Kultura
HNK OSIJEK: KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Od bečke klasike do jazza
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Premijereno će ga izvesti gudački orkestar Opere osječkog HNK-a 19. veljače

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku spremno je za svoju šestu ovosezonsku premijeru, ujedno i prvu glazbenu. Riječ je o "Koncertu klasične glazbe" koji će prekosutra, 19. veljače, s početkom u 20 sati, pod ravnanjem koncertnog majstora Igora Šimonjija izvesti gudački orkestar Opere osječkog HNK-a. Na rasporedu su još i dvije izvedbe tog koncerta - 20. i 22. veljače, također u 20 sati, najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare intendantica Dražena Vrselja.
- Kazalište je mjesto neprestanih izazova, osvježenja i novih formi, tako da bez obzira na aktualnu situaciju i ograničenje igranja potpunih glazbenih i scenskih događanja imamo jednaku želju prezentirati dobre programe. Imamo sreću da imamo dva vrsna koncert-majstora koji, malo jedan, malo drugi, dobiju priliku osmisliti i izvesti naše glazbene programe. Ovaj program je, vidjet ćete, vrlo zanimljiv, a donosi i jedno jako lijepo iznenađenje - kaže Vrselja.
Na raznovrsnom programu koji je osmislio Šimonji naći će se djela velikih majstora bečke klasike, pa sve do Scotta Joplina i jazza. Gudački orkestar, čiji će zvuk u nekim točkama obogatiti set udaraljki, izvodit će, uz već spomenutog Joplina, skladbe Schuberta, Mozarta, Boccherinija, Dvořáka, Čajkovskog, Šostakoviča, Gershwina i Jenkinsa.
- S obzirom na to da sam dosta kasno saznao za koncert pa nisam imao baš previše vremena, nije bilo jednostavno sklopiti kvalitetan program, no mislim da sam uspio u tome. Sati sjedenja na internetu, skidanja i sređivanja nota, velika napetost i jedna doza straha kako će sve to ispasti. Također, vrlo je mali broj onih koji su navikli svirati bez dirigenta, međutim, kako je koja proba išla bilo mi je sve lakše, jer sam vidio da su članovi našeg gudačkog orkestra zagrizli i čvrsto odlučili odraditi to kako treba. Velika hvala mojim kolegama i svima oko nas - rekao je Šimonji.
Ovaj koncertni majstor također je došao na ideju da kao gosta "Koncerta klasične glazbe" pozove cijenjenog hrvatskog primaša Marija Zbiljskog, koji će se gudačkom orkestru pridružiti na bisernici u izvedbi tradicionalne ruske pjesme "I Met You".
- Zahvaljujem na pozivu i ukazanom povjerenju. Ovo je jedinstvena prilika da napravimo ovakav jedan spoj klasične i narodne glazbe. Mislim da smo to uspjeli napraviti tako da nitko iz jednog ili drugog svijeta nije ostao na bilo koji način uskraćen, povrijeđen, ili neugodno promijenjen. Nadam se da će to pokazati uspješna suradnja te da će ovakve suradnje postati izvođačka praksa - rekao je Zbiljski, inače profesor tambure u Glazbenoj školi Franje Kuhača, asistent na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu te dobitnik Rektorove nagrade za poseban doprinos promicanja tambure kao solističkog instrumenta u svijetu klasične glazbe u obliku solističkih recitala u Hrvatskoj i Austriji.
Na konferenciji za novinare također je napomenuto kako je zbog epidemiološke situacije kapacitet gledališta i dalje ograničen na 80 mjesta.


Danijel Miklić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK:

Vrhunska izvedba “Bube u uhu” nasmijala osječku publiku

2

U KABINETU GRAFIKE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izložba Vukovarke Ane Sladetić

3

OTVORENA IZLOŽBA “CRVENA ŠKOLA” DUBRAVKE UGREŠIĆ

Promišljanje o svijetu početnice