Crna kronika
DETALJI TEŠKE PRIJEVARE

Žrtva je mislila da joj pomaže krimpolicajac
Objavljeno 15. veljače, 2021.
Uz supružnike prevarante, kaznenu prijavu zaradila i 61-godišnjakinja koja ih je spojila

Nakon što je policija objavila da su supružnici, 51-godišnjak i 48-godišnjakinja, posredujući pri prodaji triju stanova prevarili 65-godišnjakinju za 1,3 milijuna kuna, doznajemo više detalja o cijelom slučaju. Uz supružnike, kaznenu prijavu za prijevaru i pomaganje dobila je i 61-godišnjakinja.


Sve je započelo još u svibnju 2019. i trajalo je do studenoga prošle godine u Osijeku, Zagrebu i Sesvetama. Da bi prevarili 65-godišnjakinju, 51-godišnjak i 61-godišnjakinja rekli su žrtvi da je on visoko rangirani službenik kriminalističke policije i da joj za 10.000 eura može isposlovati raskid predugovora za kupnju stanova s jednim trgovačkim društvom iz Osijeka uz povrat od 1.217.574,71 kune koje je ona platila tom društvu na ime sklopljenih predugovora. Žrtva im je povjerovala i 51-godišnjaku dala traženih 10.000 eura, a od tog novca on je 500 eura dao 61-godišnjakinji.


Žrtva je 51-godišnjaku dala punomoć ovlastivši ga da raspolaže njezinim pravima i obvezama iz sklopljenih predugovora o kupoprodaji nekretnina, a on joj je slagao da je postigao dogovor o tome da joj tvrtka s kojom je imala ugovore, u zamjenu za novac koji je isplatila na ime sklopljenih predugovora, preda u vlasništvo vrijedno građevinsko zemljište u Zagrebu. Prodajom tog zemljišta, "kao", može dobiti 420.000 eura, no da bi se taj dogovor realizirao, 51-godišnjak joj je rekao da mora isplatiti ostale suvlasnike zemljišta uplatom 35.000 eura. Žena je povjerovala i u tu priču i dala mu 35.000 eura, a 51-godišnjak ju je uvjerio kako je pronašao osobe na koje će ona ustupiti prava i obveze iz predugovora o kupoprodaji nekretnina sklopljenih s trgovačkim društvom iz Osijeka, pri čemu će dobiti novac koji je isplatila predugovorima.

Potom je 65-godišnjakinja sklopila sporazume o ustupanju predugovora o kupoprodaji nekretnina za ukupno 128.805 eura i taj iznos dala 51-godišnjaku, jer ju je on slagao da će se ona naplatiti isključivo od prodaje spomenutog zemljišta te da nema pravo na novac dobiven ustupom predugovora o kupoprodaji stanova, kao i da zbog prodaje zemljišta treba poći s njim u Sesvete i potpisati potrebnu dokumentaciju. I opet 65-godišnjakinja pristaje na to, no nije ni shvatila da potpisuje ugovor o uređenju međusobnih odnosa kojim se obvezala 51-godišnjaku, kao fiducijarnom vlasniku predmetnog zemljišta predati 90.000 eura kako bi se uknjižila kao vlasnik tog zemljišta. U tu mu je svrhu potpisala i tri zadužnice na ukupno 675.000 kuna. Na osnovi tih je zadužnica 48-godišnja supruga 51-godišnjaka, nakon što je on na nju prenio potraživanje prema 65-godišnjakinji, iako svjesna da ni ona ni on ništa od žrtve ne potražuju, podnijela Financijskoj agenciji zahtjev za izravnu naplatu zahtijevajući da se s računa oštećenice na njezin račun prenesu novčana sredstva u iznosu od 675.000 kuna.


Sandra Lacić
675

tisuća kuna vrijednost je triju zadužnica. Novac je trebao biti prebačen na račun 48-godišnjakinje
ISTRAŽNI ZATVOR ZA 51-GODIŠNJAKA
Odvjetništvo sumnja da je prijevarama 51-godišnjak zaradio najmanje 138.305 eura, njegova supruga za sada još neutvrđeni iznos, a 61-godišnjakinja 500 eura. Šezdesetpetogodišnja žrtva oštećena je za najmanje 1.217.574,71 kunu. Bračni par je uhićen i ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, a potom je doveden i na ročište kod sudca istrage Županijskog suda u Osijeku koji je 51-godišnjaku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike