebook-stranici Kazališno-koncertne dvorane pratiti multimedijalnu izvedbu plesne predstave "Individue(t)", koja je izvedena pred digitalnom publikom u sklopu projekta "Digitalni performans".

U ponedjeljak, 22. veljače, u 19 sati na programu je plesna predstava za djecu "Polygon" Plesnoga centra Tala iz Zagreba.

Dva dana poslije, 24. veljače, s početkom u 19.30 predstavit će se plesni umjetnici plesnom predstavom "Playing reality" čiji će se izravan prijenos moći pratiti na YouTube kanalu i facebook-stranici Kazališno-koncertne dvorane. Nakon predstave održat će se projekcija eksperimentalnog plesnog filma "1. disonantni komad za kameru i tijelo" autora Nastasje Štefanić i Matije Kralja.

Ovogodišnja manifestacija zatvorit će se u subotu, 27. veljače, u 19.30 uz svečani program "Večer plesa i baleta" u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku. Premijera ovoga plesnoga programa, koji je osmislio Vuk Ognjenović, održana je u Osijeku 19. lipnja 2020.

Svi programi održat će se u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić-Mažuranić" uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera. Ulaznice za besplatne programe "Individue(t)", "Polygon" i "Playing reality" dostupne su na blagajni Dvorane sat vremena prije početka predstave, a ulaznice za "Večer plesa i baleta" prodavat će se od ponedjeljka, 22. veljače 2021.

Tanja Kvorka
PLESNA RADIONICA
U sklopu manifestacije, 26. i 27. veljače održat će se plesna radionica “Kreativni plesni laboratorij” za učitelje koji se kroz svoj rad bave plesnom pedagogijom. Voditeljica radionice je Ilijana Lončar, plesna pedagoginja i koreografkinja.
osim uživo
PROGRAMI

ĆE BITI

I ONLINE
Možda ste propustili...

KNIFER: IZLOŽBA MARINA BALAIĆA “DESIGN OR DIE”

Forma, funkcija i emocija

“SLAVONSKI BIENNALE: SLIKA KAO VIRUS” U OSJEČKOM MLU-U

Stručno vodstvo kroz postav izložbe

MUO: OTVORENA IZLOŽBA “MODA I STRIP”

Intrigantan odnos svijeta mode i devete umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENE GODIŠNJE NAGRADE HDLU-A

Nagrađeni Osječanka Vlatka Škoro i Đakovčanin Ivica Župan

2

HNK U OSIJEKU: NA RASPOREDU 26. I 27. VELJAČE I 1. I 2. OŽUJKA

Popularni vodvilj “Buba u uhu” opet pred osječkom publikom

3

“UNESCO4ALL”

Sada i slabovidne osobe mogu doživjeti ljepotu spomenika