Dome slatki dome
ČISTE ZRAK I SMIRUJU

Ugodniji rad od kuće uz antistresne biljke
Objavljeno 18. veljače, 2021.
Biljka u posudi ne samo da uljepšava interijer već i podiže kvalitetu zraka, filtrira štetne tvari i stvara zdraviji prostor

Ne morate imati "zeleni palac" za uspješan uzgoj lončanica koje mogu pomoći umanjiti stres. U vrijeme pandemije mnogi rade od kuće, a određene će biljke pomoći da se osjećate ugodno u okružju kojima ga ukrasite. Popularni je časopis Vogue sastavio listu antistresnih biljaka koje već sada možete nabaviti i posaditi u cvjetne posude.

Lončanice su omiljene zbog jednostavnosti uzgoja, malo mjesta koje zauzimaju, a ovisno o vrsti dobrodošle su u svim dijelovima stana - na prozorskoj dasci, u kupaonici, hodniku ili spavaćoj sobi. Biljka u posudi ne samo da uljepšava interijer već i podiže kvalitetu zraka. Neke vrste filtriraju štetne tvari i stvaraju ugodniji i zdraviji prostor.

Kadulja je najpoznatija u obliku čaja. Njezini listovi smiruju upale i probleme s probavnim traktom. Ona također jača živce. Iako najbolje raste na otvorenom, dobro će uspijevati i u posudi. Redovito ju zalijevajte, ali izbjegavajte zadržavanje vode. I ružmarin će posve lijepo rasti u posudi. Izvrstan je začin, no i sama prisutnost te biljke podići će raspoloženje, smanjiti umor i pospješiti koncentraciju. Važno je držati ga u blizini prozora, po mogućnosti južnog, jer nikako ne voli tamu.

Opojni miris jasmina smiruje duh kao ni jedna druga biljka. Njegova eterična ulja često se koriste u aromaterapiji, a dostupan je i kao čaj. Držimo li ga kao sobnu biljku, treba sunčano mjesto. Redovno zalijevanje je nužno.

Lavanda uz lijepe plavoljubičaste cvjetove ima niz blagotvornih učinaka na zdravlje. Njezin miris pomaže smanjiti strah i anksioznost. Najbolje će rasti uz prozor s dovoljno svjetla.

Aloe Vera je svima dobro poznata ljekovita biljka – dostupna je u obliku krema i tekućina. Najpoznatija je za ublažavanje stanja na koži, poput opeklina od sunca. Lavanda, međutim, ima posebno detoksificirajuće djelovanje na prostor u kojemu se nalazi. Njezini listovi smanjuju stres i otpuštaju kisik. Zato je naročito pogodna u spavaćoj sobi, ali na mjestu gdje do nje dopire dovoljno sunca.
Jasminka Knežević
Razmnožite paprati
Paprati su idealne za prostore s mnogo vlage kao što su kupaonice i kuhinje. Odgovarat će im i svako drugo mjesto bez izravne sunčeve svjetlosti koje nije blizu radijatora. Otporne su i vrlo jednostavne za održavanje. Prednost im je i što ne rastu previše u visinu. Zahvaljujući tome moguće ih je držati na povišenim mjestima. Kraj zime ili rano proljeće pogodni su za razmnožavanje paprati diobom bokora matične biljke. Korijen podijelimo na dva do tri manja i posadimo zasebno. Ako nema dovoljno vlage u prostoriji, možete na podmetaču držati mokre kamenčiće.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana