Zdravlje
KELJ ZA ZDRAVLJE

Najbolji okus i teksturu ima zimi
Objavljeno 15. veljače, 2021.
Kelj je dostupan tijekom cijele godine, ali najbolji mu je okus u zimskim mjesecima kad mraz utječe na razvoj slatkasta okusa i hrskave teksture. U toplijim je mjesecima tvrđi i potrebno ga je kuhati duže. Kao i ostale kupusnjače, jedan je od najbogatijih izvora za zdravlje važnih sumpornih tvari koje povećavaju sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari. Kelj podržava optimalno zdravlje. Po građi i biološkim svojstvima vrlo je sličan kupusu jer to su zapravo dva varijeteta iste biljne vrste. Kao i kupus, kelj oblikuje veliki vršni pup obavijen brojnim listovima, koji se razvijaju na gornjem dijelu stabljike. Dok kupus razvija relativno glatko lišće, lišće kelja mjehurasto je nabrano, jer se lisna plojka razvija brže od lisnih žila.

Kelj kakav danas poznajemo navodno su selekcijom stvorili vrijedni belgijski povrtlari još u 18. stoljeću. Iz Belgije se proširio najprije u Francusku, a potom u Nizozemsku i Njemačku te ubrzo osvojio cijelu Europu.

Osim običnog kelja, koji je najrašireniji (glavati kelj), postoje još dvije vrste s nešto drukčijim karakteristikama. To su lisni ili bezglavi kelj i kelj pupčar ili prokulica. Potražite teže, tamnozelene glavice s čvrstim središnjim dijelovima listova. Listovi moraju biti svježi, bez znakova gubitka boje i vlage, mrlja i rupica. Ujedno izbjegavajte lagane glavice jer je to znak da su izgubile dosta vlage ili da su dugo stajale na policama trgovina. Izaberite glavice manjih listova koji su mekaniji i srednje jake arome, a izbjegavajte kupnju polovica glavica, iako dobro zaštićenih prozirnom folijom, jer vrlo brzo gube veliku količinu vitamina C. J.Kn.

Jasminka Knežević
Izbjegavajte lagane glavice jer je to znak da su izgubile dosta vlage ili da su dugo stajale
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike