Tehno
ALGEBRA LAB

Održan Green-Tech Hackathon
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati, a nakon više od 100 prijava zainteresiranih timova tijekom proteklih tjedana, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske, a pridružili su im se i članovi timova iz susjedne Bosne i Hercegovine, ali i iseljenici trenutno na privremenom radu u Njemačkoj i (najdalje) Južnoj Koreji. Sudionici su tijekom hackathona odabrali jedan od tri ponuđena problema te su za njega razvijali svoje rješenje. Natjecateljima su ponuđena tri izazova – višak i bacanje hrane, masovni turizam te zagađenje vode. Zadatke za natjecatelje je, u suradnji s Veleposlanstvom, osmislio tim stručnjaka koji predvodi Algebra LAB, doc. dr. sc. Leo Mršić i dr. sc. Maja Brkljačić.


Timovima je bilo na raspolaganju osam mentora koji su im pomogli u razrješavanju dilema i savjetima za suočavanje s projektnim zadatcima s poslovne ili tehnološke strane: Mili Ibrulj (Fil Rouge Capital), Roger Blott (Fil Rouge Capital, partner), Andrija Garofulić (Mazars Croatia, partner), Matija Žulj (pokretač tvrtke Agrivi), Neil Whittaker (Energy System Catapult, Incubation Manager), Marko Capek (Terra Hub Croatia), Bojan Radlović (RVU, General Manager) i Tom Oštrić (O2, osnivač).


Najboljim timom proglašen je tim GoGreenOzonator, u čijem su sastavu Helena Virić Gašparić, Darija Lemić i Pave Ninčević. Svih troje dolaze s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Njihovo pobjedničko rješenje bazira se na inovativnoj primjeni ozona. Odavno su poznata dezinfekcijska svojstva i primjena ozona u zdravstvu i prehrambenoj industriji. GoGreenOzonator tim želi primijeniti ozon u poljoprivredi, posebno u zaštiti od štetnih organizama, te na taj način eliminirati ili dramatično smanjiti korištenje pesticida, a bez smanjenja produktivnosti u procesu proizvodnje hrane. Pobjednički tim nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 50.000 kuna. M.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike