Autoglas
APEL PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

EU treba milijun javnih punionica
Objavljeno 16. veljače, 2021.

Europska unija mora zacrtati milijun javno dostupnih punionica za električna vozila do 2024. i tri milijuna do 2029. kako bi potaknula potrošače da prihvate novu tehnologiju, poručili su proizvođači automobila. „Komisija EU-a mora brzo reagirati i postaviti obvezujuće ciljeve proširenja infrastrukture punjenja u državama članicama“, rekao je predsjednik Udruženja europskih proizvođača automobila Oliver Zipse, izvršni direktor njemačkog BMW-a. „Inače će doći u pitanje čak zacrtano smanjenje (štetnih plinova) u borbi protiv klimatskih promjena“, upozorio je Zipse. Gradnja mreže punionica za električna vozila u Europi kaska za prodajom, istaknula je udruga proizvođača automobila, upozorivši da bi nedostatak infrastrukture mogao ugroziti prijelaz na vozila s niskim emisijama ugljikovih spojeva.

Podaci iz industrije pokazuju da je EU u 2020. imao 224.538 javnih punionica. Strogi ciljevi pomoći će i proizvođačima automobila i operatorima elektroenergetskih mreža u planiranju, poručila je ACEA u pismu potrošačima i održivim transportnim skupinama, čiji su supotpisnici i udruga potrošača BEUC i savez nevladinih udruga T&E. EU je postrožio propise o emisiji štetnih plinova i proizvođači su na tržište počeli izbacivati nove modele električnih vozila. Njihova prodaja raste u posljednje vrijeme, potaknuta, između ostalog, i subvencijama vlada, oslonjenih na europski program oporavka od pandemije koronavirusa.

Problem je manjak javnih punionica, koje bi trebale biti dopuna onima na radnom mjestu i u kući, i široka lepeza tarifa i načina plaćanja. EU bi trebao usvojiti jedinstvene standarde, ističu udruge, a predlažu i plan o izgradnji oko 1000 punionica za vodik do 2029. godine. Njemačka vlada usvojila je prošle srijede nacrt zakona koji predviđa tisuću brzih punionica uz autoceste do kraja 2023. godine, uz procjenu potrebnih ulaganja od dvije milijarde eura, navodi Reuters.

Prodaja električnih vozila višestruko je veća od broja dostupnih javnih punionica. "To je potencijalno vrlo opasno jer bismo uskoro mogli dosegnuti točku u kojoj će rast prodaje električnih vozila stati ako potrošači zaključe da jednostavno nema dovoljno punionica ili da moraju predugo čekati u redu na brzo punjenje", tumači glavni direktor ACEA-e Eric-Mark Huitema. Brze punionice su nužnost, jer ne možemo očekivati da svi vozači električnih automobila, primjerice, imaju sat vremena za "tenkiranje" struje na odmorištu autoceste između Osijeka i Zagreba. M.Bugarić/H
NIJE BLISTAVO U RH
Situacija s punionicama nije blistava u Hrvatskoj, iako se posljednjih mjeseci rapidno poboljšala. Ipak, kaskamo za Europskom unijom, no to nije ni čudno s obzirom na broj prodanih električnih vozila kod nas. Nužno je postaviti brze punionice na autocestama, posebice na A3 (Zagreb - Lipovac) kojima se svakodnevno voze električni automobili stranih državljana.