Kultura
BOGATA UMJETNIČKA POVIJEST

Kazalište Virovitica ima 76. rođendan, ali sve je počelo još davne 1900.
Objavljeno 15. veljače, 2021.
U tijeku su probe za premijeru predstave “Alabama” u režiji Darija Harjačeka, koju planiraju izvesti 26. veljače 2021.

Kazalište Virovitica ove godine obilježava dan kada su virovitički glumci, davne 1900. godine, prije 121 godinu, u gostionici "Grčić", uz koncert Tamburaškog društva "Sloga", odigrali šalu "Sluge muzikanti", svoju prvu predstavu. Ove godine Kazalište Virovitica ujedno broji i 76 godina neprekidnog profesionalnog rada.

U svojoj bogatoj povijesti kazalište je ugostilo brojne glumce, redatelje, umjetnike i razne uzvanike. Na kazališnim daskama izvodio se čitav niz predstava renomiranih dramskih domaćih i stranih autora. Uza sve društveno-političke i ekonomske probleme, koji su pratili ove prostore i kada su se u drugim okolnim gradovima zatvarala kazališta, virovitičko je uvijek išlo naprijed.

Scene vani i unutra
Kazališta danas ne bi bilo da nije bilo kazališne publike i građana Virovitice koji su omogućili prezentiranje umjetničkog djelovanja svih kazališnih glumaca i ostalih djelatnika. Ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić najavio i kakva će biti proslava rođendana:

- Planiramo slavlje i radost kazališnih susreta odgoditi za neko bolje vrijeme bez koronavirusa, a to bi po sadašnjim saznanjima bilo u lipnju kada ćemo VIRKAS spojiti s također našom redovnom godišnjom priredbom, "Kazališnim ljetom", a scene za predstave bit će i u vanjskom i unutrašnjem prostoru - rekao je Tomislav Pintarić, naglasivši da se poslovi u kazalištu neovisno o pandemiji redovno obavljaju.

- U tijeku su probe za premijeru predstave "Alabama" koja je planirana za 26. veljače, a repriza je planirana za 27. veljače. Redatelj te predstave je Dario Harjaček, a u njoj igraju glumci našeg kazališta Blanka Bart, Goran Vučko, Monika Lanšćak, Mijo Pavelko, Draško Zidar, Snježana Lančić i Goran Koši. Naravno, zbog neizvjesnosti s koronavirusom ne možemo sa sigurnošću tvrditi hoće li to navedenih datuma biti odigrano, no svi se nadamo da će uskoro biti zdravije i veselije vrijeme za sve nas - rekao je na ravnatelj Pintarić.

Ansamblu Kazališta Virovitica iskrene čestitke za dosadašnji rad, kao i promociju grada, uputio je gradonačelnik Ivica Kirin.

- Iznimno smo ponosni na naše kazalište koje, možemo reći, nije samo gradsko, već, s brojnim koprodukcijama, i regionalno kazalište koje može poslužiti za primjer. S nestrpljenjem očekujemo da prođe ova situacija s pandemijom koronavirusa te da kulturne aktivnosti ponovno zažive. Kulturna raznolikost i bogatstvo jedni su od glavnih pokretača društvenog života u našem gradu, za što su zaslužne kako brojne udruge tako i gradske ustanove na čijem je čelu Kazalište Virovitica - rekao je gradonačelnik Kirin.

Potpora Ministarstva
Čestitkama se pridružio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

- Virovitičko kazalište je kulturno blago ne samo grada Virovitice već i cijele Virovitičko-podravske županije. Hvala vam na svim dosadašnjim godinama promicanja glumačke kulture kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu jer vi ste jedan od najprepoznatljivijih brendova i grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije - istaknuo je župan Andrović.

Jedna od čestitki za rođendan došla je od Ministarstva kulture i medija koje je ove godine za dramsku umjetnost odobrilo ukupno 360 programa diljem RH, a među njima su i ona Kazališta Virovitica. Za te programe Kazalištu je ukupno odobreno 370.000 kuna što je podijeljeno za nekoliko manifestacija pa će tako za Kazališno ljeto Kazalište Virovitica dobiti 10.000 kuna, a 70.000 kuna rezervirano je za Virkas. Ukupno 40.000 kuna odobreno je za gostovanje s predstavama za djecu i odrasle u Hrvatskoj. Najveći iznos odnosi se na premijerne naslove, njihove reprize, kao i reprize postojećih predstava. Tako će ove godine Kazalište Virovitica dobiti 250.000 kuna za premijerni program: "Bljesak zlatnog zuba", "Gospođina majka je preminula", "Smrt trgovačkog putnika", njihove reprize, kao i reprize postojećih predstava.

Vladimir Grgurić
VIŠE OD 400 PREMIJERA I OKO 10.000 PREDSTAVA
Kazališni umjetnici sugrađanima vjernost uzvraćaju umjetničkom kvalitetom i brojnim predstavama: u više od sedam desetljeća postojanja Kazalište je odigralo više od 400 premijera i prikazalo oko 10.000 predstava. U današnje doba, prije pandemije, ustalila se brojka od pet premijera i oko 150 predstava u sezoni. Polovina predstava odigra se u Virovitici gdje, statistički gledano, svaki građanin bar jednom godišnje pogleda predstavu, a ostatak izvedbi odigra se u svim ostalim dijelovima Hrvatske, a često i izvan nje. Prilikom odabira premijernih naslova jednaka pažnja poklanja se djeci i odraslima.
BROJNE NAGRADE
Umjetnički ansambl danas ima 11 glumaca te jednoga redatelja i kontinuirano je pomlađivan glumcima, koji rado dolaze u Viroviticu i stapaju se u skladnu cjelinu s ansamblom. Nastupi Kazališta posljednjih godina zapaženi su, dobro ocijenjeni od eminentnih kazališnih kritičara te nagrađivani.
Ravnatelj Tomislav Pintarić naglasio je da se poslovi u kazalištu, neovisno o pandemiji, redovno obavljaju
slavlje
​U PLANU JE

ZA LIPANJ

UZ VIRKAS
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK:

Vrhunska izvedba “Bube u uhu” nasmijala osječku publiku

2

U KABINETU GRAFIKE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izložba Vukovarke Ane Sladetić

3

OTVORENA IZLOŽBA “CRVENA ŠKOLA” DUBRAVKE UGREŠIĆ

Promišljanje o svijetu početnice