Zdravlje
FERMENTIRANI MLIJEČNI PROIZVODI

Koliko traju sir i jogurt
Objavljeno 15. veljače, 2021.

Kod mliječnih proizvoda poput sira i jogurta bakterije imaju važnu ulogu u održavanju okusa, funkcije i dobrobiti za zdravlje.

Sir je svakako najpopularniji fermentirani proizvod, s više od 2000 vrsta. Iako se mnogi sirevi prave cijeđenjem tekućine iz vrhnja ili jogurta, drugi, poput trapista, fete, kozjeg sira i plavih sireva zahtijevaju dodatne kulture i fermentaciju. Većina se jogurta izrađuje od mlijeka dodajući mliječne bakterije ili kulture poput Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Ove "dobre" bakterije stvaraju poseban okus i teksturu jogurta. Kefir je također fermentirani mliječni proizvod, podrijetlom s kavkaskih planina.

Kad kupujete te proizvode u trgovini, prvo treba obratiti pozornost na rok trajanja, a zatim na pravilno skladištenje. Sir treba umotati u masni papir i u plastičnu vrećicu prije nego što ga stavite u hladnjak. Zamrzavanje sira se ne preporučuje. Ako se na tvrdom siru pojavi plijesan, odrežite zahvaćeni dio, ako se radi o mekom siru, bacite ga. Jogurt traje od sedam do 14 dana u hladnjaku. Ako je riječ o većem pakovanju, izvadite u posebnu zdjelicu količinu koju ćete pojesti. Ne ostavljajte jogurt nikada na sobnoj temperaturi više od dva sata. Primijetite li plijesan, bacite ga. Mliječne proizvode uvijek držite u najhladnijem dijelu hladnjaka, iza i dalje od vrata. Pravilno čuvanje sira i jogurta, kao i ostalih mliječnih proizvoda, produžit će im trajnost i spriječiti pojavu štetnih bakterija. Protein u svježem siru uglavnom je kazein, koji se probavlja sporije od drugih proteina i može pomoći kod osjećaja sitosti. Prema istraživanju, svježi sir može biti zasitan kao i jaja, pa se preporučuje umjesto pahuljica i peciva. Danas mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. Lakše ćete prebroditi sezonu prehlade i gripe jedete li jogurt jer zdrave bakterije iz jogurta signaliziraju imunološkom sustavu da se bori protiv štetnih bakterija. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike